Les ciutats per on passarà el nou tren-tramvia del Camp de Tarragona esperen que arribi l’abans possible.
Els consistoris reben amb bons ulls la licitació de l’estudi informatiu i creuen que serà positiu per a la mobilitat.
Les ciutats del Camp de Tarragona que estaran connectades amb el nou tren-tramvia que ha de construir la Generalitat desitgen que sigui una realitat l’abans possible. Des dels ajuntaments de Cambrils, Salou, Vila-seca, Reus i Tarragona confien que la nova infraestructura millorarà la mobilitat dels seus habitants i incrementarà les connexions amb punts més llunyans. També anhelen la unió amb el Corredor Mediterrani que s’ha d’articular a través de la nova estació intermodal pendent de construcció al sud de l’Aeroport de Reus per part de l’Estat. Amb tot, des de Cambrils i Salou esperen també que el tram del corredor entre Vandellòs i Vila-seca entri en funcionament aviat per tal d’iniciar el procés de desmantellament de les vies actuals de la línia de la costa. És precisament per aquí per on ha de passar el tren-tramvia, que ajudarà a pacificar els nuclis urbans.
Les esperances dels municipis s’han incrementat després que aquesta setmana Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) hagi licitat l’estudi informatiu del nou tren-tramvia del Camp de Tarragona. El projecte encara no té data d’execució, ja que s’ha de desencallar a partir de l’entrada en funcionament del Corredor Mediterrani, una infraestructura que desenvolupa l’Estat. Des del departament de Territori i Sostenibilitat s’ha repetit diverses vegades que la voluntat del Govern és tirar endavant aquest projecte amb celeritat.
Segons es desprèn del plec de bases de la licitació, el tren-tramvia es preveu que es desenvolupi en dues fases. La primera, de 18,7 quilòmetres, unirà Cambrils i Tarragona, passant per Salou i PortAventura, i fent onze parades aprofitant la línia ferroviària actual. La segona fase, encara per acabar de concretar, preveu connectar Cambrils i Reus passant per Vila-seca, així com alguns ramals que permetessin arribar fins a la futura Estació Central del Camp de Tarragona -coneguda com a intermodal- del Corredor Mediterrani o fins a l’aeroport de Reus.
Salou i Cambrils, encantats
Els dos municipis que a priori notaran més els efectes del tren-tramvia són Cambrils i Salou, especialment perquè és en aquestes ciutats on s’han de desmantellar les vies de la línia ferroviària actual que divideix els municipis. “Estem molt contents amb el traçat, sempre l’hem defensat”, afirma Pere Granados, alcalde de Salou. Granados defensa que amb la nova infraestructura Salou tindrà una connectivitat “molt bona”. L’estació actual de Renfe passarà a ser una de les onze parades del tren-tramvia i la principal es traslladarà a la nova Estació Salou-PortAventura, situada on hi ha l’actual baixador de la Renfe del parc temàtic. Un baixador que rep anualment uns 300.000 viatgers l’any, segons el batlle.
Des d’aquesta nova estació, Granados ha rebut el compromís que hi haurà 28 serveis ferroviaris al dia amb Barcelona, a través de la línia R17. “El 90% dels viatgers de tren de Salou van en direcció Barcelona”, recorda. A més, mentre no es construeix la nova estació, a la qual s’hi adjuntarà la nova estació d’autobusos del municipi, se n’habilitarà una de provisional que l’alcalde espera que entri en funcionament abans d’acabar el 2019.
D’altra banda, espera que en la segona fase del tren-tramvia s’hi inclogui l’enllaç, via Vila-seca, amb la futura Estació Central del Camp de Tarragona, a tocar de l’aeroport de Reus, que doti Salou d’una connexió directa amb el Corredor Mediterrani i, per extensió, amb Europa i la resta d’Espanya. Per Granados això és clau per mantenir Salou com a destí turístic de primer ordre.
El tren-tramvia de la costa tindrà el seu punt d’inici i final de recorregut a Cambrils. Per l’alcaldessa de la ciutat, Camí Mendoza, el nou projecte és “cabdal” pel conjunt de la Costa Daurada i es mostra “encantada” amb la construcció. Mendoza recorda que hi ha un estudi d’impacte ambiental que obliga l’Estat a retirar les actuals vies de tren un cop entri en servei el Corredor Mediterrani, i espera que el procés no s’eternitzi.
Cambrils, a més, també té a la part nord una nova estació del Corredor Mediterrani a la qual només li falta tallar la cinta inaugural perquè entri en funcionament. El projecte de la Generalitat també inclou en el plec de bases que es proposi un ramal intern per enllaçar aquesta infraestructura amb l’actual estació de Renfe, que es destinarà al tren-tramvia. Una infraestructura prevista per a la segona fase però que aplaudeix igualment.
Mentre no es desenvolupa el conjunt del pla, l’alcaldessa aposta per fer un servei de busos llançadora que uneixin el centre urbà amb l’estació del corredor, coneguda com a Cambrils Nord. Per treure-li tot el profit per Mendoza també caldria obrir un ramal per connectar-la amb les sortides de l’AP-7 i l’A-7, també ubicades al nord de la ciutat.
Valoren l’esforç del territori
Des de Tarragona, el conseller de Territori, Xavier Puig, valora molt positivament l’impuls de l’estudi informatiu de la nova infraestructura i troba “imprescindible” que el Camp de Tarragona es presenti com una àrea metropolitana. “Tota la línia de la costa és molt valuosa i connectar Tarragona amb PortAventura, Salou i Cambrils amb un sistema ecològic i ràpid és un avenç molt important”, considera.
Puig destaca la segona fase, la que ha de connectar la ciutat amb Reus, l’aeroport i la futura estació central del corredor, i com aquesta darrera estarà enllaçada amb Tarragona. Des de l’òptica tarragonina, el projecte del tren-tramvia és interessant, però el conseller creu que cal “anar més enllà”. Valora que l’actual estació urbana és important però “està lluny per molta gent de la ciutat”, ja que Tarragona té una població dispersa en diversos nuclis i barris. Per aquesta raó visualitza un sistema tren-tramviari que uneixi la ciutat i creu que la proposta actual tan sols és un “primer pas” per resoldre les necessitats dels tarragonins.
A banda, creu que la ciutat necessita estar molt ben connectada amb Barcelona. Per aquesta raó defensa el ‘bypass’ de l’Arboç per connectar els trens de Rodalies que entren a la ciutat amb l’alta velocitat del Corredor Mediterrani; a més d’un altre ‘bypass’ a l’aeroport que permetria guanyar temps als tarragonins i a les persones d’altres localitats.
Des de Reus també han rebut amb bons ulls l’arrencada de la nova infraestructura, així com la unió que generarà entre les ciutats del Camp de Tarragona. La regidora d’urbanisme, Marina Berasategui es felicita perquè el projecte “és fruit del consens del territori”. Considera que el tren-tramvia és una necessitat des del punt de vista de la mobilitat metropolitana i estima una demanda de 2,5 milions de passatgers anuals. A més, afirma que vetllarà perquè la Generalitat “acceleri els terminis i redacti l’estudi informatiu de la segona fase”.
En el cas de Reus, el projecte tan sols l’afecta en la segona fase. El ramal entre la ciutat i l’aeroport és una obra anhelada, així com la connexió amb la futura Estació Central del Camp de Tarragona. També és probable que, tal i com passa amb els municipis costaners, es projectin noves parades urbanes per donar servei als diferents barris reusencs. En aquesta línia, una de les obres més sol·licitades des de Reus és el baixador de Bellissens, proper a la facultat de la URV i a l’hospital Sant Joan.
Finalment, des de Vila-seca s’apunta que el nou sistema de transport millorarà la vida dels ciutadans. En la primera fase hi ha prevista una parada a l’actual comissaria dels Mossos d’Esquadra, que si bé es troba en terme municipal de Salou és molt propera al nucli urbà de Vila-seca. Per tant, des de la regidoria d’urbanisme vila-secana en fan una valoració optimista.
De tota manera, les grans esperances són en la segona fase, i aspiren a que el tren-tramvia faci diferents parades per la ciutat per unir el nucli amb Reus i Tarragona, així com amb l’aeroport i l’estació intermodal.
https://infocamp.cat/mobilitat/item/316 ... s-possible