Page 1 of 1

Realitat augmentada i els transports

Posted: Sunday 22/11/2009 18:59
by metring
És un article de La Vanguardia en paper d'avui sobre tecnologia, però al final es parla d'una aplicació que funcionaria molt bé al metro:

El mundo con un plus

FRANCESC BRACERO - Barcelona

El sistema es una combinación de las tecnologías de GPS, brújula, acelerómetro, cámara e internet

Cuántas veces ha pasado delante de un monumento, un edificio o un paraje natural y ha deseado tener más información sobre lo que está viendo? Pues ahora es muy fácil. No tiene más que sacar su móvil, apuntar con la cámara y sobre la imagen de la pantalla aparecerá la información que buscaba. El sistema es una combinación de tecnologías que se llama realidad aumentada y, aunque existen muchas compañías en el mundo que trabajan en desarrollar aplicaciones, las principales han empezado a popularizarse en dos sistemas para teléfonos móviles: iPhone de Apple y Android de Google.

Aunque el planteamiento pueda parecer simple, la realidad aumentada puede aplicarse a muchas más utilidades que al turismo, aunque este sea también uno de sus objetivos.

Uno de los programas disponibles tanto para el iPhone - la realidad aumentada sólo funciona en el modelo 3GS, que lleva brújula-como para Android es Layar. Esta aplicación permite añadir capas de información a lo que muestra su pantalla de realidad aumentada. Por ejemplo: información de la Wikipedia, hoteles cercanos, oficinas bancarias, rutas de tapas por las principales ciudades españolas, un recorrido por la Alhambra o gasolineras próximas.

Toda realidad contiene información que no vemos. La Caixa lanzó la semana pasada un añadido a su aplicación de búsqueda de oficinas que ahora funciona con realidad aumentada. De momento, sólo está disponible para Android. En el caso del iPhone, está a la espera de la autorización de Apple. Al utilizarla, se puede ver sobre la imagen de la calle las direcciones en las que están las oficinas y cajeros más próximos, junto a su distancia en metros, aunque haya edificios delante.

En el campo educativo, las capacidades de la realidad aumentada son enormes. Por ejemplo, hay sendas aplicaciones asombrosas, Sky Map (Android) y Pocket Universe (iPhone), que permiten identificar cada uno de los objetos celestes que se ven en el cielo durante la noche sólo con apuntar hacia a ellos con la cámara del móvil. Encontrar una estrella o un planeta en el cielo resulta ahora una tarea sencilla.

Estas prestaciones espectaculares son posibles gracias a una combinación de tecnologías que existían hace tiempo y que con la realidad aumentada trabajan de forma conjunta. En primer lugar, el GPS permite identificar dónde se encuentra el usuario en un lugar sobre la superficie de la Tierra. La brújula, por su parte, indica hacia dónde mira. El acelerómetro detecta además la inclinación del móvil. Con todo ello, las aplicaciones de realidad aumentada identifican casi a la perfección qué es lo que se ve por la cámara del aparato. Por tanto, sólo es necesaria una conexión a internet para proporcionar en unos instantes la información adecuada a lo que se ve en la pantalla.

Más aún, la realidad aumentada puede cambiar la forma en que presentarán las imágenes en los GPS para coches. ¿Para qué cargar un mapa artificial cuando se pueden poner las flechas de la dirección a seguir justo por encima de la imagen real? Algunas aplicaciones van ya por ese camino, como Wikitude Drive (Android) o Heads Up Navigator (iPhone). Google prepara su propio navegador con realidad aumentada.

Existe una aplicación para los amantes del excursionismo, Peaks, que señala sobre la pantalla el nombre de cualquier montaña del mundo sólo con apuntar con la cámara. Para aquellos sitios que pasan semanas sin ver el sol, Sun Seeker localiza el astro rey por encima de las nubes.

Más allá de las utilidades de ocio, la realidad aumentada tiene usos profesionales muy interesantes. Por ejemplo, en el iPhone está disponible una, Dishpointer, que permite descubrir sobre el cielo la trayectoria de un satélite determinado de entre una extensa lista. En el futuro, quizás se pueda señalar por dónde pasan túneles y conducciones de suministro en las calles.

La estación de metro más cercana


Entre las aplicaciones de realidad aumentada con más éxito entre los usuarios están las que permiten localizar la estación de metro más cercana. Existen para Nueva York, Londres, París y Madrid. De momento, ninguna empresa ha lanzado una para el metro de Barcelona. Desde cualquier calle, uno no tiene más que encender la aplicación y mover la cámara para descubrir hacia dónde tiene que ir para encontrar la parada y la línea de metro que más le conviene. En la de Londres, si se apunta al suelo, se ve por dónde van los túneles.

Re: Realitat augmentada i els transports

Posted: Monday 20/09/2010 14:55
by metring
http://www.tmb.cat/ca_ES/premsa/notespr ... premsa.jsp

TMB crea una aplicació de realitat augmentada que ajuda a moure’s amb transport públic

● Amb un telèfon mòbil connectat a Internet es poden planificar rutes, localitzar parades i saber quan arribarà l’autobús

● Una altra aplicació, també descarregable gratuïtament, serveix per orientar els usuaris del Barcelona Bus Turístic

● Comencen a implantar-se en parades de bus els codis QR, que es poden llegir amb el mòbil per obtenir tota la informació del servei

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha desenvolupat aplicacions de realitat augmentada per a telèfons mòbils intel·ligents o smartphones (l’iPhone, per exemple) que fan més fàcils els desplaçaments amb transport públic, perquè donen la informació al carrer, en el moment en què és més útil. S’entén per realitat augmentada la superposició d’informació virtual (aquí són línies, parades, estacions, temps de trajecte...) en la visió del món real, en aquest cas la trama urbana de Barcelona i l’àrea metropolitana captada a través de la càmera del telèfon.

Des de fa uns dies està disponible l’aplicació TMB Virtual en una versió per als telèfons iPhone 3GS i iPhone 4, descarregable de franc a través de l’iTunes Store d’Apple, i una altra per als que fan servir el sistema operatiu Android (HTC i altres), que es pot baixar de l’Android Market. Un cop instal·lada, i a través d’un menú tàctil molt intuïtiu, dóna accés a diverses funcions que fan molt més fàcil agafar l’autobús, el metro, el tren i el tramvia, i també combinar-los entre si. A l’apartat de configuració es pot triar l’idioma, entre català, castellà i anglès.

El telèfon es converteix en brúixola

Una de les funcions, anomenada On sóc, ajuda a trobar les parades de bus i metro que hi ha més a la vora. Només cal enfocar la càmera del telèfon en qualsevol direcció, i a la pantalla hi apareixen, superposats a la imatge real, cartells indicatius de les parades, les línies i la distància en metres a cadascuna. Posant el telèfon en posició horitzontal, l’aparell es converteix en una brúixola i cada parada es mostra com una fletxa que assenyala el camí per arribar-hi. Una altra possibilitat és dibuixar directament el trajecte amb Google Maps. Un cop sobre la parada, es desplega la informació sobre les línies que hi passen, el temps d’arribada del proper bus i les alteracions del servei que l’afecten, si n’hi hagués.

També és molt útil la funció de planificació de rutes Vull anar, semblant a la de la web de TMB del mateix nom, amb l’avantatge que el telèfon registra automàticament la posició de l’usuari al carrer i pot agafar aquest punt com a origen del trajecte. És perfecta per comparar les diferents opcions que hi sol haver per fer un viatge, des de l’emplaçament de l’usuari a qualsevol carrer o plaça de l’àmbit metropolità. Els suggeriments inclouen el temps total necessari, sumant els recorreguts a peu i el trajecte en transport públic.

El servei TMB iBus dóna la previsió de temps d’arribada dels autobusos a una parada, a partir de la informació recollida pel sistema de localització de la flota. És un sistema que ja funcionava a la web i via SMS, i que s’inclou ara al TMB Virtual amb una presentació més atractiva i més possibilitats de cerca per geolocalització.

Finalment, un botó condueix a la guia de Punts TMB d’informació i atenció al ciutadà, amb especificació de la situació exacta i dels horaris d’obertura, per no perdre el temps a l’hora de fer tràmits o aconseguir plànols i guies.

En els primers dies de disponibilitat, l’aplicació, desenvolupada per Geomobile, ha estat descarregada 4.967 vegades de la botiga virtual d’Apple i 566 de la d’Android.

Atraccions al voltant de les parades del Bus Turístic

Una variant del TMB Virtual és l’aplicació de realitat augmentada Bus Turístic, que pretén ajudar els clients del Barcelona Bus Turístic a treure tot el suc de la seva estada a la ciutat, en aquest cas sense connectar-se a Internet. El telèfon mostra, sobre la imatge real de ciutat, les parades més properes indicant la distància en metres a cadascuna i la línia que hi passa.

Una altra funció permet consultar un gràfic amb les tres rutes i les 44 parades del Barcelona Bus Turístic, i per a cada parada desplega i situa els punts d’interès del voltant, com ara museus, monuments, edificis històrics i atraccions de tota mena. D’aquesta manera es poden seleccionar ràpidament les visites que interessa fer.

Avança el projecte TMB Connecta

L’aprofitament de les possibilitats de comunicació interactiva dels nous dispositius mòbils forma part del projecte TMB Connecta, que comporta la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació més avançades per potenciar la satisfacció dels usuaris del transport públic. Dins d’aquest projecte s’està enllestint el nou portal web corporatiu de forta vocació multimèdia i interactiva, que s’estrenarà aquesta tardor, s’han creat perfils proactius de TMB a les principals xarxes socials i s’està dissenyant un pla de màrqueting relacional online. També s’han buscat aliances estratègiques amb agents de referència en el món d’Internet, com ara Google, per al desenvolupament de noves eines i aplicacions.

Pel que fa als dispositius mòbils, a banda de desenvolupar aplicacions, TMB també està preparant la implantació de codis QR per facilitar l’accés més ràpid a la informació sobre les seves xarxes de transport de superfície. Els codis QR són etiquetes, en aquest cas enganxades a les parades d’autobús, que contenen dades (com els codis de barres, però bidimensionals) i que poden ser llegides per la càmera d’un telèfon mòbil. La lectura del codi provoca que el telèfon obri automàticament una pàgina del navegador en què hi ha la informació de les línies que hi paren, els temps d’arribada dels pròxims autobusos i les possibles alteracions del servei.

Re: Realitat augmentada i els transports

Posted: Monday 20/09/2010 23:30
by wefer
Llegint aquestes coses, només se m'acudeix una frase:

"Resistència és inútil. Tots sereu assimilats".

Si algú ho entén, que ho digui :D

Re: Realitat augmentada i els transports

Posted: Tuesday 21/09/2010 8:35
by metring
Us imagineu la realitat augmentada amb la Renfe?

Tot serien avaries les 24 hores!!! :riure