Programa per tenir intèrpret de llenguatge de sords

Tot el que no es pugui englobar als apartats anteriors.
Todo lo que no se pueda englobar en los apartados anteriores.
Post Reply
User avatar
metring
Administrador
Posts: 23226
Joined: Saturday 04/03/2006 13:28
Location: Fabra i Puig

Programa per tenir intèrpret de llenguatge de sords

Post by metring »

http://www.periodistadigital.com/cienci ... ?o=1162422

Un nuevo programa informático permite disponer de un intérprete de lengua de signos a distancia

Agencia EFE
Sábado, 23 de mayo 2009

La Federación de Personas Sordas de Cataluña ha puesto en marcha el primer programa informático, para empresas e instituciones, que permite disponer de un intérprete de lengua de signos a distancia, denominado Sigthos, que elimina la necesidad de tener un intérprete en el lugar de la conversación.


Sightos es un programa informático que, a través de Internet y mediante una webcam, pone a disposición de las personas sordas un intérprete de lengua de signos catalana que permite la comunicación entre la persona sorda y su interlocutor, facilitando así el entendimiento entre sordos y no sordos.

La técnica de la Federación y miembro del equipo de gestión de Sightos Raquel Rodríguez ha explicado a Efe que el programa "supone un avance enorme para las personas sordas, que hasta el momento debían solicitar con una semana de antelación un intérprete que les acompañaba a realizar las gestiones allí donde lo necesitaran".

Rodríguez ha precisado que el sistema actual tiene numerosos inconvenientes porque el hecho de tener que reservar con tanto tiempo un intérprete deja escaso margen de maniobra a las personas sordas, amén de las dificultades que para muchos de ellos supone vivir en zonas rurales donde cuesta más desplazarse.

Las entidades que lo soliciten deberán pagar 500 euros en concepto de inscripción en el servicio y después compran "minutos de intérprete" a 0,75 euros el minuto, un precio que la diputada del área de Bienestar Social de la Diputación de Barcelona, Montserrat Ballarín, considera "poco relevante" para instituciones como puede ser un ayuntamiento.

La Diputación es uno de los organismos públicos que desea ofrecer este servicio en sus dependencias, "próximamente funcionará en aquellos locales propios de la Diputación, entre ellos los encargados de ofrecer información ciudadana, bibliotecas y gestión tributaria", ha explicado a Efe la diputada.

A partir de septiembre, aquellos municipios que lo soliciten podrán pedir la asistencia de la Diputación para formar a su personal y pedir asesoramiento técnico, aunque Sigthos funciona ya de forma experimental en los ayuntamientos de Barcelona y Sant Cugat del Vallès.

Ballarín confía en que, a medio plazo, los 311 municipios de la provincia cuenten con este servicio, que facilitará extraordinariamente la vida de las personas sordas, especialmente en servicios en los que la información debe ser muy precisa, como servicios sanitarios o bancarios.

Desde el lunes 18 de mayo, Sigthos funciona en tres puntos de atención al cliente de Transportes Metropolitanos de Barcelona (TMB), aunque por el momento sólo entre las 09.00 a las 19.00 horas, ya que hasta ahora Sigthos sólo dispone de dos intérpretes en exclusiva, aunque más adelante se cubrirán todas las franjas horarias e incluso podrán trabajar desde su casa.

Otras empresas como La Caixa, Ferrocarrils de la Generalitat o el RACC han manifestado ya su interés por contar con esta aplicación para comunicarse con sus clientes sordos, con los que la comunicación escrita es "complicada, ya que la estructura del lenguaje de signos es diferente a la nuestra y cometen muchos errores sintácticos a la hora de escribir", ha añadido Rodríguez.

El colectivo de personas sordas es uno de los que utilizan más las nuevas tecnologías, el 99% poseen Internet, herramienta que les ha supuesto una auténtica revolución en su comunicación, "hasta su aparición se comunicaban con fax, pero también el teléfono móvil ha facilitado mucho las cosas", ha apuntado Rodríguez.

Aunque no está diseñado para telefonía móvil, Sigthos podrá utilizarse en un futuro en agendas electrónicas, dotadas de pantallas más grandes que un móvil, con lo que la persona sorda podrá realizar prácticamente cualquier tipo de gestión utilizando el intérprete virtual, a través de la web http://www.sigthos.com Actualmente existen, tan sólo en Cataluña 161.231 personas censadas con problemas de audición, de las que más de 18.000 utilizan habitualmente la lengua de signos catalana, a las que hay que sumar una cifra indeterminada de personas que conocen esta lengua aún sin ser sordos.
User avatar
metring
Administrador
Posts: 23226
Joined: Saturday 04/03/2006 13:28
Location: Fabra i Puig

Re: Programa per tenir intèrpret de llenguatge de sords

Post by metring »

http://www.fgc.cat/downloads/notes_prem ... HTOSOK.pdf

Demà dimarts FGC estrena un servei d’atenció al client per a persones sordes

Es tracta d’un nou sistema d’interpretació on-line, desenvolupat per la
Fundació FESOCA a través de la plataforma Sightos, que FGC ha instal·lat
als Centres d’Atenció al Client de Plaça Catalunya i Plaça Espanya.

Barcelona, 1 de juny de 2009

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya estrena demà dimarts un servei on-line
d’atenció al client per a persones sordes. El nou sistema, desenvolupat per la
Fundació FESOCA a través de la plataforma SIGHTOS, té l’objectiu de facilitar la
comunicació entre la persona sorda i l’agent d’FGC que l’atengui al Centre
d’Atenció al Client. Per aconseguir-ho, s’estableix una connexió via internet, per
webcam, amb un intèrpret que coneix el llenguatge dels signes i que fa
d’intermediari.

Aquest nou servei s’ha instal·lat, mitjançant una línia ADSL, als Centres d’Atenció
al Client de les estacions de Plaça Catalunya i Plaça Espanya, cobrint les
necessitats dels usuaris de les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia d’FGC.
Ferrocarrils posa en marxa aquest projecte a través d’un conveni signat el febrer
del 2008 amb la Fundació Privada de la Federació de Persones Sordes de
Catalunya (FESOCA). La Fundació FESOCA és la impulsora de Sightos, la
primera plataforma d’interpretació on-line, que es va fundar l’any 2008, i que a
partir de demà es convertirà en un servei més d’FGC.

Amb aquest nou servei, FGC continua apostant per millorar l’atenció als clients i
perquè aquesta atenció sigui cada vegada més universal. Així mateix l’empresa fa
un pas endavant més en el marc del desenvolupament del “Pla d’Accessibilitat per
a persones amb discapacitats auditives” que es va elaborar el 2006. En aquest
sentit, durant els últims anys FGC ha portat a terme formació d’agents amb
seminaris sobre el llenguatge per a persones amb minusvàlues auditives.
User avatar
metring
Administrador
Posts: 23226
Joined: Saturday 04/03/2006 13:28
Location: Fabra i Puig

Re: Programa per tenir intèrpret de llenguatge de sords

Post by metring »

http://www.tmb.cat/ca_ES/premsa/notespr ... premsa.jsp

Els centres TMB d’atenció al ciutadà s’adapten per atendre persones amb discapacitat auditiva

● La plataforma informàtica Sigthos i una webcam faciliten, mitjançant videoconferència, la traducció instantània de la llengua de signes

Els centres TMB d’atenció al ciutadà d’Universitat, Sagrada Família i Sagrera disposen des de fa dues setmanes d’una nova eina per atendre millor les persones amb discapacitat auditiva que utilitzen la llengua de signes. Es tracta del programa informàtic Sigthos, que mitjançant una webcam permet que els empleats dels centres atenguin consultes formulades per persones sordes sense necessitat de presència física d’un intèrpret.

Sigthos és una plataforma web per a la interpretació online de la llengua de signes mitjançant videoconferència, creada per la Fundació Fesoca (Federació de Persones Sordes de Catalunya). Per a l’usuari, el funcionament és senzill, ja que només ha d’identificar-se com a persona sorda al centre TMB d’atenció al ciutadà, i tot seguit el personal del centre connecta l’ordinador, el micròfon, els altaveus i la webcam per a la videoconferència.

El centre TMB de Sagrera, un dels tres que ofereixen la interpretació en línia per a sords

A partir de la connexió, l’intèrpret de Sigthos facilita el diàleg entre la persona usuària i el personal d’atenció al client de TMB. D’una banda, el programa capta la imatge de la persona sorda signant i la veu de la persona de TMB que l’atén, i de l’altra transmet la veu i la imatge de l’intèrpret, tot per Internet. Així, la persona oient es comunica amb la persona sorda dialogant amb l’intèrpret (a través del micròfon i els altaveus), que li traduirà en llengua oral la informació que transmet la persona sorda en llengua de signes. Per la seva banda, la persona sorda es comunica amb la persona oient dialogant en llengua de signes amb l’intèrpret, que (a través de la pantalla) li comunicarà en llengua de signes tota la informació que transmet la persona oient en llengua oral.

El servei d’interpretació de la llengua de signes estarà inicialment disponible, en els tres centres TMB d’atenció al ciutadà d’Universitat, Sagrada Família i Sagrera, entre les 9 del matí i les 7 de la tarda, amb la intenció d’ampliar l’horari en la mesura que els mitjans de la plataforma Sigthos ho permetin. El cost del servei l’assumeix TMB.

Formació per atendre sords oralistes



Per atendre les persones sordes oralistes, que no practiquen la llengua de signes sinó que poden llegir el moviment dels llavis, el personal dels centres TMB ha rebut formació específica per vocalitzar bé i mantenir en tot moment la visual, per facilitar la intercomunicació. A més, pròximament també s’instal·larà en aquestes oficines el sistema de bucle magnètic, que facilita una millor audició a les persones que porten audiòfons o implants coclears. Aquest sistema ja funciona al Barcelona Bus Turístic, des de fa un temps.



Els centres TMB d’atenció al ciutadà permeten informar-se del servei de metro i bus (trajectes, horaris, alteracions del servei, títols de transport); aconseguir guies i plànols de metro; presentar queixes i suggeriments; informar-se sobre objectes perduts a les xarxes de metro i bus (la recuperació es fa només al centre d’Universitat) i fer gestions en relació amb infraccions del reglament.

TMB, empresa socialment responsable

TMB és la principal empresa de transport públic de la regió de Barcelona i una de les més importants d'Europa, amb més de 7.000 treballadors i 570 milions de passatgers transportats el 2008. El lideratge de TMB va més enllà de l'àmbit dels serveis públics de qualitat i s'estén també al de la responsabilitat social corporativa, en la qual és pionera i referent dins i fora d'Espanya. La cura del medi ambient, la integració i atenció a col·lectius desafavorits i la solidaritat són eixos estratègics de la seva gestió.


Una de les característiques del programa d'accessibilitat de TMB és la participació directa dels propis discapacitats, a través de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i de la relació bilateral amb els representants de les diverses entitats i associacions que articulen el col·lectiu de discapacitats.
Post Reply

Return to “Transport en general / Transporte en general”