Proposen reobrir l'estació de Vilanoveta (Lleida)

RENFE regionals i línies FGC de fora de l'àrea de Barcelona.
RENFE regionales y líneas FGC de fuera del área de Barcelona.
Post Reply
User avatar
Sky
N9
N9
Posts: 1915
Joined: Monday 02/05/2005 15:00
Location: Lleida

Proposen reobrir l'estació de Vilanoveta (Lleida)

Post by Sky »

Ros propone recuperar la estación de Vilanoveta para mejorar el acceso al polígono

La estación de mercancías del Pla de Vilanoveta sería una de las posibles soluciones para descargar de tráfico de vehículos privados al polígono del Segre. Así lo anunció ayer el alcalde de Lleida, Àngel Ros, tras la constitución de la Mesa del Pacte de Mobilitat del polígono El Segre.

El ferrocarril es una de las posibles soluciones a las que ayer el alcalde Àngel Ros apuntó para mejorar la circulación en el polígono El Segre, y en los otros de la ciudad. En este sentido, el paer en cap se comprometió a estudiar la potenciación de la intermodalidad con el transporte ferroviario, teniendo en cuenta “la existencia de la antigua estación de Vilanoveta”.

Por otro lado, Ros recordó que en el cuarto polígono que la administración está construyendo en la ciudad ya contempla una estación de tren, al igual que en el caso del Pla Territorial, que también prevé un equipamiento ferroviario en el futuro aeropuerto de Lleida Alguaire.
La mesa del Pacte de Mobilitat también contempla la creación de una segunda línea de autobús, que realizaría el recorrido inverso a la actual línea de los polígonos, y que, a la vez, interconectaría los otros polígonos. Como beneficio para los usuarios, este servicio de transporte público también sería reconocido dentro del sistema de integración tarifaria.

Finalmente, como tercera propuesta a tener en cuenta, el paer en cap apuntó a la utilización de la bicicleta como transporte para los trabajadores de la ciudad que se desplacen hasta la zona industrial. De aprobarse esta opción, se dotar a los polígonos de carril-bici y se crearía un servicio de alquiler.

El plan de movilidad del polígono El Segre sería aplicable, en un futuro, al de los Frares y al de Cimalsa. Por otro lado, entre las acciones previstas, se prevé mejorar la señalización viaria y adaptar los horarios de los transportes públicos a los horarios empresariales. Este plan se constituyó ayer con el presidente y delegado del Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, y con los representantes de los empresarios del polígono, los sindicatos CCOO y UGT, Sarbus y la ATM. La idea de su creación nace a raíz del proyecto europeo GESMOPOLI (Gestión integral de la movilidad en los polígonos y en las zonas industriales) para mejorar la movilidad en los polígonos. (...)

http://www.lamanyana.es/web/html/lanoti ... a=00:00:03
User avatar
Sky
N9
N9
Posts: 1915
Joined: Monday 02/05/2005 15:00
Location: Lleida

Re: Proposen reobrir l'estació de Vilanoveta (Lleida)

Post by Sky »

Sarbus ja ho té llest des de fa uns quants anys :D :

http://i157.photobucket.com/albums/t48/ ... 80d846.jpg
User avatar
Sky
N9
N9
Posts: 1915
Joined: Monday 02/05/2005 15:00
Location: Lleida

Re: Proposen reobrir l'estació de Vilanoveta (Lleida)

Post by Sky »

Pla-de-Vilanoveta-Antoni-Nebot.jpg
Pla-de-Vilanoveta-Antoni-Nebot.jpg (138.96 KiB) Viewed 9521 times

La revifada del Pla de Vilanoveta

La infraestructura disposa ara de la terminal de transports de contenidors i dels tallers de reparació de material històric

El Pla de Vilanoveta funciona com a estació de mercaderies i acull els tallers de reparació de material ferroviari històric de l’associació per a la Reconstrucció i Posta en Servei de Material Ferroviari Històric (aRMF).

La història del Pla de Vilanoveta comença l’any 1909 quan la Compañía de los Caminos de Hierro del Norte de España, que explotava la línia Barcelona-Saragossa, decideix establir una estació provisional de classificació i dipòsit de vagons i un centre de maniobres a Lleida, segons va explicar Antoni Nebot, un dels principals estudiosos del ferrocarril de vapor i de les línies de la Pobla, Manresa i Tarragona, que conserva un arxiu personal amb unes 40.000 fotografies sobre la història del ferrocarril.

La Compañía de Ferrocarriles del Estado hi va construir entre els anys 1923 i 1924 l’estació de partida del projectat ferrocarril transpirinec que havia d’unir, al llarg de 850 km, Baeza (Jaén) amb la localitat francesa de Saint-Girons (l’Arieja), passant per Albacete, Utiel, Terol, Lleida i el Pirineu fins a França. Prevista en el Pla de Ferrocarrils d’Urgent Construcció, la gran obra internacional va quedar inacabada el 1962, quan l’Estat la va paralitzar deixant desenes de baixadors, vies i túnels abandonats, com també l’estació del Pla de Vilanoveta de Lleida. El tram lleidatà contemplava fer arribar el tren de Lleida a la Pobla de Segur (ho va fer a l’any 1951) i després de la Pobla a Saint-Girons passant per Gerri de la Sal, Sort, Rialp, Llavorsí, Esterri d’Àneu, Escalarre, Isavarre, Àreu, Salau, Couflens, Seix, Oust, Kercabanac i Lacourt.

A banda de l’estació, es va construir el dipòsit de les màquines i els molls de càrrega de mercaderies del ferrocarril transpirinenc. Amb l’edificació de la nova infraestructura ferroviària al centre de la ciutat, la Compañía de Ferrocarriles del Estado i la Compañía de los Caminos de Hierro del Norte de España, que gestionava l’immoble on actualment hi ha l’estació Lleida-Pirineus, van arribar a un acord per unificar els serveis a l’estació de Lleida.

Així, el 1924, quan va entrar en servei el primer tram de la línia transpirinenca entre Lleida i Balaguer, els passatgers ja van utilitzar l’estació de la ciutat i no la de Vilanoveta. A més, cal destacar que el dipòsit de les màquines mai no va funcionar i que a Pardinyes es va contruir una nova estació de classificació de vagons.

D’aquesta manera, l’edifici del Pla de Vilanoveta, que havia de ser l’estació central del tren transpirinenc, mai no va rebre passatgers i es va destinar a les oficines de la companyia i després es va convertir en els habitatges dels ferroviaris de la Compañía de Ferrocarriles del Estado. Ja en propietat de Renfe, es va continuar utilitzant com a residència ferroviària fins als anys 1960 i ara el seu estat és ruïnós. Fins i tot, es va parlar d’instal·lar-hi un centre d’interpretació del ferrocarril.

El Pla de Vilanoveta va revifar als anys 1940 quan es va utilitzar com a terminal ferroviària de mercaderies gràcies a la instal·lació a prop de les companyies Campsa, Cros i, posteriorment, la fàbrica de la San Miguel i la termi-nal de descàrrega de Cementos Pirineo. El trànsit de trens cap a les refineries de Tarragona va ser força fluïd.

Nebot va explicar que a l’any 1965, Renfe va construir al Pla de Vilanoveta, on ara hi ha els tallers de l’Associació per a la Reconstrucció i Posta en Servei de Material Ferroviari Històric (ARMF), un nou dipòsit de màquines de vapor per substituir l’antiga infraestructura que la Companyia dels Ferrocarrils del Nord tenia al final de l’Avinguda Tarradellas.

Fundada l’any 1996, l’ARMF té com a finalitat la recuperació de vehicles ferroviaris que han esdevingut peces històriques de primera classe que mereixen ser restaurades per tal de tornar a circular per les vies. Els tallers de reparació i restauració de trens històrics ARMF preserva diferents trens històrics com la locomotora de vapor “Garrafeta” o les locomotores dièsel “Ye-yés”. També formen part de la col·lecció de l’ARMF, les locomotores “Cuco”, “Marilyn” o la “MIL”, a més de diferent material mòbil ferroviari que es troba en procés de restauració. Els tallers són la base operativa i de manteniment del material ferroviari del Tren dels Llacs i dels nous trens de la Pobla.

Una estació en estat ruïnós que mai no ha rebut passatgers

L’estació de partida del projectat ferrocarril transpirinenc, contruïda entre el 1923 i el 1924, mai no va rebre passsatgers. Va ser la seu de les oficines de la Compañía de Ferrocarriles del Estado i va funcionar com a habitatge per als ferroviaris. Ara, el seu estat és ruïnos i fantasmagòric.

El centre logístic de mercaderies recupera la seva activitat després de sis anys abandonada

La terminal ferroviaria del Pla de Vilanoveta va tornar a estar activa a mitjans d’octubre del 2019 com a centre logístic després de sis anys abandonada. L’estació s’ha convertit en una base de transport de contenidors a Barcelona que gestiona l’empresa APM Terminals Spain Railway, filial de Maersk, que treballa amb els principals ports i amb les terminals ferroviàries que hi estan connectades.

Adif va adjudicar a APM Terminals Spain Railway l’abril del 2019, per cinc anys i un import de 290.000 euros, la gestió de serveis i la comercialització de la terminal de transports de mercaderies del Pla de Vilanoveta, que té una superfície total per a ús logístic de 17.700 m2 i dues vies on es fan les operacions de càrrega i descàrrega d’Unitats de Transport Intermodal (UTI).

Fotografia: Antoni Nebot

https://www.lamanyana.cat/local/public/ ... ilanoveta/
User avatar
Sky
N9
N9
Posts: 1915
Joined: Monday 02/05/2005 15:00
Location: Lleida

Re: Proposen reobrir l'estació de Vilanoveta (Lleida)

Post by Sky »

Image

Enderroquen l’antiga estació i els habitatges del Pla de Vilanoveta

La construcció, que és dels anys 1923 i 1924, estava des de feia temps en estat ruïnós i es tiren a terra per evitar accidents

https://www.lamanyana.cat/enderroquen-l ... ilanoveta/
User avatar
metring
Administrador
Posts: 23226
Joined: Saturday 04/03/2006 13:28
Location: Fabra i Puig

Re: Proposen reobrir l'estació de Vilanoveta (Lleida)

Post by metring »

Lamentable de totes totes que no s'hagi preservat :emprenyat :emprenyat :emprenyat :emprenyat

De l'enllaç del missatge anterior:

Les màquines van començar ahir les tasques de demolició de l’antiga estació del Pla de Vilanoveta, que posteriorment es va convertir en oficines i després en habitatges per als ferroviaris.

La construcció estava en estat ruïnós, ja que havia caigut el sostre i algunes parets s’estaven separant, i les tasques s’han fet per qüestions de seguretat i per evitar accidents. La Compañía de Ferrocarriles del Estado va construir al Pla de Vilanoveta entre els anys 1923 i 1924 l’estació de partida del projectat ferrocarril transpirinenc que havia d’unir, al llarg de 850 km, Baeza (Jaén) amb la localitat francesa de Saint-Girons (l’Arieja). La gran obra internacional va quedar inacabada el 1962, quan l’Estat la va paralitzar deixant desenes de baixadors, vies i túnels abandonats, com també l’estació del Pla de Vilanoveta. D’aquesta manera, l’edifici, que havia de ser l’estació central del tren transpirinenc, mai no va rebre passatgers i es va destinar a les oficines de la companyia i després es va convertir en els habitatges dels ferroviaris de la Compañía de Ferrocarriles del Estado. Ja en propietat de Renfe, es va continuar utilitzant com a residència ferroviària fins als anys 1960 i ara el seu estat era ruïnós.
User avatar
Sky
N9
N9
Posts: 1915
Joined: Monday 02/05/2005 15:00
Location: Lleida

Re: Proposen reobrir l'estació de Vilanoveta (Lleida)

Post by Sky »

Polèmica entre el PSC i la Paeria per l’estació del Pla de Vilanoveta

El consistori afirma que l’edifici no està catalogat en l’actualitat i sí que ho estava en el POUM del 2018, que es va paralitzar

El cap de l’oposició a la Paeria, Fèlix Larrosa, va lamentar ahir “la deixadesa i el menysteniment del senyor Postius amb el patrimoni de la ciutat de Lleida” i va responsabilitzar al regidor d’Urbanisme per haver autoritzat l’enderrocament de l’estació de Vilanoveta.

El PSC va presentar un recurs al Jutjat per demanar la suspensió cautelarísima de les obres d’enderrocament de l’estació del Pla de Vilanoveta, “malgrat ser conscients que fem tard”, atès que pot ocasionar perjudicis de reparació impossible per a la ciutat. “El senyor Pueyo i el senyor Postius hauran de donar explicacions per la pèrdua d’aquesta peça extraordinària del patrimoni industrial de la ciutat que calia preservar i protegir”, va afirmar Larrosa. Va recordar que el 20 d’octubre del 2021 es va aprovar per unanimitat l’inici de la redacció d’un pla especial per a la protecció del patrimoni i que sis mesos després, “el govern municipal no ha pres cap mesura la qual cosa ens ha portat a aquesta situació”.

Fonts de la Paeria van explicar que Adif va comunicar el mateix dilluns a l’Ajuntament la demolició de l’edifici, només a “efectes informatius” sense que aquesta comunicació suposi “de cap manera la sol·licitud de la llicència d’obres”. Adif s’empara en la Llei 38/2015 del Sector Ferroviari per afirmar que aquesta actuació “no està sotmesa” al control preventiu municipal” i, per tant, nega, com diu Fèlix Larrosa, que Toni Postius hagi autoritzat l’enderrocament. D’altra banda, i arran de les crítiques del cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, des de la Paeria expliquen que actualment aquest edifici no està catalogat. N’estava en el POUM que es va aprovar de forma inicial l’any 2018 i que després es va paralitzar però no ara.

En l’escrit adreçat l’1 d’abril al regidor d’Urbanisme, Toni Postius, Adif manifesta que executarà la demolició de l’edifici perquè el cost total de les reparacions a fer supera en més del 50% el cost de construcció de l’edifici de nou i es considera que aquest es troba en ruïna econòmica. S’afegeix que està també en ruïna tècnica pels processos i els mitjans tècnics que s’han d’adoptar per a la seva reparació i que està en un estat de ruïna imminent. Adif va dir que “la zona alliberada permetria posar a disposició del mercat logístic espais per a l’ús de transports de mercaderies per ferrocarril”. Moltes persones van lamentar a les xarxes socials la destrucció de l’edifici pel seu valor arquitectònic, històric o sentimental.

https://www.lamanyana.cat/polemica-entr ... ilanoveta/
User avatar
Sky
N9
N9
Posts: 1915
Joined: Monday 02/05/2005 15:00
Location: Lleida

Re: Proposen reobrir l'estació de Vilanoveta (Lleida)

Post by Sky »

Image

L’estació del Pla de Vilanoveta ja és història.

La històrica estació del Pla de Vilanoveta va quedar reduïda ahir a runa, després que Adif iniciés dilluns la demolició. El jutjat contenciós va desestimar ahir al matí la suspensió cautelaríssima de les obres que havia demanat el grup del PSC, argumentant que l’edifici estava inclòs al nou catàleg de béns a protegir al POUM que va quedar paralitzat. La resolució, entre altres punts, indica que el recurs no aclareix quin acte administratiu empara la demolició.

El líder del grup socialista, Fèlix Larrosa, va instar ahir el tinent d’alcalde Toni Postius a aprovar el pla especial del catàleg de béns a protegir. “Si estigués aprovat, aquesta estació estaria dreta”, va afirmar. També va assegurar que la CHE va informar favorablement sobre el nou POUM, de manera que si està paralitzat és per culpa del govern municipal.

https://www.segre.com/noticies/lleida/2 ... _1092.html
User avatar
Sky
N9
N9
Posts: 1915
Joined: Monday 02/05/2005 15:00
Location: Lleida

Re: Proposen reobrir l'estació de Vilanoveta (Lleida)

Post by Sky »

Image

Continua la demolició del patrimoni vinculat al ferrocarril a la ciutat

El Grupo Jorge farà un nou centre de distribució de carn a Vilanoveta

L’enderrocament de les instal·lacions ferroviàries del Pla de Vilanoveta viu ara un segon capítol després de la desaparició de l’estació, que posteriorment es va convertir en habitatges per als ferroviaris.

El Grupo Jorge, un dels grups càrnics més grans d’Europa, invertirà uns 10 milions d’euros en la construcció d’unes naus amb cambres frigorífiques per habilitar un centre de distribució a l’estació de mercaderies del Pla de Vilanoveta. Segons va publicar LA MAÑANA, l’empresa vol aprofitar la seva situació al Pla de Vilanoveta per disposar del servei de ferrocarril per transportar els seus productes carnis, segons que va avançar el 3 de febrer el primer tinent d’alcalde Toni Postius en una jornada per informar i impulsar el projecte del polígon de Torreblanca-Quatre Pilans. Per fer efectiu aquest projecte, l’empresa ha llogat a Adif per uns 10 anys una superfície de 15.100 metres quadrats per un import d’1.066.935,60 euros.

L’empresa ja ha iniciat la demolició dels vells immobles, que es troben en mal estat de conservació. Una part corresponen a l’antiga estació i una altra són naus que utilitzava l’Ercros per emmagatzemar adobs. Val a dir que el conjunt de les instal·lacions ferroviàries del Pla de Vilanoveta figuraven dins del catàleg de béns a protegir dins del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Lleida, aprovat inicialment l’abril del 2018 i que ara està en suspens.

Fonts de la Paeria van explicar ahir que s’ha concedit la llicència per enderrocar els edificis i deixar neta la finca, que els immobles no tenen cap catalogació i que aquest espai està ubicat en zona ferroviària de domini d’Adif que va licitar els terrenys per fer-hi activitat econòmica vinculada al trànsit ferroviari.

https://www.lamanyana.cat/continua-la-d ... la-ciutat/
User avatar
Sky
N9
N9
Posts: 1915
Joined: Monday 02/05/2005 15:00
Location: Lleida

Re: Proposen reobrir l'estació de Vilanoveta (Lleida)

Post by Sky »

Clam per recuperar el fons documental antic del patrimoni ferroviari del Pla de Vilanoveta

Uns ciutadans troben els arxius entre les runes dels edificis enderrocats

La Plataforma d’Entitats Culturals de Lleida adreçarà una carta a la Generalitat i a la Paeria per reclamar que prenguin mesures i facin complir la Llei d’arxius i documents de Catalunya per tal de custodiar el fons documental que s’ha trobat entre les runes dels edificis de l’estació de Vilanoveta.

L’enderroc dels edificis de les antigues estacions de Vilanoveta, la de mercaderies i la que havia de rebre passatgers i que es va convertir en habitatges per als treballadors de la Compañía Ferroviaria del Norte, ha comportat el descobriment entre la runa d’una part del fons documental de primers del segle passat amb el registre dels trens de mercaderies que hi passaven. La troballa casual dels documents -alguns datats els anys 1928 o 1930- per part d’uns ciutadans que treballaven en un nou projecte artístic, s’ha difós ràpidament per les xarxes on es demana amb contundència que se salvin el fons documental de l’estació de Vilanoveta

Fonts de la Plataforma d’Entitats Culturals de Lleida i també del Grup d’Arxivers de Lleida van lamentar que, “a més de la destrucció del patrimoni industrial, també s’ha perdut una part del fons documental antic” que en principi pertanyia a la Compañía Ferroviaria del Norte, va heretar Renfe durant el franquisme i ara es troba dins de les instal·lacions d’Adif, que és qui presumptament n’hauria de tenir la custòdia legal.

El Grup d’Arxivers de Lleida lamenta “la deixadesa del deure legal de conservar i preservar la documentació que pel seu contingut i la seva cronologia forma part del conjunt patrimonial del nostre país i de la memòria històrica de les nostres contrades”.

Per això, les dues entitats demanen que se salvi aquest patrimoni històric i que es compleixi amb la normativa vigent per tal que, ja que s’han perdut els immobles ferroviaris, en quedi constància escrita de l’activitat que s’hi va fer i que “estem davant de la nostra memòria documentada que serveix per protegir drets i reclamar deures”.

https://www.lamanyana.cat/clam-per-recu ... ilanoveta/
Post Reply

Return to “Ferrocarril a Catalunya / Ferrocarril en Cataluña”