La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Rodalies RENFE, FGC Vallès i Llobregat, Metro de Barcelona, Trammet.
Cercanías RENFE, FGC Vallés y Llobregat, Metro de Barcelona, Trammet.
User avatar
metring
Administrador
Posts: 23226
Joined: Saturday 04/03/2006 13:28
Location: Fabra i Puig

La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by metring »

La densa senyalització del transport públic de Barcelona genera confusió

1. • El traspàs de Rodalies a la Generalitat acaba amb el doble nom del servei en català i castellà
2. • L’acumulació d’operadors i línies dificulta la intel·ligibilitat dels plànols de la xarxa barcelonina

XABIER BARRENA
BARCELONA

el plànol de metro de Barcelona semblaven, fa una dècada més o menys, quatre espaguetis mal caiguts sobre una taula, tal era –i en certa manera és– la potència de la xarxa metropolitana. Com que tota comparació és odiosa i si és amb Madrid, a més a més, insuportable, i veient que el plànol de la xarxa madrilenya semblava a una madeixa en etern creixement, a la capital catalana es va optar per omplir el plat amb més espaguetis, via la superposició en un mateix mapa de tots els serveis i tots els operadors. Fins a quatre empreses –Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), Rodalies i Tram– i diversos tipus de serveis, metro, rodalies i suburbans, conviuen als pòsters que els barcelonins i turistes consulten a les estacions de la ciutat. I del bigarrament a la confusió, hi ha un petit pas.
L’Autoritat Metropolitana del transport (ATM), un consorci entre la Generalitat (51%) i ajuntaments metropolitans, va acordar els identificadors de les línies ferroviàries l’any 2002, simultàniament a l’elaboració del pla director d’infraestructures. Es va decidir que cada línia es coneixeria per una lletra i un número. Les lletres (L, S i R) dependrien de la longitud del recorregut i la seva freqüència. És a dir, un sistema molt més complex que el de París, per exemple, on les línies de metro porten un número (i només un número) i les de Rodalies i suburbans, els RER, lletres.

ORDRE / Al metro, per exemple, li correspon la L. I compta amb dos operadors, TMB (línies de la 1 a la 5, la 9-10 i la 11) i Ferrocarrils (línies 6 a 8). El criteri de l’ATM per establir què és metro és que siguin línies que donin servei al continu urbà metropolità. Sant Cugat, per exemple, queda fora.
La R, és clar, és per a Rodalies, també amb dos operadors, Ferrocarrils (línies 5 i 6) i Renfe (la resta). Abans del recent traspàs, no obstant, Renfe utilitzava com a lletra identificadora la C, cosa que col·laborava sens dubte a despistar. Tot i que encara siguin visibles, el traspàs suposarà alleugerir d’icones del complicat plànol barceloní. El nou logotip de Rodalies de Catalunya està ja substituint l’antic, lligat a l’Administració General de l’Estat.
I entre el metro i Rodalies existeix un intermedi, els serveis metropolitans, que tenen una longitud màxima de 40 quilòmetres i un interval de pas inferior a 15 minuts. La numeració d’aquests serveis (els S) suposen un altre maldecap. Fa 15 anys, Ferrocarrils va voler copiar el sistema alemany de numeració de línies. Les actuals L-6 i L-7 es van batejar com a U-6 i U-7, i els serveis que sobrepassaven el municipi de Barcelona, com a S, a imatge i semblança d’aquelles línies Schnellbahn.

ELS TRENS S / Aquests serveis, a Alemanya, són de posar i treure. Sobre una mateixa línia es poden crear diferents itineraris i ramificacions. Aquestes ramificacions prenen el nom de la línia mare i repeteixen el número. En el cas barceloní, la línia plaça de Catalunya-Campus UAB a Bellaterra és una ramificació de la S-5 (Catalunya-Sant Cugat) i rep com a nom S-55. La S-33, Espanya-Can Ros seria el mateix amb el petit detall que la S-3 ja no existeix com a tal sinó que es va convertir en l’actual L-8... I per cert, el recorregut entre Catalunya i l’Autònoma el cobreixen dues operadores. En mans de FGC, és un servei suburbà. A les de Renfe, un de Rodalies.
A més a més, al plànol, la reproducció de cada una de les línies crea dues pintes, corresponents a Renfe i a Ferrocarrils, que suposen tota una distorsió respecte al senzill espagueti de les línies de metro. En l’última edició del plànol, per si fos poca la densitat icònica, ATM ja anuncia la posada en marxa de la
L-9 i L-10 de metro, així com de les ampliacions de la L-2, cap a Badalona, i L-5, cap a Horta. Totes les prolongacions es dibuixen amb traç discontinu.
User avatar
Santfeliuenc
N10
N10
Posts: 3520
Joined: Sunday 24/04/2005 23:41
Location: Sant Andreu de la Barca, BL

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by Santfeliuenc »

Hola,

Creo que lo comentado en el artículo está relacionado con el tema del que se hablaba en otra cadena sobre señalética, nomenclatura y demás donde también se hablaba de las nuevas cercanías y el nuevo logo.

Por lo demás estoy de acuerdo en que es enrevesado y del todo innecesario anteponer una letra al servicio ofrecido. Como usuario no me hace ninguna falta saber ni que me pongan en los posters y demás pegatinas varias delante del 1 del metro una L (ya sé que es una línea), ni tampoco que me pongan delante de la línea 4 de cercanías una "R". Y del mismo modo, que me bombardeen con pegatinas y logos de operadoras y demás, me sigue dando lo mismo también. Ni lo necesito en los trenes ni lo necesito en los posters, del mismo modo que tampoco necesito que en la totalidad de los rótulos de la autopista por la que circule haya siempre en una esquinita algún logo de "abertis", por ejemplo. Si allí no especifican, ¿por qué hay que especificar en una red ferroviaria al usuario en un poster informativo que tal línea la opera Renfe y tal otra FGC y tal otra Trammet? con que lo sepan ellos, se aclaren ellos y den un servicio decente, ya nos vale a los usuarios. Y como parece que de momento eso no son capaces de hacerlo... que se dediquen a lo que deben y no a llenarlo todo de logos y pegatinas innecesarios.

El sistema más coherente, para mi, el parisino, donde aplican letras al servicio RER de cercanías y números a las líneas de metro (aplíquese así o a la inversa). En Londres el metro ni siquiera tiene números o letras, sino que se reconoce a las líneas por una parada o zona servida (línea de Piccadilly, de Bakerloo...) y además es una red operada por diversas compañías desde sus inicios y cuando uno mira el mapa del "tube", lógicamente no encontrará ninguno de los logos de estas operadoras en la leyenda. No hace falta, no aporta nada: no se pone.

Sin embargo aquí parece que tenemos la necesidad de especificar en el mapa, en la leyenda y en todas partes los logos de quién ha fabricado de cada pieza del tren.

Saludos,
Sergio
"Se buscan hombres para peligroso viaje. Salario reducido. Mucho frío. Largos meses de completa oscuridad. Constante peligro. No se asegura retorno con vida. En caso de éxito, honor y reconocimiento"
Miquel
Administrador
Posts: 4428
Joined: Monday 14/05/2007 19:17
Location: Barcelona

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by Miquel »

Torno a dir que el sistema actual és quasi perfecte i molt entendible.

La gent es confón per si sola, i/o mai està segur del que veu i/o llegeix, ademes de que molts els hi costa resseguir amb el dit una línia d'X color, o entendre que la L3 és la L3, o que si la fletxa indica Direcció La Pau, per aquell lloc s'hi va cap a La Pau.
No em repetiré més, peró segueixo dient que la culpa en la major part dels casos es de la gent i no del mapa, i si hem de fer una cosa entendible, que els facin entendibles per a nens de parvulari, així no crec que surtin més problemes.

PD: No es la meva intenció ofendre a ningú, peró es el que jo penso. (Veure a algú després d'haver vist un 10 gran al frontal de l'autobus i després preguntar si era el 10, veient aixó no puc pensar alter cosa).
El metro de Barcelona amb motoristes!
User avatar
Guigui
Administrador
Posts: 23736
Joined: Sunday 26/02/2006 18:02
Location: Penitents L3 (Barcelona)

Simplificable

Post by Guigui »

El que em sembla menys intel·ligible són les línies paral·leles dels serveis d'FGC i Renfe. Hi ha vàries maneres d'indicar-ho de manera més simple, per exemple amb un sol feix monocolor i fletxes a les bifurcacions que indiquin cap on va cada línia.

I també em sobra tant logotip superposat. Carrega molt la imatge i no aporta pràcticament cap informació útil per a l'usuari.
a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.
Miquel
Administrador
Posts: 4428
Joined: Monday 14/05/2007 19:17
Location: Barcelona

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by Miquel »

Als nous plànols de l'ATM, i als nous termometres de FMB, els logotips han desaparegut, només sortiran a la llegenda.
El metro de Barcelona amb motoristes!
User avatar
automotorserie 436
N7
N7
Posts: 557
Joined: Sunday 17/08/2008 20:47

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by automotorserie 436 »

Creo que siempre lo más fácil y lo más sencillo es lo más efectivo y a la vez inteligible. En este caso para las líneas ferroviarias, lo más sencillo es poner una L delante y numerarlas todas, todo lo demás genera confusión, a cada línea un número y si se quiere un color. como siempre nos perdemos en la obviedad.
desde la L1 hasta la L...la que sea.
Reobertura dels Carrilets de Girona, Tarragona i Barcelona
User avatar
foronda 141
N8
N8
Posts: 852
Joined: Monday 14/08/2006 21:14
Location: Poblenou

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by foronda 141 »

Jo el que trovo pitjor son els serveis S.

A la línia R1, hi han serveis que acaban a Mataró, altres a Arenys, Calella, Blanes i Masanet Massanes, i sigui quin sigui el final sempre es R1.

Per unificar criteris, els serveis parcials de S1, S2, R5 i R6 fins a Sant Cugat, Rubí, Autònoma, etc., haurian de tenir el mateix número que la línia principal, eliminant denominacions S4, S5, S33, S55.

Tampoc no em sembla bé que el servei Terrassa-BCN amb Renfe sigui R4 i amb FGC S1, per lo que jo proposaría eliminar las línias S, posant las línias del Vallés a "R".

Aixi nomes quedarían: "L"Metro, "R" Rodalies i "T" Tramvía.

En quant a eliminar la"L" de las línias de metro, jo també ho veig factible sempre que es canviin els números de línia de bus de TMB del 6 al 20, sent la primera línia de bus el 21. De fet totes las línias de bus novas ja las "batejan" actualment a partir del 20.

Las línias de tramvía també es podría assignar un número en lloc de la "T" dintre dels habituals que fan servir TMB/Authosa/Sagalés
437.001
N10
N10
Posts: 5038
Joined: Sunday 29/05/2005 21:05
Location: Tarragona

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by 437.001 »

Penso que els logotips sobren, fora del requadre informatiu.
També em sobren (al mapa de TMB que hi ha hagut fins ara), els noms per triplicat de les estacions.
Quin ús té que el nom Trinitat Nova aparegui tres cops en lletres de diferents colors?
El viatger el què vol és saber com es diu la parada, no cal que estigui tres cops i de coloraines.
User avatar
Santfeliuenc
N10
N10
Posts: 3520
Joined: Sunday 24/04/2005 23:41
Location: Sant Andreu de la Barca, BL

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by Santfeliuenc »

Hola,

Me parece correcto lo que comentais, pero no me acabais de convencer. Si el argumento es este:
La gent es confón per si sola, i/o mai està segur del que veu i/o llegeix, ademes de que molts els hi costa resseguir amb el dit una línia d'X color, o entendre que la L3 és la L3, o que si la fletxa indica Direcció La Pau, per aquell lloc s'hi va cap a La Pau.
No em repetiré més, peró segueixo dient que la culpa en la major part dels casos es de la gent i no del mapa, i si hem de fer una cosa entendible, que els facin entendibles per a nens de parvulari, així no crec que surtin més problemes.
Entonces ese mismo argumento lo podemos aplicar en la situación de que alguien que esté esperando un tranvía de la línea T1, si se confunde con un convoy de la línea R1 de cercanías es porque quiere, o si se confundiese con una hipotética línea de bus llamada con el nº 1, también sería por tener pocas luces, o si se confundiese con algún tren de la L1 del metro, pasaría exactamente lo mismo.

Por lo tanto, lo más sencillo y lo más simple es un código numérico simple para las líneas de cercanías sin "R" delante de número alguno y un código simple de letras para el metro, sin "L" delante de número alguno. O bien a la inversa, como en París, letras para cercanías y números para el metro, lo mismo da. Pero habría que diferenciar las dos redes ferroviarias básicas porque al estar soterradas en el núcleo central principal sí podrían dar lugar a equívocos en según qué buenas gentes. Y ojo, a esto ayudaría también la forma geométrica de presentar el logotipo de cabecera de línea. Si tenemos dos servicios hemos de colocar dos formas geométricas diferentes. Es decir, el cuadradillo donde ponen L1 es un cuadradillo, de acuerdo, pero entonces y como eso es metro, la forma geométrica donde ponga R1, que ya son cercanías y por tanto un servicio diferente, no tendría que ser un cuadradillo, sino cualquier otra cosa. Para eso el símbolo alemán de FGC donde pone S1, S4, etc. con ese rectangulito achatado y con formas redondeadas en las esquinas sería perfectamente válido, o poner un círculo, o un rombo, o lo que querais, pero no un cuadradillo, ya que eso sería repetir la geometría de otro modo de transporte que es diferente. Esta especie de "tontería" ayudaría a muchísima gente sin darse ni cuenta y así quedarían perfectamente diferenciados los servicios ferroviarios principales y sin confusión alguna.

Ahora bien, confundir un servicio ferroviario como el metro o las cercanías con las líneas de bus o las del tranvía como para que haya que anteponer la letra "T" a estas últimas sí que me parece ridículo y delirante. Siguiendo el argumento de "Miquel", si la gente se confunde con eso es porque quiere. Alguien que esté esperando el tranvía nº 1 jamás se va a confundir si llega un tren de la línea 1 del metro. La letra "T" sobra. Y si alguien está esperando el bus nº 21 tampoco se va a confundir con una hipotética línea 21 de cercanías si la hubiese. Imposible, o sea, no entra en cabeza humana.

Por tanto hay que diferenciar entre esos transportes de superficie tan diferentes entre sí y los ferroviarios soterrados que sí que pueden parecerse. Igualmente las formas geométricas de los logos de cabecera puede ayudar bastante. En Barcelona por ejemplo los rótulos de las líneas de autobuses están en números blancos sobre fondo rojo en una especie de cuadradillos o rectángulos... las líneas de tranvía, fuesen las que fuesen podrían ir sin esa letra "T" en el interior de círculos donde hubiese números blancos sobre un fondo del color ese "verde tranvía". Y así una línea 21 de tranvía iría en un círculo verde con un número blanco, mientras que una línea 21 de autobús iría en un cuadradillo rojo con números blancos. Imposible la confusión. Y aún más imposible si tranvías y buses fuesen tratados al mismo nivel y se le asignasen números correlativos sin repetir ninguno, es decir, si hubiese ya una línea 78 de tranvía, por ejemplo, ese número no podría ser asignado a ninguna línea de bus y viceversa.

Así las confusiones son imposibles y los códigos identificativos seríen cortos, sencillos y simples. Y por supuesto las empresas operadoras y demás logos innecesarios, irían fuera de los mapas, ni Renfe, ni FGC, ni TMB, ni Trammet, ni nada de nada, ¿qué nos aporta eso? las quejas, sugerencias y comunicaciones varias a la ATM y que ellos deriven el tema a quien corresponda.

Y así resumimos todo el rollo anterior:

- Cercanías: números sin letra delante y símbolo alemán estilo rectangulito con esquinas redondeadas (ejemplo S1).
- Metro: forma geométrica con cuadraditos como los actuales pero identificación por letras simples en orden alfabético.
- Bus: igual que ahora.
- Tranvía: solamente el número de la línea de color blanco en el interior de un círculo verde y sin repetir número con ninguna línea de bus.

A mi lo de L1, L2, L3... R1, R2, R3... S1, S2, S55... T1, T2, T3... no me parece correcto, pero no porque me vaya a confundir o lo vea extremadamente difícil de entender por ser "más burro que un arao", que no ocurrirá tal confusión ni aunque lo marcasen con caractéres cirílicos o asiáticos, sino porque me parece recargar la señalética, cartelería, mapas, posters, etc. con caracteres innecesarios como esas L's, R's, S's o T's que no aportan nada, que solamente encarecen el precio de las pegatinas, que llenan el bolsillo al tipo que lo ha de imprimir y que a la hora de presentarle un mapa o poster al usuario lo llena de símbolitos todos iguales y de letras y números de tal manera que solamente mirarlo "agota la vista".

Saludos,
Sergio
"Se buscan hombres para peligroso viaje. Salario reducido. Mucho frío. Largos meses de completa oscuridad. Constante peligro. No se asegura retorno con vida. En caso de éxito, honor y reconocimiento"
Miquel
Administrador
Posts: 4428
Joined: Monday 14/05/2007 19:17
Location: Barcelona

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by Miquel »

Santfeliuenc wrote:Hola,

Me parece correcto lo que comentais, pero no me acabais de convencer. Si el argumento es este:
La gent es confón per si sola, i/o mai està segur del que veu i/o llegeix, ademes de que molts els hi costa resseguir amb el dit una línia d'X color, o entendre que la L3 és la L3, o que si la fletxa indica Direcció La Pau, per aquell lloc s'hi va cap a La Pau.
No em repetiré més, peró segueixo dient que la culpa en la major part dels casos es de la gent i no del mapa, i si hem de fer una cosa entendible, que els facin entendibles per a nens de parvulari, així no crec que surtin més problemes.
Entonces ese mismo argumento lo podemos aplicar en la situación de que alguien que esté esperando un tranvía de la línea T1, si se confunde con un convoy de la línea R1 de cercanías es porque quiere, o si se confundiese con una hipotética línea de bus llamada con el nº 1, también sería por tener pocas luces, o si se confundiese con algún tren de la L1 del metro, pasaría exactamente lo mismo.

Por lo tanto, lo más sencillo y lo más simple es un código numérico simple para las líneas de cercanías sin "R" delante de número alguno y un código simple de letras para el metro, sin "L" delante de número alguno. O bien a la inversa, como en París, letras para cercanías y números para el metro, lo mismo da. Pero habría que diferenciar las dos redes ferroviarias básicas porque al estar soterradas en el núcleo central principal sí podrían dar lugar a equívocos en según qué buenas gentes. Y ojo, a esto ayudaría también la forma geométrica de presentar el logotipo de cabecera de línea. Si tenemos dos servicios hemos de colocar dos formas geométricas diferentes. Es decir, el cuadradillo donde ponen L1 es un cuadradillo, de acuerdo, pero entonces y como eso es metro, la forma geométrica donde ponga R1, que ya son cercanías y por tanto un servicio diferente, no tendría que ser un cuadradillo, sino cualquier otra cosa. Para eso el símbolo alemán de FGC donde pone S1, S4, etc. con ese rectangulito achatado y con formas redondeadas en las esquinas sería perfectamente válido, o poner un círculo, o un rombo, o lo que querais, pero no un cuadradillo, ya que eso sería repetir la geometría de otro modo de transporte que es diferente. Esta especie de "tontería" ayudaría a muchísima gente sin darse ni cuenta y así quedarían perfectamente diferenciados los servicios ferroviarios principales y sin confusión alguna.

Ahora bien, confundir un servicio ferroviario como el metro o las cercanías con las líneas de bus o las del tranvía como para que haya que anteponer la letra "T" a estas últimas sí que me parece ridículo y delirante. Siguiendo el argumento de "Miquel", si la gente se confunde con eso es porque quiere. Alguien que esté esperando el tranvía nº 1 jamás se va a confundir si llega un tren de la línea 1 del metro. La letra "T" sobra. Y si alguien está esperando el bus nº 21 tampoco se va a confundir con una hipotética línea 21 de cercanías si la hubiese. Imposible, o sea, no entra en cabeza humana.

Por tanto hay que diferenciar entre esos transportes de superficie tan diferentes entre sí y los ferroviarios soterrados que sí que pueden parecerse. Igualmente las formas geométricas de los logos de cabecera puede ayudar bastante. En Barcelona por ejemplo los rótulos de las líneas de autobuses están en números blancos sobre fondo rojo en una especie de cuadradillos o rectángulos... las líneas de tranvía, fuesen las que fuesen podrían ir sin esa letra "T" en el interior de círculos donde hubiese números blancos sobre un fondo del color ese "verde tranvía". Y así una línea 21 de tranvía iría en un círculo verde con un número blanco, mientras que una línea 21 de autobús iría en un cuadradillo rojo con números blancos. Imposible la confusión. Y aún más imposible si tranvías y buses fuesen tratados al mismo nivel y se le asignasen números correlativos sin repetir ninguno, es decir, si hubiese ya una línea 78 de tranvía, por ejemplo, ese número no podría ser asignado a ninguna línea de bus y viceversa.

Así las confusiones son imposibles y los códigos identificativos seríen cortos, sencillos y simples. Y por supuesto las empresas operadoras y demás logos innecesarios, irían fuera de los mapas, ni Renfe, ni FGC, ni TMB, ni Trammet, ni nada de nada, ¿qué nos aporta eso? las quejas, sugerencias y comunicaciones varias a la ATM y que ellos deriven el tema a quien corresponda.

Y así resumimos todo el rollo anterior:

- Cercanías: números sin letra delante y símbolo alemán estilo rectangulito con esquinas redondeadas (ejemplo S1).
- Metro: forma geométrica con cuadraditos como los actuales pero identificación por letras simples en orden alfabético.
- Bus: igual que ahora.
- Tranvía: solamente el número de la línea de color blanco en el interior de un círculo verde y sin repetir número con ninguna línea de bus.

A mi lo de L1, L2, L3... R1, R2, R3... S1, S2, S55... T1, T2, T3... no me parece correcto, pero no porque me vaya a confundir o lo vea extremadamente difícil de entender por ser "más burro que un arao", que no ocurrirá tal confusión ni aunque lo marcasen con caractéres cirílicos o asiáticos, sino porque me parece recargar la señalética, cartelería, mapas, posters, etc. con caracteres innecesarios como esas L's, R's, S's o T's que no aportan nada, que solamente encarecen el precio de las pegatinas, que llenan el bolsillo al tipo que lo ha de imprimir y que a la hora de presentarle un mapa o poster al usuario lo llena de símbolitos todos iguales y de letras y números de tal manera que solamente mirarlo "agota la vista".

Saludos,
Sergio
Algú que esperi a una estació de Tramvia, dubto que confongui amb un Rodalies, si mires un mapa, i posa T1, al entrar a l'estació, tens un maco lloc on hi posa les línies, si posa T1, ha d'haver-hi confusió?? Jo crec que no, encara ha d'haver-hi menys confusió, quan veus entrar al tren, i al frontal posa T1 Bon Viatge, ha d'haver-hi confusió? No. I per si fós poc, dins del tram hi hà un termometres o posa el recorregut amb el quadre del T1 i una megafonia que et diu la línia i destinació, per tatn si després d'aixó hi ha confusió, que la persona en qüestió s'ho faci mirar.

Jo considero que llegir una nomenclatura sigui quina sigui i mirar a on va i demés es fàcil. Sort tenim que està ben senyalitzada, i es gràcies a aixó, que no pot tenir confusions, altre cosa, es que no ho estigués, dons ja portaria problemes, peró si la gent s'equivoca, es per qué no s'hi ha fixat pas, ademés de que molts dubten del que veuen.

Si vas a una estació de Metro, no et trobaràs un quadre amb R1, si no amb L1, una cosa diferent, ja per nomenclatura, com colors.
I la lletra es un identificador del servei, que tampoc pot portar a confusions.
Si la gent posés atenció, les confusions no pasarien, peró com sabem, aquí la majoria va com vol.
El metro de Barcelona amb motoristes!
User avatar
Santfeliuenc
N10
N10
Posts: 3520
Joined: Sunday 24/04/2005 23:41
Location: Sant Andreu de la Barca, BL

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by Santfeliuenc »

Hola,
Jo considero que llegir una nomenclatura sigui quina sigui i mirar a on va i demés es fàcil. Sort tenim que està ben senyalitzada, i es gràcies a aixó, que no pot tenir confusions, altre cosa, es que no ho estigués, dons ja portaria problemes, peró si la gent s'equivoca, es per qué no s'hi ha fixat pas, ademés de que molts dubten del que veuen.
Entiendo pues, que si tuvieras una nomenclatura tal que así...

- Cercanías: números sin letra delante y símbolo alemán estilo rectangulito con esquinas redondeadas (ejemplo S1).
- Metro: forma geométrica con cuadraditos como los actuales pero identificación por letras simples en orden alfabético.
- Bus: igual que ahora.
- Tranvía: solamente el número de la línea de color blanco en el interior de un círculo verde y sin repetir número con ninguna línea de bus.

Tampoco te confundirías, ¿no es eso?

Saludos,
Sergio
"Se buscan hombres para peligroso viaje. Salario reducido. Mucho frío. Largos meses de completa oscuridad. Constante peligro. No se asegura retorno con vida. En caso de éxito, honor y reconocimiento"
User avatar
Ecomobisostrans
N10
N10
Posts: 3713
Joined: Wednesday 11/05/2005 9:59
Facebook: https://facebook.com/FerranVeganSpirit
Location: Barcelona
Contact:

Post by Ecomobisostrans »

Creo que las lineas de tramvia no se tendrian que solapar con las de metro y cercanias, mas que nada por que es facil que alguien que viene de fuera lo confunda con un metro sobretodo en los tramos que va soterrado. Ademas, cuando haya tram-trens como los que (por desgracia) va a haber pronto en Manresa, se supone que mantendrá el mismo numero como tram que como tren (sino será el lío padre)
Miquel
Administrador
Posts: 4428
Joined: Monday 14/05/2007 19:17
Location: Barcelona

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by Miquel »

Santfeliuenc wrote:Hola,
Jo considero que llegir una nomenclatura sigui quina sigui i mirar a on va i demés es fàcil. Sort tenim que està ben senyalitzada, i es gràcies a aixó, que no pot tenir confusions, altre cosa, es que no ho estigués, dons ja portaria problemes, peró si la gent s'equivoca, es per qué no s'hi ha fixat pas, ademés de que molts dubten del que veuen.
Entiendo pues, que si tuvieras una nomenclatura tal que así...

- Cercanías: números sin letra delante y símbolo alemán estilo rectangulito con esquinas redondeadas (ejemplo S1).
- Metro: forma geométrica con cuadraditos como los actuales pero identificación por letras simples en orden alfabético.
- Bus: igual que ahora.
- Tranvía: solamente el número de la línea de color blanco en el interior de un círculo verde y sin repetir número con ninguna línea de bus.

Tampoco te confundirías, ¿no es eso?

Saludos,
Sergio
Dons no, mai he dit que el sistema que dius em porti confusió, ja que independentment de la nomenclatura que porti, si es diu L3 és L3, i si es diu ZXC, és ZXC, o si es $%&, és $%&.

Per tant, no crec que porti confusions ni l'actual ni les demés, jo penso que l'actual es quasi perfecte, i que no veig motiu de canviar-la, ja que si la gent es confón amb aquesta, també ho pot fer amb les altres, ja que el motiu no es la nomenclatura, sino, la falta d'atenció de molta gent, ja sigui al Transport Públic, senyals de tràfic, noms de carrers i/o senyals de carrers.
El metro de Barcelona amb motoristes!
Barceloní
N3
N3
Posts: 23
Joined: Thursday 08/04/2010 22:37
Location: L4 Joanic

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by Barceloní »

Hi ha un altre aspecte que genera confusió en el plànol ferroviari: el fet de que una mateixa estació pugui tenir diferents noms. Si estem d'acord en què el metro és el metro, independentment de l'empresa que gestioni la línia, no entenc per què una estació es diu "Diagonal" o "Provença" segons des d'on hi accedeixis. TMB, FGC i Renfe Rodalies s'haurien de posar d'acord per unificar els noms.

D'altra banda, estic d'acord en que la sobredosi de logotips fa que el plànol de la xarxa sigui confús, especialment si és de mida petita (els de butxaca o els que hi ha als vagons del metro).
User avatar
metring
Administrador
Posts: 23226
Joined: Saturday 04/03/2006 13:28
Location: Fabra i Puig

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by metring »

Benvingut al FTC!

De fet, tenim un tema relacionat amb lo del nom de Diagonal metro, a http://transport.cat/viewtopic.php?f=2& ... a+diagonal
User avatar
Guigui
Administrador
Posts: 23736
Joined: Sunday 26/02/2006 18:02
Location: Penitents L3 (Barcelona)

Un intercanviador, diverses denominacions

Post by Guigui »

Però en Barceloní té raó. El tema va molt més enllà de Diagonal/Provença. Hi ha molts casos, com Fabra i Puig/Sant Andreu Arenal, Rambla Just Oliveras/L'Hospitalet de Llobregat, Bellvitge/Gornal (amb l'agravant de Bellvitge L1, una estació diferent), etc. Per sort, els nous intercanviadors sembla que tindran tots una nomenclatura unificada, però és hora que l'ATM faci justícia a la primera lletra de la seva sigla i posi mà en aquest desgavell.

I, ja posats, que es posin definitivament d'acord si anomenen les estacions amb les denominacions de via o no (Espanya/Pl. Espanya, Catalunya/Pl. Catalunya).
a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.
User avatar
Santfeliuenc
N10
N10
Posts: 3520
Joined: Sunday 24/04/2005 23:41
Location: Sant Andreu de la Barca, BL

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by Santfeliuenc »

Hola,
Miquel wrote:Dons no, mai he dit que el sistema que dius em porti confusió, ja que independentment de la nomenclatura que porti, si es diu L3 és L3, i si es diu ZXC, és ZXC, o si es $%&, és $%&.
Perfecto, si tú no te confundes ni con el actual sistema ni con el que te propongo, y si yo no me confundo tampoco con el actual ni con el hipotético nuevo que te comento... cualquiera de los 2 valdría, tú quedate con el actual y yo me quedaría con el nuevo, no para no confundirme, que no me acontece tal hecho, sino por más sencillez, simplicidad, claridad y eficacia. Y por desterrar aspectos innecesarios de la cartelería.

Saludos,
Sergio
"Se buscan hombres para peligroso viaje. Salario reducido. Mucho frío. Largos meses de completa oscuridad. Constante peligro. No se asegura retorno con vida. En caso de éxito, honor y reconocimiento"
marc
N8
N8
Posts: 666
Joined: Tuesday 25/11/2008 23:11
Location: Vic, Osona, Catalunya

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by marc »

En Guigui te rao ja seria hora que l'ATM fes amb la xarxa ferroviaria el que va fer fa temps amb la d'autobusos. A i per mapes entenedors els de la PTP, jo sempre els utilitzo ja que a mes de ser super clars, son mes complerts
De nou al FTC
Miquel
Administrador
Posts: 4428
Joined: Monday 14/05/2007 19:17
Location: Barcelona

Re: La senyalització dels ferrocarrils a BCN genera confusió

Post by Miquel »

Santfeliuenc wrote:Hola,
Miquel wrote:Dons no, mai he dit que el sistema que dius em porti confusió, ja que independentment de la nomenclatura que porti, si es diu L3 és L3, i si es diu ZXC, és ZXC, o si es $%&, és $%&.
Perfecto, si tú no te confundes ni con el actual sistema ni con el que te propongo, y si yo no me confundo tampoco con el actual ni con el hipotético nuevo que te comento... cualquiera de los 2 valdría, tú quedate con el actual y yo me quedaría con el nuevo, no para no confundirme, que no me acontece tal hecho, sino por más sencillez, simplicidad, claridad y eficacia. Y por desterrar aspectos innecesarios de la cartelería.

Saludos,
Sergio
Dons per a mí, la lletra identificadora, es correcte (no per que es pugui repetir numero, si no, per identificar el servei), i repeteixo, que l'actual sistema de l'ATM per a mi es quasi perfecte (el quasi, fa referència, a el que comenteu dels noms de les estacions).
I dic, que als nous plànols, ja s'ha eliminat el logo de l'empresa dins el quadre (que tampoc em molestava), jo crec també el el plànol és prou clar, i no crec que tinguem que rebaixar el nivell del plànol a nens de primaria, per a que la gent adulta els entengui.
Sobre els terminals, i els quadres amb el nom repetit, en part teniu raó, peró jo en comptes de retirar-ho, els fusionava amb els colors (exemple el teniem als inicis de la L11, on Trinitat Nova, només hi era un cop, peró el quadres era pintat de verd i groc).

Per acabar, per els que diuen que al plànol sobren algunes línies (FGC i Rodalies repetides), jo crec que no teniu raó, el plànol, mostra totes les línies de ferrocarril on l'ATM hi és present, per aixó ho trobo bé, peró, no ho trobaria bé, que dins dels trens de Metro (TMB), hi possesín el mateix plànol, ja que a TMB s'han de preocupar i deixar visible i clar el plànol específic per a les seves línies de Metro.
El metro de Barcelona amb motoristes!
User avatar
Guigui
Administrador
Posts: 23736
Joined: Sunday 26/02/2006 18:02
Location: Penitents L3 (Barcelona)

El tram, més senzill

Post by Guigui »

Miquel wrote:Per acabar, per els que diuen que al plànol sobren algunes línies (FGC i Rodalies repetides), jo crec que no teniu raó, el plànol, mostra totes les línies de ferrocarril on l'ATM hi és present, per aixó ho trobo bé, peró, no ho trobaria bé, que dins dels trens de Metro (TMB), hi possesín el mateix plànol, ja que a TMB s'han de preocupar i deixar visible i clar el plànol específic per a les seves línies de Metro.
Doncs amb el Tram no gasten tants embuts, i tampoc sembla que generi gaire confusió tenir al plànol tota la xarxa en verd grisós en una línia única i les línies marcades únicament als terminals.
a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.
Post Reply

Return to “Ferrocarril àrea Barcelona / Ferrocarril área Barcelona”