Entrevista a Ricard Riol i Jurado, president de l'Associació per la Promoció del Transport públic PTP
Fòrum del Transport Català Ja fa un any des de la implantació del límit a 80 km/h a l'Àrea de Barcelona. Després d'aquest temps, la mesura continua en entredit. S'han reduït els accidents i la congestió, però en canvi, la reducció de la contaminació ha estat inexistent, ja que si bé hi ha hagut menys Contaminació que un any abans, aquesta s'ha reduït gairebé en la mateixa quantitat que el trànsit rodat degut a la crisi. Creus que la mesura ha complert les seves expectatives?
Ricard Riol, president de la PTP: La mesura continua en entredit perquè hi ha un lobby molt poderós que pressiona en contra, però la veritat és que no trobem motius de pes per fer marxa enrera després d’haver-se demostrat una reducció de la congestió, dels accidents i, també, de la contaminació ambiental i acústica. Si la contaminació no ha baixat més és perquè no s’han aplicat les 73 mesures del tot i els 80 km/h afecten molts pocs àmbits d’actuació: hi havia poques vies on es pogués circular a 120 km/h en la zona I de protecció ambiental, a banda de la impossibilitat de circular-hi per congestió. Per exemple, el gruix de Barcelona ciutat no ha aplicat cap mesura. D’altra banda cal aclarir dades: si bé és cert que només hi ha un 4% de reducció de la contaminació global a la zona I, al voltant de les vies on s’ha aplicat la mesura es mou entre el 7% i l’11% segons els eixos, i és aquest àmbit el que s’hauria d’analitzar, ja que es tracta d’una contaminació molt local. La baixada de la mobilitat no superava el 4% en els moments de presentació dels primers resultats.
FTC Els taxistes acaben de treure un estudi on afirmen que des de que està en vigor la limitació dels 80 Km/h, han notat un augment de prop d'un 4% en el consum de combustible, degut a que fan servir marxes més curtes en els seus vehicles. Què en penses?
PTP - En estudi de la UPC afirma el contrari, que hem estalviat 30.000 tones de combustible.
L’argument de les mares és molt reiterat, però es deixa moltes coses pel camí: la reducció de la contaminació no respon únicament a les revolucions del motor, té molt a veure amb les arrencades i frenades derivades del trànsit inestable, avui més corregit amb la millora de la fluïdesa. D’altra banda els estudis sobre el parc mòbil actual confirmen menors revolucions i emissions col·lectives a 80 km/h que a 120 km/h. En trànsit depenem de l’interès de la majoria. El mateix RACC ensenya als seus cursos de conducció eficient a allargar marxes per consumir menys, també a 80 km/h recomanen explícitament mantenir la marxa prèvia.
No creus que una mesura com aquesta, que permet més fluidesa i encabir més cotxes en el mateix espai, a la llarga representarà l'entrada d'encara més cotxes a la ciutat de Barcelona i per tant, de retruc, suposarà fins i tot un augment de la contaminació?
L’administració pública té l’obligació de legislar en benefici de l’interès comú, i jo entenc aquest interès com la millora del transport públic i la racionalització del trànsit. Podríem abandonar la mobilitat per a què s’autocol·lapsi (el camí natural del trànsit privat) i no fer res, però no seria ètic. No es pot aconseguir un canvi modal cap a la mobilitat sostenible si podem fer el que vulguem amb el cotxe (velocitat màxima, seguretat, aparcament...); per tant hem d’apostar per fer-lo eficient, ja que a vegades és necessari, i apostar més fort pel transport públic.
L’administració central també estudia aplicar-la a altres grans conurbacions com Madrid, València, Zaragoza o Bilbao.
Algunes veus es queixen que s'imposen aquestes mesures restrictives com la des 80 Km/h, però no es proporcionen alternatives al transport privat. Aquesta mesura hagués hagut d'anar acompanyada, al mateix temps, amb millores al transport públic (per exemple, nous carril bus d'entrada a Barcelona)?
Que jo sàpiga els 80 km/h no han tancat ningú a casa: només són 9 segons més per quilòmetre quan la prèvia velocitat màxima era de 100 km/h, el cas més comú. Si tinguéssim la mateixa sensibilitat per la pèrdua de velocitat del transport públic de superfície, una altra mobilitat més sostenible tindríem, n’estem segurs...
El Govern va introduïr el límit de 80 Km/h com una millora en la qualitat de l'aire. En canvi, el mateix Govern està permetent la construcció de noves centrals elèctriques d'alta contaminació a l'Àrea de Barcelona. S'ha apuntat que, per tant, calia reduïr la contaminació actual per poder contaminar més amb les noves centrals elèctriques sense que la Unió Europea s'hi oposés. D'aquí vindria la implantació de restriccions en el trànsit. Creus que hi ha relació entre ambdós fets?
D’aquí ben poc la Unió Europea començarà a sancionar les administracions impotents davant l’empitjorament de la salut pública per motius de contaminació ambiental. Aleshores, no només es mantindran els 80 km/h sinó que tindrem altres mesures igualment necessàries; per exemple reconsiderar la nostra política energètica. Sembla que al Barak Obama li agraden més la potent indústria renovable espanyola que a nosaltres...
Com convenceries a algú que triga 20 minuts per fer el seu trajecte entre casa i la feina en cotxe perquè faci servir el transport públic, quan amb aquest últim triga gairebé una hora (o més) en fer el mateix trajecte? Per desgràcia, aquesta és una situació molt habitual a gran part de l'Àrea Metropolitana.
La PTP treballa per conscienciar però també per exigir que això no passi. D’una banda es fan exposicions, tallers i xerrades; però d’altra banda, i pot ser és la nostra principal contribució, promovem el debat amb l’administració per obrir nous debats que milloren les condicions del nostre transport públic: vam obrir el meló del bus protegit amb semàfors, del tramvia, del carsharing, del carril bus a les autopistes, de les quadruplicacions de via a Rodalies, dels serveis semidirectes... Crec que aquest nou camí de la PTP ens valdrà el reconeixement del futur. He hagut de suportar incredulitats i burles davant d’idees “boges” de la PTP, que mesos més tard s’aplicaven a Madrid o fins i tot aquí. Coneixem molt bé el panorama europeu i això és la nostra guia.
Més enllà del transport públic, els constructors d'automòbils estan desenvolupant nous models elèctrics i híbrids. Paral·lelament, en la generació elèctrica les fonts d'energia renovable cada dia tenen més pes. La PTP creu que en el futur poden ser una solució aquests automòbils ecològicament nets?
Fins ara, la indústria automobilística no ha aconseguit frenar les emissions atmosfèrica de la mobilitat, perquè no para d’estimular la compra de vehicles i l’ampliació de carreteres. Les millores tecnològiques no han anat acompanyades per una gestió integral de la mobilitat i han anat en contra del medi ambient i en conseqüència de la nostra qualitat de vida, sobretot en l’àmbit urbà.
L’energia elèctrica és neta i es pot generar d’una altra manera. Si el vehicle privat l’aprofita serà molt més eficient que únicament amb el motor d’explosió, que ho perd gairebé tot en energia calorífica. Però això no resoldrà el problema ambiental de la mobilitat, que a més de contaminació és d’ocupació d’espai, d’accidents, de model territorial...
Posa'ns un exemple de com solucionaries el transport, sobretot interurbà, en una població de muntanya de menys de 2000 habitants, allunyada de qualsevol via fèrria. Hi ha alguna manera eficient de crear-hi una mobilitat sense transport privat?
El servei d’autobús té un potencial que es troba als inicis del seu desenvolupament hores d’ara, però amb unes perspectives de futur optimistes, segons veiem amb el Pla de Transports de Viatgers de Catalunya. En àrees rurals i de menor demanda encara, s’estan desenvolupant amb èxit els serveis a la demanda. D’altra banda, si el que es vol és accedir d’una àrea molt dispersa i petita a una de molt gran i densa caldrà apostar per la ruptura de càrrega, més amablement anomenada Park & Ride.
Digue'ns un (o més) avantatge i un desavantatge de cadascun d'aquests mitjans de transport. A ser possible, indiqui'ns si actualment creu que són transports a potenciar o a reduïr:
Ja sabeu que podríem escriure llibres d’això... Intentaré ser sintètic.
Cal promocionar el transport no motoritzat en els distàncies curtes, com és obvi, el Bicing ha donat una lliçó als bici-escèptics, però també un toc d’alerta a l’Ajuntament de Barcelona: falta pacificar el trànsit.
La moto es promocionava com a solució a la mobilitat i ha empitjorat molts indicadors de forma desprorcionada als seus avantatges: menys espai però igual col·lapse circulatori, més velocitat però moltíssims més accidents amb víctimes, més llibertat però una total desregulació de les seves obligacions, fins i tot passant per sobre de drets que han costat anys d’aconseguir, parlant de seguretat vial i de drets de vianants.
L’automòbil té usos imprescindibles, com la càrrega i descàrrega o connexió d’àrees molt disperses, que sovint són els menys protegits en benefici d’un ús frívol i amb alternatives.
El camió està sobreutilitzat a la península ibèrica, conseqüència del desplegament descomunal de les nostres autopistes i autovies (batem rècords d’aquestes infraestructures per hectàrea i habitant) i la nostra obsolescència ferroviària.
L’autobús és el múscul i el ferrocarril l’esquelet del transport públic, s’han de complementar buscant un equilibri entre capilaritat, velocitat i capacitat. L’autobús urbà està per redescobrir, pot gaudir de beneficis similars als atorgats al tramvia en demandes més baixes amb excelents resultats. En zona interurbana el bus exprés donarà grans resultats si s’aplica amb prioritat.
Tramvia i tren-tramvia ofereixen una gamma poc contemplada fins fa ben poc, capaç de satisfer demandes en intervals molt més variables que l’autobús o el metro amb un bon rendiment energètic i accessibilitat. La velocitat d’un bon tramvia iguala o supera la del cotxe, per tant seria suficient per donar-hi alternatives a àrees com el Camp de Tarragona, Vallès, etcètera. Això sí, no podem repetir els errors comesos al Trambaix i Trambesòs (semàfors mal regulats, traçats sinuosos i en via única o freqüències tan baixes a determinades franges).
El Metro és per relligar continus urbans d’alta densitat, sense perjudici dels transports de superfície que, exceptuant Madrid i Barcelona, solen tenir més participació que el transport subterrani a totes les ciutats europees. A Barcelona s’ha de completar amb la línia 9 i altres perllongaments. El Metro encongeix la ciutat fent-la més accessible, especialment als barris de tortuosa trama viària; i dóna la capacitat que Barcelona sempre ha necessitat. Però arribats als extraordinaris llindars d’accessibilitat plantejats al PDI 2001-2010 cal donar un salt endavant i donar prioritat als túnels de Rodalies: que són un Metro Exprés més ràpid per l’àrea de Barcelona i alhora la descongestió d’un servei de Rodalies que avui es troba col·lapsat i del qual depenen la majoria dels accessos a la ciutat, on el transport privat té un pes massa elevat molt més crític que el de la mobilitat interna. Ferrocarril convencional ha de ser protagonsita davant l’alta velocitat a Catalunya, al nostre judici ja completada. Vivim a un país petit on els viatgers-quilòmetre es guanyaran pel ferrocarril amb una escala comarcal, més que provinciana. Seria ideal complementar-los sense perdre l’accessibilitat en els serveis ràpids o semidirectes, un aspecte fonamental a la mobilitat quotidiana.
El vaixell i el tren de mercaderies han de ser els protagonistes de la llarga distància de les mercaderies, però caldrà reformar la fiscalitat sobre el transport per carretera, que no paga les enormes externalitats que genera i suposa un fre davant la contínua internalització de costos de sistemes com el ferroviari (via cànons de l’Adif, etcètera).
Veig que no he estat sintètic, ho sento
A peu: qualitat de vida / ciutats massa grans / urbanisme compacte i barreja d’usos
En aquests moments, quina és la posició de la PTP davant l'Alta Velocitat, en contrast amb el ferrocarril convencional?
No som anti-AVE, l’utilitzem sovint. La nostra posició és prou coneguda: s’han sobrevalorat els seus beneficis i s’han infravalorat els aspectes negatius, especialment la gravíssima afectació sobre la xarxa d’ample ibèric. L’alta velocitat no ha servit per estimular a gran escala la resta de serveis ferroviaris, com s’havia preconitzat: ni mitjana distància ni les rodalies, que sí suposen el 90% dels viatgers de Renfe. Ara cal aprofitar l’AVE per reduir el pes de l’avió, el mitjà de transport menys sostenible de tots. Caldria revisar la política tarifària, per semblar-nos més a França, on amb menys infraestructures tenen millors resultats. S’ha de millorar la integració xarxa AVE – convencional.
Explica'ns resumidament el Pla Tren 2014
Un pla d’infraestructures eficients amb un pla de serveis al darrera, a diferència de la tradicional planificació d’infraestructures a Catalunya: eines faraòniques en sí mateixes però amb una traducció poc substancial per la mobilitat sostenible, o fins i tot contraproduent. Està basat en el Bahn 2000 suís o el pla suec de ferrocarrils, que han revifat el sector de les mercaderies i viatgers amb inversions factibles. Aprofita al màxim les infraestructures, les relliga millor (fins i tot quan plantegen amples de via diferents) i planteja solucions específiques per problemes puntuals als problemes de velocitat comercial, de congestió o de connectivitat.
Creus que hi ha alguna possibilitat de que el Pla Tren 2014 tiri endavant, total o parcialment?
Hi ha espai pel diàleg amb l’administració. Hagués preferit més reconeixement i no haver hagut d’esperar un any per la primera reunió, però allò substancial és que el Pla Tren 2014 ja ha servit per canviar coses, o per ajudar a què canviïn. De moment s’ha aplicat racionalitat a l’àrea del Bages: es començarà arreglant la línia actual de l’Adif, es construiran infraestructures per aconseguir trens semidirectes que estalviïn estacions i es podrà completar el Barcelona – Manresa en 50 minuts en comptes d’una hora i quart. També millorarà el Barcelona – Vallès sense haver d’esperar el túnel d’Horta, amb gairebé impossibles solucions ferroviàries. A més servirà per connectar Manresa amb l’àrea del Vallès, la 2a àrea metropolitana catalana, després de Barcelona. Tot amb un cost assumible i amb uns terminis més ajustats. Estem segurs que el recolzament social del Pla Tren 2014 ha obert la porta a què l’administració revisi els seus criteris. Per tant, la solució pel Bages ha deixat de ser un brindis al sol a alta velocitat.
Com milloraries les comunicacions transversals d'una comarca faltada de transport públic com el Berguedà, per exemple, amb les comarques veïnes (Ripollès, Osona i Solsonès) en transport públic ?
Amb autobús. Hores d’ara plantejar una infraestructura ferroviària seria començar la casa per la taulada. Tenim mitja xarxa ferroviària actual en situació de no competitivitat, per no dir precarietat. En ferrocarrils, primer s’han de promocionar actuacions que amb poca inversió treguin molt rendiment en àrees densament poblades i sobre corredors d’elevada demanda. Si el que es vol es crear noves dinàmiques territorials i partim de demanda baixa, aleshores caldria haver començat pel ferrocarril en comptes de les autopistes, com demanem amb el quart cinturó i d’altres colonitzacions del territori amb solucions antiquades i insostenibles.
1No és una paradoxa que gairebé es trigui el mateix per anar en tren de Manresa a Lleida que de Lleida a Madrid ?
Aquest país només ha trempat amb els 350 km/h i en aquesta carrera folla hem oblidat el servei ferroviari de la majoria, els desdoblaments necessaris per portar mercaderies i ser més ràpids, les quadruplicacions, l’arribada del servei a àrees com Lloret, on per cert el Govern de Catalunya afirma no haver trobat demanda suficient... Si no troben demanda al poble més gran de Catalunya sense tren, situat a pocs quilòmetres de la xarxa actual d’Adif... quins nous ferrocarrils regionals podrem plantejar?
Com milloraries el temps de recorregut ferroviari entre Manresa i Barcelona ?
Com a complement d’allò expressat al punt sobre el Pla Tren 2014, faltaria afegir la connexió de la C4 entre Olesa i Martorell per enllaçar a Martorell els serveis de la Catalunya passant i la central. Al Pla Tren 2014 es plantejava un servei Manresa – Barcelona amb material Avant amb canvi d’ample a Martorell per aprofitar la línia de l’AVE entre aquest municipi i Sagrera, faria parades al Prat i Martorell i empraria només 45 minuts en la connexió.
Com faries arribar l'ample de via estàndard (1435mm) per a mercaderies als ports de Tarragona i Barcelona? Creus que és una prioritat?
Catalunya s’està endinsant en un esquema ferroviari poc eficient en utlitzar dos amples de via per la xarxa general. A tots ens interessa quadruplicar vies en comptes de segregar usos i polivalències, ens permetria respondre a la demanda poc a poc i aprofitar al màxim les infraestructures actuals. Quan abans ens passem a l’ample europeu més i millors condicions podrem tenir per explotar serveis de viatgers i mercaderies sense limitacions per capacitat, per diferències de velocitat, etcètera. Per això és necessari adoptar progressivament l’ample de via europeu, l’únic que donem per bo i aleshores quadruplicar el que sigui necessari per arribar al port de Tarragona i Barcelona (on ja està la infraestructura desdoblada des de Castellbisbal). Igualment caldrà resoldre el tap previsible entre Martorell i Castellbisbal.
Com estructuraries les comunicacions ferroviàries a les comarques gironines i entre aquestes i el Maresme?
Via Maçanet amb serveis de Rodalies i el perllongament, per nosaltres irrenunciable entre Blanes Estació, Blanes Centre i Lloret Centre.
Com faries arribar el ferrocarril a l'aeroport de La Seu d'Urgell i al principat d'Andorra ?
Començaria per la línia de Puigcerdà, em sembla el més obvi, però com que no tenim competències i les actuacions haurien de contemplar importants inversions de rectificació de traçat, deu ser més estimulant pensar en la línia de la Pobla d’FGC. De totes formes no em sembla una connexió tan urgent com d’altres descrites anteriorment.
S'argumenta que el tramvia és més adequat per la Diagonal que no pas el metro o rodalies, perquè la majoria de desplaçaments actuals són interns. No són igual d'interns en altres llocs de la ciutat? O potser són interns perquè no hi ha connexió de llarg recorregut?
Bàsicament és perquè la Diagonal ja no és una via de pas, funció assignada a les Rondes; i el trànsit de pas l’hem de solucionar amb quelcom més eficient encara que el Metro, que atengui la demanda de qui omple de cotxes diàriament la ciutat; la mobilitat d’àmbits de Rodalies. Ara cal arreglar el servei de bus en paral·lel al tramvia i tindrem un efecte sobre la mobilitat molt més potent que una línia de Metro, en termes de mobilitat, no de costos.
Creus que un tramvia a la Diagonal farà més servei que metro i/o rodalia?
Els transports no fan un servei en proporció al seu tamany, velocitat màxima o costos de construcció, sinó en relació a l’àmbit servit, les distàncies a recórrer i les prestacions respecte del vehicle privat en cas que es porti quelcom més que captius. El tramvia de la Diagonal s’ha de fer amb independència d’altres solucions, per coherència amb el transport urbà de la ciutat, pel seu efecte xarxa, perquè l’autobús s’ha exhaurit i necessitem transport públic de superfície, perquè per creuar la ciutat a més velocitat no cal resseguir la Diagonal sota terra sinó culminar infraestructures més eficients com la línia 9 al tram central o un nou passant ferroviari. El tramvia a la Diagonal es justifica en sí mateix, sense cap més comparació, en termes econòmics, de demanda i d’efecte xarxa.
Quan creus que podrem veure el tramvia per tota la Diagonal? Creus que pot haver-hi alguna altra extensió en els propers anys?
Depèn del que se li vulgui acoblar al tramvia; hi ha qui es pensa que el projecte podrà esperar a construir-hi un aparcament a sota, o una línia subterrània que no té per què esperar-se al tramvia. Com a obra pública, amb un bon projecte, no hauria de prendre més de tres anys: és molt senzill construir-lo. El Trambaix, davant de casa meva, va trigar menys d’un any en muntar la superestructura.
S'han de construir nous túnels passants per als trens de rodalies a Barcelona ? En cas afirmatiu, quins ?
Per suposat. Crec que el nou túnel ha de satisfer tres necessitats: servir com a connector de les quadruplicacions necessàries entre Castelldefels i Torrassa i entre Sagrera i Granollers, per tant passar per aquets dos grans intercanviadors de l’àrea metropolitana; no passar per Sants (no es pot ni cal) i ser accessible des de qualsevol línia de Rodalies per fer front a una incidència. Un dels eixos que responen a aquests criteris, i a més aporta una connectivitat total amb el sistema de Metro és l’eix de la Travessera de Gràcia, tot i que com sempre, estem oberts a d’altres plantejament que resolguin les necessitats anteriors amb racionalitat i prudència.
Per què prefereixes la proposta d'L3 bifurcada per arribar a St. Feliu i St. Joan Despí en lloc de substituir el darrer ramal per un perllongament de la L6?
Ho va estudiar l’administració i els veïns estan d’acord; però ara l’administració ha decidit mantenir una línia “política” a l’estil de la línia 12. La forca permetria arribar a més indrets sense multiplicar costos ni fer aquell espectacular zig-zag que no volem, ja que no satisfà la demanda sobre el territori ni les expectatives de velocitat comercial. La freqüència s’adaptaria millor a la demanda, ja que no és el mateix el tram Sants – Pg. de Gràcia que el Sant Feliu – Zona Universitària. En qualsevol cas una proposta no anul·la l’altra, ja que el ramal podria ser absorbit per la línia 6 a llarg termini. Dit sigui de pas, considerem l’extensió de la línia 6 una infraestructura molt poc prioritària: la línia 9 complirà el vector que es pretén atribuir als FGC en aquest tram i amb el seu cost es podria finançar tot el TramCamp.
Què penses del perllongament d'FGC al Bages en forma de tram-tren? No creus que la millor alternativa seria continuar la línia procedent de Martorell per evitar transbordaments i donar més rapidesa?
Hi ha trens semblants al 213 fent d’Stadtbahn a alemanya, en zones urbanes... En qualsevol cas es al Bages es planteja quelcom més ambiciós que tramviaritzar els ramals de mercaderies, i és la connexió amb Sant Joan de Vilatorrada i amb Manresa – Adif. Com que els FGC ja han decidit apostar pel mercat urbà, no crec que això suposi cap problema al futur. El Martorell – Manresa s’hauria de fer a través d’Adif, com hem demanat amb el Pla Tren 2014.
Quins plans i campanyes de futur té la PTP?
Ara mateix estem a la plataforma “Volem un metro de veritat, per a tota la ciutat” de Sant Feliu, es crearà la plataforma “Diagonal per a tothom” i s’està plantejant crear una de nova per fer el TramVallès i carrils bus urbans de la zona. Continuem presionant pel Pla Tren 2014, el repintat i adaptació a bus de la B-23 i el Bus Exprés de la Vall del Tenes com a nou model de transport públic immediat a zones semidenses, continuem a la plataforma de Rodalies formada pels membres del Comitè de Clients, i necessitem incrementar la nostra presència al territori. Són molts projectes per poques persones... Tot en paral·lel a les tasques de conscienciació...
Convenç-nos perquè ens fem socis de la PTP.
Espero que la nova web sigui més convincent que el “mamotreto” actual a tal efecte La PTP és una associació desinteressada i lliure, que primer debat i després proposa, on les idees s’aproven per junta i es treballa en funció del temps i nombre de persones implicades, donant uns fruïts importants atès el reduït tamany de l’entitat. Crec que en termes globals, i encara que no es pugui estar d’acord amb temes puntuals, la feina global és molt positiva i s’ha de reforçar. Si voleu formar-ne part podeu col·laborar amb nosaltres amb la quota d’associat o participant de les nostres activitats. M’ofereixo a parlar amb vosaltres en persona, segur que surt un debat magnífic!
Entrevista a Ricard Riol i Jurado, president de la PTP
- wefer
- Administrador
- Posts: 6994
- Joined: Tuesday 19/04/2005 23:55
- Location: Barcelona - Fabra i Puig / Sant Andreu Arenal
- Contact:
Entrevista a Ricard Riol i Jurado, president de la PTP
Marçal Guardiola i Sánchez - Railmotif.es revista de modelismo ferroviario - Web ferroviària - Història de la SEAT
- Guigui
- Administrador
- Posts: 23736
- Joined: Sunday 26/02/2006 18:02
- Location: Penitents L3 (Barcelona)
Diagonal
Si segueixo l'argumentació al peu de la lletra, vol dir que caldrien línies de Rodalia seguint les Rondes; però això no em quadra amb el que em consta que propugnen en Ricard Riol i la PTP. Per altra banda, si es van fer les Rondes, és perquè els cotxes evitin el centre de la ciutat, mentre que el ferrocarril, en canvi, està pensat per arribar al rovell de l'ou. Per tant, no té res a veure una via de pas viària amb una de ferroviària, ja sigui metro o rodalia.Ricard Riol wrote:Bàsicament és perquè la Diagonal ja no és una via de pas, funció assignada a les Rondes; i el trànsit de pas l’hem de solucionar amb quelcom més eficient encara que el Metro, que atengui la demanda de qui omple de cotxes diàriament la ciutat; la mobilitat d’àmbits de Rodalies. Ara cal arreglar el servei de bus en paral·lel al tramvia i tindrem un efecte sobre la mobilitat molt més potent que una línia de Metro, en termes de mobilitat, no de costos.
Parlant en plata, cada cop s'estan creant més llocs al llarg de la Diagonal que atreuen un gran nombre de persones: Campus de la Comunicació de l'UPF, Campus de l'UPC al Fòrum, etc. Tot això ho hem de servir amb estacions escadusseres de metro i una minsa xarxa de tramvia, força desconnectada del ferrocarril subterrani (metro i rodalia), que és el que aporta la majoria de persones que hi accedeix?
a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver
Sense educació no hi ha democràcia.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver
Sense educació no hi ha democràcia.
Re: Diagonal
Home això no!Guigui wrote:Si segueixo l'argumentació al peu de la lletra, vol dir que caldrien línies de Rodalia seguint les Rondes; però això no em quadra amb el que em consta que propugnen en Ricard Riol i la PTP. Per altra banda, si es van fer les Rondes, és perquè els cotxes evitin el centre de la ciutat, mentre que el ferrocarril, en canvi, està pensat per arribar al rovell de l'ou. Per tant, no té res a veure una via de pas viària amb una de ferroviària, ja sigui metro o rodalia.
Parlant en plata, cada cop s'estan creant més llocs al llarg de la Diagonal que atreuen un gran nombre de persones: Campus de la Comunicació de l'UPF, Campus de l'UPC al Fòrum, etc. Tot això ho hem de servir amb estacions escadusseres de metro i una minsa xarxa de tramvia, força desconnectada del ferrocarril subterrani (metro i rodalia), que és el que aporta la majoria de persones que hi accedeix?
Les Rondes són la típica infraestructura amb poques aplicacions pràctiques pel transport públic, pots posar-hi algun autobús però té una lògica de desplaçaments angular, mentre que el transport públic tendeix a servir la demanda amb eixos ortogonals i radials.
Nosaltres al Pla Tren 2014 vam apuntar que és necessari un tercer túnel d'Adif Rodalies MD per Barcelona; i aquest també ajudaria a cobrir les servituds de la Diagonal en combinació amb el tramvia lineal, si no s'han de recórrer més de 4 quilòmetres no hi ha perquè preocupar-se dels temps de viatge. En concret es plantejava que tingués una de les estacions a Francesc Macià, enllaçant amb la línia 8. Veiem molt prioritari incrementar la capacitat de Rodalies a fer noves línies de Metro, que ja serà prou miracolós que s'acabin en l'actual context de crisi. Acabar la línia 9 revolucionaria per sí sola el nostre Metro, estem segurs; però què passarà a la RMB? No hi veiem massa futur amb el que veiem projectat: la metrificació de les Rodalies; la LOF, que ara per ara no cnvida a l'optimisme (la LOF a Vilanova i Martorell sembla haver estat dissenyada per no fer-se, per encarri el que podria ser simplement senzill, executable a terminis i amb un preu assumible)... Acabo de conèixer el Pla de Rodalies per la nota de premsa del Consell de Ministres i em sembla un pla d'actualitzacions i prou, més que un pla de futur.
El campus del Fòrum UPC a Can Llima, d'altra banda, també es veurà beneficiat per l'estació de La Sagrera mitjançant un còmode enllaç i poques estacions de recorregut amb la línia 4. Conec la idea de fer un Rodalies a la Diagonal, he tingut llargs debats quan vam proposar aquesta idea a l'antic fòrum de Melody (uf, tot el tema de la Melody em supera ) de la PTP.
No em puc comprometre a estar gaire atent al fòrum però si voleu un dia quedem tots. Fins aviat!
Associació per a la Promoció del Transport Públic: http:www.laptp.org
- Santfeliuenc
- N10
- Posts: 3520
- Joined: Sunday 24/04/2005 23:41
- Location: Sant Andreu de la Barca, BL
Re: Entrevista a Ricard Riol i Jurado, president de la PTP
Hola,
En primer lugar, dar las gracias a un viejo conocido por la entrevista y por haberse pasado por el foro: el actual presidente de la PTP, Ricard R. Jurado.
Y en segundo lugar comentar un poquito y brevemente algunas de las respuestas a la entrevista así como algunos otros comentarios, no como administrador de este foro sino a modo personal y como usuario.
Así como se comenta que al parecer existe una especia de "lobby del automóvil" muy poderoso... con lo cual estoy de acuerdo ¿podría decirse que en el tema del transporte público también hay "lobbys" pro-ciertos medios de transporte y que quizá sean también... no muy poderosos pero si con "cierta mano" a la hora de ser escuchados antes que otras opciones?
Personalmente decir que estoy completamente de acuerdo con fomentar medidas como la reducción de la velocidad, las velocidades variables, el reducir la contaminación, el peatonalizar las calles, el acercar el tranvía a ciertos sectores... pero creo que desembocaremos siempre en el mismo lugar al hablar de estos temas: el orden de prioridades. Y aunque parezca que no, luego resulta que todos acabamos diciendo lo mismo porque tras proponer cientos de medidas complementarias (que no principales como estas y en este sentido), después se nos hace prácticamente obligado ocuparnos a fondo de las prioridades esenciales y nos salen los planes Tren 2014, etc. Lógicamente, pero llegan tarde. Estos planes y en este sentido deberían estar fechados en los 80, o a lo sumo en los 90, nunca en la década del 2000. Llegamos tarde.
Estoy también totalmente de acuerdo en que el Plan de Cercanías propuesto por Fomento para el área de Barcelona no se traduce en nada de nada y viene a ser más de lo mismo. Claro que se van a realizar actuaciones, faltaría más, pero todo lo que se va a realizar es simplemente el hacer los deberes, de nuevo tarde, de todo aquello que se dejó de hacer en el pasado y que ahora conlleva los problemas que todos vemos. Correcto, todos estos trabajos hay que hacerlos, pero se han de hacer a lo largo del tiempo e invirtiendo cada año un poquito, y no dejar una red de cercanías a su suerte durante 30 años a ver qué pasa y a ver si ella solita se va manteniendo. Todo lo que de la dejadez se haya derivado ha de resolverse con una partida económica aparte y a cargo de quien no la ha invertido a lo largo de los años. Nunca deberíamos permitir que se nos incluyera en un Plan de Cercanías ni un sólo céntimo que en el pasado hayan dejado de destinar a mantenimiento, desdoblamiento de vías, catenarias, mantenimiento de estaciones, andenes, etc. Si eso son 4.000 M€, que los inviertan en lo que no invirtieron en el pasado y que pongan otros 4.000 M€ para el Plan de Cercanías.
Y entonces veremos como ese 3er túnel tan necesario para Barcelona se puede perfectamente articular por donde la ciudad pide a gritos, y que personalmente solamente tiene un camino... o a lo sumo 2, y lo siento por el presidente de la PTP, pero un servidor no lo colocaría nunca ni por Provenza ni por calle paralela alguna de las inmediaciones. Barcelona tiene dos ejes muy bien marcados, suficientemente amplios, perfectamente compatibles y estupendamente comunicados por los intercambiadores que surgirían en todo el recorrido para implementar líneas y túneles de cercanías. Dichos ejes son arterias fundamentales que hoy van cargadas de vehículos, el tráfico de los cuales (estaremos de acuerdo) es lo queremos o pretendemos disminuir, con lo cual, se hace evidente dónde se tiene que intervenir. Aunque bueno, esto es algo que el presidente de la PTP ya conoce... puesto que sabe perfectamente de qué ejes estoy hablando.
Efectivamente las rondas de Barcelona son elementos que muy poco o nada se prestan hacia el transporte público pero también estará de acuerdo en que Barcelona le debe mucho a estas vías que desahogan aun estando colapsadas casi a todas horas un volumen de tráfico que de otra forma habría destruido cualquier tipo de habitabilidad dentro de la ciudad. Pero es cuestión de tiempo que la ciudad vuelva a colapsarse, con o sin rondas. De tal manera que las rondas ferroviarias también se hacen necesarias y la L9, de haber sido correctamente diseñada, positivamente "alegada" en su día, etc. podría haber desempeñado la labor de una auténtica ronda ferroviaria interior en la ciudad de Barcelona. Por cierto, su trazado y sus variantes futuras aún nos mantienen a tiempo de variarla cuando tocase en este sentido. Pero también hacen falta rondas ferroviarias que comuniquen el Vallés con Barcelona pasando por el Baix Llobregat o por Montcada, ya que la actual C7 no es más que un mal intento de hacer eso. Constituye una gran idea pero de tan pocas posibilidades por el estado actual de la red que o hay que cortarla a tramos cada vez que se hace algo, o hay que restringir el servicio por falta de medios o un larguísimo etcétera. De haber tenido una buena red ferroviaria y corredores urbanos distintos al de siempre, al de casi hace dos siglos, seguramente ahora la RMB estaría mucho más desahogada, precisamente gracias a elementos como las rondas ferroviarias, líneas orbitales y demás. Al menos 3 de ellas son no solamente posibles sino muy necesarias.
En el tema de un corredor por la Diagonal, decir solamente que el mismo no se propuso ni se propone para complementar al tranvía, viéndolo a este como el nervio principal de la avenida... las prioridades son las prioridades... sino que las cercanías deberían constituir ese eje básico y principal, a quien ese tranvía, los buses urbanos e interurbanos, etc. deberían complementar. Confundiendo las prioridades al final pasan cosas como que acabamos cometiendo estos errores léxicos que nos hacen afirmar cosas tan y tan extrañas como que hay que complementar a un medio secundario (y que es un complemento en sí mismo) con una infraestructura de primer orden y de muchísimo mayor alcance y potencia de transporte de personas por un eje elemental de una ciudad. Y esto, siempre hablando bajo mi punto de vista) es un grave error. Las cercanías constituyen el eje básico y elemental... y medios como el tranvía y el bus urbano o interurbano, que aunque necesarios son secundarios, las complementan a ellas (a las cercanías), nunca al revés.
La avenida de la que hablamos es de tal magnitud que tranquilamente lo soportaría todo de una forma capaz y suficiente, ya que lógicamente cada medio de transporte tiene su radio de acción, sus tiempos y su ámbito de aplicación, con lo que esos medios secundarios jamás se verían eclipsados por los básicos y principales. Esto es algo que algunos aprenderán con el tiempo y que mientras dura ese aprendizaje, la gran mayoría deberemos sufrir y esperar en silencio a que se den cuenta. Pero llegará, llegará tarde (como todo y como siempre), pero llegará... tiempo al tiempo.
Se comenta en alguna respuesta y se deja entender que no es adecuado metro y/o cercanías para la Diagonal porque "ya no es un vial de paso, que para eso están ya las Rondas". Estará bien y algunos se convencerán con ello, pero no es válido ni lógico ni coherente argumentar que un transporte público como las cercanías no es válido por una avenida exponiendo como explicación el hecho de que los coches ya tienen la alternativa de las Rondas. Para mi no tiene pies ni cabeza tal explicación ya que esa idea sería perfectamente correcta para defender la unión de un tranvía por la Diagonal o la pacificación de la avenida (tema que comparto con la PTP) pero nunca es válida tal explicación para descartar las cercanías bajo la avenida. Los coches quizá ya tengan solucionado el rodear Barcelona con las Rondas pero el usuario que de Molins de Rei tiene como destino cualquier punto intermedio de la Diagonal además de tener la posibilidad de intercambiar con numerosas líneas de metro, bus y cercanías, tendrían el mejor elemento de transporte público de la historia de la ciudad con unas cercanías que de una vez por todas fuesen por donde siempre han debido de ir, de cabo a rabo y soterradas. Por cierto, es curiosa la frase donde se dice que "en el foro antiguo propusimos la idea de cercanías por Diagonal" y luego se esboza una sonrisilla. Que yo sepa, la propuesta no la propusimos nada más que uno, jejejejeje, con alguna adhesión que otra, pero uno sólo. Tranquilidad, no me lo apropio como mío, se lo cedo amablemente a la PTP pero que se haga, y a ser posible que lo veamos, cosa harto difícil.
No obstante, lógicamente, el tranvía en la Diagonal hoy por hoy se ha de terminar y se ha de hacer a la mayor brevedad posible porque es el medio al que menos le queda para ser terminado, el único que ahora puede unir al Baix Llobregat y al Besós en línea recta y que además da servicio local a todo ese área. Pero se ha de ver que lo que se está haciendo y a lo que se ha dado prioridad desde los 80 y hasta ahora es al complemento secundario y no a la solución elemental primaria, que con una tuneladora y paso firme tampoco tendría por qué esperar más tiempo.
Y bueno, para no extendernos así mucho más...
Saludos,
Sergio
En primer lugar, dar las gracias a un viejo conocido por la entrevista y por haberse pasado por el foro: el actual presidente de la PTP, Ricard R. Jurado.
Y en segundo lugar comentar un poquito y brevemente algunas de las respuestas a la entrevista así como algunos otros comentarios, no como administrador de este foro sino a modo personal y como usuario.
Así como se comenta que al parecer existe una especia de "lobby del automóvil" muy poderoso... con lo cual estoy de acuerdo ¿podría decirse que en el tema del transporte público también hay "lobbys" pro-ciertos medios de transporte y que quizá sean también... no muy poderosos pero si con "cierta mano" a la hora de ser escuchados antes que otras opciones?
Personalmente decir que estoy completamente de acuerdo con fomentar medidas como la reducción de la velocidad, las velocidades variables, el reducir la contaminación, el peatonalizar las calles, el acercar el tranvía a ciertos sectores... pero creo que desembocaremos siempre en el mismo lugar al hablar de estos temas: el orden de prioridades. Y aunque parezca que no, luego resulta que todos acabamos diciendo lo mismo porque tras proponer cientos de medidas complementarias (que no principales como estas y en este sentido), después se nos hace prácticamente obligado ocuparnos a fondo de las prioridades esenciales y nos salen los planes Tren 2014, etc. Lógicamente, pero llegan tarde. Estos planes y en este sentido deberían estar fechados en los 80, o a lo sumo en los 90, nunca en la década del 2000. Llegamos tarde.
Estoy también totalmente de acuerdo en que el Plan de Cercanías propuesto por Fomento para el área de Barcelona no se traduce en nada de nada y viene a ser más de lo mismo. Claro que se van a realizar actuaciones, faltaría más, pero todo lo que se va a realizar es simplemente el hacer los deberes, de nuevo tarde, de todo aquello que se dejó de hacer en el pasado y que ahora conlleva los problemas que todos vemos. Correcto, todos estos trabajos hay que hacerlos, pero se han de hacer a lo largo del tiempo e invirtiendo cada año un poquito, y no dejar una red de cercanías a su suerte durante 30 años a ver qué pasa y a ver si ella solita se va manteniendo. Todo lo que de la dejadez se haya derivado ha de resolverse con una partida económica aparte y a cargo de quien no la ha invertido a lo largo de los años. Nunca deberíamos permitir que se nos incluyera en un Plan de Cercanías ni un sólo céntimo que en el pasado hayan dejado de destinar a mantenimiento, desdoblamiento de vías, catenarias, mantenimiento de estaciones, andenes, etc. Si eso son 4.000 M€, que los inviertan en lo que no invirtieron en el pasado y que pongan otros 4.000 M€ para el Plan de Cercanías.
Y entonces veremos como ese 3er túnel tan necesario para Barcelona se puede perfectamente articular por donde la ciudad pide a gritos, y que personalmente solamente tiene un camino... o a lo sumo 2, y lo siento por el presidente de la PTP, pero un servidor no lo colocaría nunca ni por Provenza ni por calle paralela alguna de las inmediaciones. Barcelona tiene dos ejes muy bien marcados, suficientemente amplios, perfectamente compatibles y estupendamente comunicados por los intercambiadores que surgirían en todo el recorrido para implementar líneas y túneles de cercanías. Dichos ejes son arterias fundamentales que hoy van cargadas de vehículos, el tráfico de los cuales (estaremos de acuerdo) es lo queremos o pretendemos disminuir, con lo cual, se hace evidente dónde se tiene que intervenir. Aunque bueno, esto es algo que el presidente de la PTP ya conoce... puesto que sabe perfectamente de qué ejes estoy hablando.
Efectivamente las rondas de Barcelona son elementos que muy poco o nada se prestan hacia el transporte público pero también estará de acuerdo en que Barcelona le debe mucho a estas vías que desahogan aun estando colapsadas casi a todas horas un volumen de tráfico que de otra forma habría destruido cualquier tipo de habitabilidad dentro de la ciudad. Pero es cuestión de tiempo que la ciudad vuelva a colapsarse, con o sin rondas. De tal manera que las rondas ferroviarias también se hacen necesarias y la L9, de haber sido correctamente diseñada, positivamente "alegada" en su día, etc. podría haber desempeñado la labor de una auténtica ronda ferroviaria interior en la ciudad de Barcelona. Por cierto, su trazado y sus variantes futuras aún nos mantienen a tiempo de variarla cuando tocase en este sentido. Pero también hacen falta rondas ferroviarias que comuniquen el Vallés con Barcelona pasando por el Baix Llobregat o por Montcada, ya que la actual C7 no es más que un mal intento de hacer eso. Constituye una gran idea pero de tan pocas posibilidades por el estado actual de la red que o hay que cortarla a tramos cada vez que se hace algo, o hay que restringir el servicio por falta de medios o un larguísimo etcétera. De haber tenido una buena red ferroviaria y corredores urbanos distintos al de siempre, al de casi hace dos siglos, seguramente ahora la RMB estaría mucho más desahogada, precisamente gracias a elementos como las rondas ferroviarias, líneas orbitales y demás. Al menos 3 de ellas son no solamente posibles sino muy necesarias.
En el tema de un corredor por la Diagonal, decir solamente que el mismo no se propuso ni se propone para complementar al tranvía, viéndolo a este como el nervio principal de la avenida... las prioridades son las prioridades... sino que las cercanías deberían constituir ese eje básico y principal, a quien ese tranvía, los buses urbanos e interurbanos, etc. deberían complementar. Confundiendo las prioridades al final pasan cosas como que acabamos cometiendo estos errores léxicos que nos hacen afirmar cosas tan y tan extrañas como que hay que complementar a un medio secundario (y que es un complemento en sí mismo) con una infraestructura de primer orden y de muchísimo mayor alcance y potencia de transporte de personas por un eje elemental de una ciudad. Y esto, siempre hablando bajo mi punto de vista) es un grave error. Las cercanías constituyen el eje básico y elemental... y medios como el tranvía y el bus urbano o interurbano, que aunque necesarios son secundarios, las complementan a ellas (a las cercanías), nunca al revés.
La avenida de la que hablamos es de tal magnitud que tranquilamente lo soportaría todo de una forma capaz y suficiente, ya que lógicamente cada medio de transporte tiene su radio de acción, sus tiempos y su ámbito de aplicación, con lo que esos medios secundarios jamás se verían eclipsados por los básicos y principales. Esto es algo que algunos aprenderán con el tiempo y que mientras dura ese aprendizaje, la gran mayoría deberemos sufrir y esperar en silencio a que se den cuenta. Pero llegará, llegará tarde (como todo y como siempre), pero llegará... tiempo al tiempo.
Se comenta en alguna respuesta y se deja entender que no es adecuado metro y/o cercanías para la Diagonal porque "ya no es un vial de paso, que para eso están ya las Rondas". Estará bien y algunos se convencerán con ello, pero no es válido ni lógico ni coherente argumentar que un transporte público como las cercanías no es válido por una avenida exponiendo como explicación el hecho de que los coches ya tienen la alternativa de las Rondas. Para mi no tiene pies ni cabeza tal explicación ya que esa idea sería perfectamente correcta para defender la unión de un tranvía por la Diagonal o la pacificación de la avenida (tema que comparto con la PTP) pero nunca es válida tal explicación para descartar las cercanías bajo la avenida. Los coches quizá ya tengan solucionado el rodear Barcelona con las Rondas pero el usuario que de Molins de Rei tiene como destino cualquier punto intermedio de la Diagonal además de tener la posibilidad de intercambiar con numerosas líneas de metro, bus y cercanías, tendrían el mejor elemento de transporte público de la historia de la ciudad con unas cercanías que de una vez por todas fuesen por donde siempre han debido de ir, de cabo a rabo y soterradas. Por cierto, es curiosa la frase donde se dice que "en el foro antiguo propusimos la idea de cercanías por Diagonal" y luego se esboza una sonrisilla. Que yo sepa, la propuesta no la propusimos nada más que uno, jejejejeje, con alguna adhesión que otra, pero uno sólo. Tranquilidad, no me lo apropio como mío, se lo cedo amablemente a la PTP pero que se haga, y a ser posible que lo veamos, cosa harto difícil.
No obstante, lógicamente, el tranvía en la Diagonal hoy por hoy se ha de terminar y se ha de hacer a la mayor brevedad posible porque es el medio al que menos le queda para ser terminado, el único que ahora puede unir al Baix Llobregat y al Besós en línea recta y que además da servicio local a todo ese área. Pero se ha de ver que lo que se está haciendo y a lo que se ha dado prioridad desde los 80 y hasta ahora es al complemento secundario y no a la solución elemental primaria, que con una tuneladora y paso firme tampoco tendría por qué esperar más tiempo.
Y bueno, para no extendernos así mucho más...
Saludos,
Sergio
"Se buscan hombres para peligroso viaje. Salario reducido. Mucho frío. Largos meses de completa oscuridad. Constante peligro. No se asegura retorno con vida. En caso de éxito, honor y reconocimiento"