Page 1 of 1

Nous usos per a estacions abandonades

Posted: Monday 15/02/2010 15:48
by metring
Obrim aquest fil per tractar de casos d'estacions abandonades i d'altres instal·lacions d'Adif, que s'han utilitzat per a altres fins:

http://www.elcorreogallego.es/galicia/e ... ia-516448/

Adif alquila estaciones abandonadas a los concellos

Adif tiene 30 edificios en desuso en Galicia cedidos para fines sociales y culturales ·· El Museo del Ferrocarril de Monforte o el de Moncho Borrajo, en Baños de Molgas, son ejemplos ·· Persigue que las instalaciones sigan integradas en la vida de la localidad

A.ARNÁIZ • LUGO . A.MARTÍNEZ

Pequeñas estaciones y apeaderos de tren repartidos por toda Galicia, bulliciosos en los tiempos dorados del ferrocarril, con la reconversión de este medio de locomoción, cayeron en desuso, con el consiguiente abandono. Y, poco a poco. pasaron a ser pasto de la maleza y la ruina, totalmente desaprovechados.

Esta situación, gracias al plan Estaciones emprendedoras del Administrador de Infraestructuras Ferroviarias (Adif), titular de ese patrimonio, ha dado un vuelco y, en los últimos años, muchas de esas estaciones, almacenes, talleres, cantinas y apeaderos, tras su rehabilitación, han vuelto a la vida, a tener un uso social o cultural.

Y es que Adif tiene en la actualidad 30 edificios alquilados a ayuntamientos, instituciones públicas e incluso particulares- con precios inferiores a los del mercado inmobiliario- para prestar diferentes servicios a los ciudadanos y lograr, al mismo tiempo, que esas emblemáticas instalaciones ferroviarias sigan integradas en las localidades en que se encuentra asentadas.

El Museo del Ferrocarril de Galicia, en el ayuntamiento lucense de Monforte, es un ejemplo del aprovechamiento de los viejos talleres de Renfe en desuso en Lemos. En museo ferroviario se ha transformado también el apeadero de Playa de Carril, en Vilagarcía de Arousa. Otro tanto sucede con la estación de Baños de Molgas, en Ourense, que se transformará en el Museo Moncho Borrajo, además de acoger una cantina y un albergue.

El Ayuntamiento de Fene, en A Coruña, es otro de esos ejemplos de reconversión de estaciones. En este caso se ha hecho con la de Barallobre. que ha destinado a parque de educación vial.

Inorde, modelo a seguir

El convenio suscrito entre Adif y el Instituto Ourensamo de Desarrollo Económico (Inorde), dependiente de la Diputación, ha permitido la puesta en valor de nueve pequeñas estaciones en lugares declarados como Lugar de Interés Comunitario o en el entorno de la Vía de la Plata.

El objetivo de esta iniciativa, denomina Proyecto Estaciones, un modelo que podrían imitar otras provincias gallegas, es rehabilitar y transformar esas edificaciones ferroviarias fuera de servicio en centros de turismo activo. Dinamizar el medio rural, crear empleo y fijar población son algunas de las metas perseguidas por este plan.

Instalaciones ferroviarias fuera de uso en la línea Zamora-A Coruña, ubicadas en los municipios de A Mezquita, Baños de Molgas, O Irixo, Castrelo do Val, Vilar de Barrio y la del núcleo singular de Os Peares, en la línea férrea Vigo-Monforte, son las que conforman el proyecto avalado por el Inorde.

En el resto de Galicia, se suman a esa lista de recuperación de apeaderos, estaciones y edificios auxiliares anexos para uso social los concellos de Láncara, Vilamartín de Valdeorras, A Rúa, Pontedeume, Fene, Santiago, Vedra, Culleredo, Ordes, Cambre, Cesuras, Soutomaior, Redondela, Tui, Vilagarcía de Arousa y Salvaterra.

. delegmonforte@elcorreogallego.es

APUNTES

Centros verdes para disfrutar del medio

·· Estación Verde es aquella estación ferroviaria en servicio que, por su situación geográfica respecto a espacios naturales de interés, se convierte en punto estratégico para acceder del modo más ecológico -el tren- al disfrute de los valores de esos espacios privilegiados

Cuatro puntos clave en nuestra comunidad

·· Adif tiene catalogadas como Estación Verde en Galicia a cuatro instalaciones. Betanzos, en A Coruña; San Clodio-Quiroga, en Lugo; Laza-Cerdedelo, en Ourense y Tui, en la provincia de Pontevedra. Desde ellas podemos llegar a espacios naturales próximos de alto valor.

Casas para jóvenes en A Mezquita

·· El edificio de la vieja estación de tren del concello ourensano de A Mezquita es un ejemplo de recuperación y revalorización del patrimonio ferroviario. Las dependencias se han transformado en viviendas para alquilar a los jóvenes a fin de fijar población en la zona .

Re: Nous usos per a estacions abandonades

Posted: Sunday 21/02/2010 20:51
by metring
Sense que estigués molt, molt abandonada, però...

http://www.elpunt.cat/noticia/article/1 ... erola.html

Barcelona recupera l'estació de les Planes com a oficina de Collserola


L'Ajuntament inicia a l'abril les obres del nou casal de Can Rectoret després que l'antic es cremés
21/02/10 02:00 - Barcelona - Albert Mercader

El districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona va obrir les portes, ahir a l'oficina de Collserola, de la seu descentralitzada que des del 2000 tenen els veïns per no haver de desplaçar-se fins a l'oficina del districte. L'edifici actual dignificarà l'espai que fins ara tenien i s'ha ubicat a l'estació de les Planes de Ferrocarrils de la Generalitat i permetrà a l'Ajuntament dotar-hi de més serveis per apropar l'administració al ciutadà. Els baixos del centre cívic que feien d'oficina es convertiran en seu provisional de l'Associació de Veïns i Propietaris de Can Rectoret. La seu veïnal començarà a fer-se a l'abril al mateix lloc on es va cremar l'antic casal.

L'any 2000 el districte va obrir en uns baixos del Centre Cívic L'Elèctric l'oficina de Collserola, que els veïns de Vallvidrera, Tibidabo, el Rectoret, les Planes o Font del Mont podien usar per fer alguns tràmits, no tots, a causa dels problemes d'espai que tenien. L'associació de veïns de Can Rectoret havia reclamat insistentment una dignificació de l'espai i l'ampliació de serveis, ja que molts veïns veuen en aquestes dependències la manera d'evitar un trasllat i caminades en una orografia que el mateix Ajuntament qualifica de difícil. El consistori va convocar ahir els veïns per presentar l'edifici i l'espai de les oficines, que dupliquen l'espai que hi havia.

L'espai, segons va explicar la regidora de districte, Sara Jaurrieta, permetrà ubicar permanentment la Comissionada de Collserola, una de les noves figures del mandat, l'agent de barri i l'equip de serveis socials, i evitar el desplaçament a la seu del districte a més de 4.300 persones. Ahir Jaurrieta es va mostrar satisfeta del trasllat no només per l'ampliació d'espai i serveis que permetrà, sinó també per l'acord amb Ferrocarrils de la Generalitat. De fet, el trasllat de l'oficina –queda just al davant de l'actual– s'ha pogut fer després que l'ens ferroviari signés un conveni per cedir la planta superior de l'estació de tren a l'Ajuntament. L'edifici, que està catalogat, és d'estil modernista i es va construir el 1912, tenia la planta superior –on dècades abans hi vivia el ferroviari– totalment buida. L'Ajuntament s'ha gastat 135.000 euros per rehabilitar-lo. Malgrat l'animació infantil que es va preparar per a aquest acte d'inauguració, l'assistència de públic va ser escassa.

Re: Nous usos per a estacions abandonades

Posted: Sunday 28/02/2010 23:12
by Javi M
Ara em ve al cap l'exemple d'Alguazas, una petita ciutat murciana d'uns 10.000 habitants, on l'edifici de l'antiga estació de viatgers ha sigut cedit a la policia local per que hi facin allà una nova comisaria, on s'organitaza també setmanalment el "mercadillo", a les velles i grans dàrsenes de la ja fa dècades clausurada estació de mercaderies.

A mi tot plegat em sembla molt bona iniciativa, tornant-li la vida a la fins fa poc oblidada estació, que segur durant molt temps fou centre de l'activitat de la vila d'aleshores.
:plas :plas :plas :plas :plas

Re: Nous usos per a estacions abandonades

Posted: Wednesday 28/05/2014 21:47
by UT440_132M
http://www.el9nou.cat/noticies_v_0/3667 ... tacio-tren

L’Adif cedeix a l’Ajuntament de Palautordera l’estació de tren
La cessió és per un termini de 50 anys i el consistori haurà d’assumir el cost de la remodelació


última actualització: 28-05-2014 (18:38)

Acord entre l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (l’Adif) i l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera per la cessió al consistori de l’edifici de l’estació i d’un antic magatzem que hi ha a tocar. Hauran de tenir usos per a la promoció turística i culturals.
L’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera i l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) han arribat a un acord per a la cessió al consistori de l’edifici de l’estació i d’un magatzem que hi ha a tocar. S’haurà de destinar a activitats de promoció turística i culturals. L’acord preveu que es mantingui un espai per a l’estada dels passatgers i per a l’atenció i la venda de bitllets.

L’antiga estació acollirà una oficina d’informació turística vinculada al Parc Natural del Montseny. La cessió és per un termini de 50 anys i és gratuïta per a l’Ajuntament que es compromet a assumir el cost de les actuacions de reforma.

MÉS DADES AQUEST DIVENDRES A EL 9 NOU

Palautordera

Posted: Thursday 29/05/2014 17:21
by Renfe451
Doncs ja era hora, aquesta estació és una de les quantes que hi han escampades per la xarxa de rodalies on per pujar al tren ho fas "per la patilla". A veure si a Garraf també poden fer el mateix, i si no és possible, que posin com a mínim un parell de màquines per vendre bitllets.