Page 1 of 1

La SNCF demana perdó pel seu paper a l'Holocaust

Posted: Saturday 29/01/2011 16:03
by victorcasta
LaVanguardia.es

Los ferrocarriles franceses piden perdón por su papel en el Holocausto

· La sociedad francesa ha criticado este perdón ya que al parecer se debe a que la compañía se juega mucho dinero en contratos ferroviarios en Estados Unidos

El Presidente de la Société Nationale des Chemins de Fer Français (Sociedad Francesa de Ferrocarriles), Guillaume Pepy, ha expresado, en un emocionado discurso, su lamento por el papel que jugó la compañía francesa entre 1942 y 1944, años en los que transportó a más de 76.000 judíos desde Francia a los campos de concentración nazis.

Pepy aprovechó el Día Internacional en Memoria de las Víctimas del Holocausto para pronunciar las mismas palabras que Jacques Chirac cuando el Estado francés reconoció por primera vez la implicación de Francia en la muerte de miles de inocentes. "Sí, la locura criminal del ocupante fue secundada en Francia, por el Estado francés". Unas palabras históricas entonces y que hoy no han convencido a la sociedad francesa. Medios como 'Le Monde' o 'Le Figaro', consideran su discurso "hueco y forzado".

Y es que, la SNCF, se encuentra inmersa en un ejercicio de imagen corporativa sin precedentes, en una batalla "lobbystica" que puede suponer miles de millones de euros para la compañía. Está en juego un contrato millonario para explotar las futuras líneas entre Tampa y Orlando, y entre Los Ángeles y San Francisco. Y EE.UU., es inflexible en las solicitudes. En ellas, exige que todos los aspirantes expliquen el papel que tuvieron en el transporte de prisioneros a campos de concentración durante la Segunda Guerra Mundial.

Con esto muy presente y con la estación de Bobigny como escenario, en el marco del Dia Internacional en Memoria de las Víctimas del Holocausto, Guillaume Pepy, desde el estrado, aseguró que, "aunque a la fuerza", su empresa "llevó esos trenes hasta la frontera", para continuar expresando su "más profundo dolor y el arrepentimiento de la SNCF por las consecuencias de esos actos". Un engranaje más de la maquinaria de exterminación. Un arrepentimiento que llega 67 años más tarde.

Precisamente desde la estación de Bobigny, a las afueras de París, partieron los últimos trenes cargados de judíos a los campos de concentración. Cambiaron la estación de partida, para hacer más discretos los viajes. Los pasajes de la muerte. Todos sabían lo que hacían y todos conocían su destino.

Ahora llega un arrepentimiento en forma de discurso y de construcción mausoleica. Y es que Pepy anunció también, que la SNCF cederá los terrenos de la estación (actualmente abandonada) para albergar un monumento en memoria de la víctimas. Un mea culpa entonado, además, bajo la atenta mirada de la ex presidenta del Parlamento Europeo Simone Veil, que junto con su madre y su hermana fue embarcada en un tren en Bobigny, camino del campo de Auschwitz, en abril de 1944.

Nada de esto ha dado el resultado que Pepy esperaba. Las críticas llueven. Entre ellas, la de la vicepresidenta del Centro de Documentación y Educación de Miami, Rositta Kenigsberg: "No es un perdón, no son excusas completas. Invito a la SNCF a venir a Estados Unidos a pedir disculpas y a hablar con los que sufrieron el holocausto". Unas declaraciones que entierran las opciones de la compañía de ferrocarriles para hacerse con el contrato de construcción en Norteamérica. Todo por vestir su perdón con aquello de "nos obligaron". Y es que, tal y como dijo Kennedy: "La dificultad es una excusa que la historia nunca acepta".

Re: La SNCF demana perdó pel seu paper a l'Holocaust

Posted: Saturday 29/01/2011 16:28
by Lluita1714
1. La SNCF no té cap culpa, que hagués passat si haguessin desobeït?. I molt menys Guillaume Pepy.
2. Qui s'han cregut els EEUU per obrir ferides d'aquesta forma tan estúpida. Jo que he estat a Miami, us puc dir que bona part de la societat americana, com a mínim d'allà, pensa que Alemanya continua sent un perill per la tercera guerra mundial. Són, senzillament, uns ineptes: així, me n'alegro que s'enfonsi el seu míser país en pro de la Xina, que no es fica en els problemes de la resta: I si hi ha una tercera guerra mundial, ben segur que serà culpa dels americans i els xinesos.

Aquí a la vella Europa ja no serem cap potència com abans, però tenim el millor estat del benestar... els americans per tant s'haurien de mirar el melic.

Hipocresia en la seva màxima expressió

Posted: Saturday 29/01/2011 16:55
by Guigui
Y EE.UU., es inflexible en las solicitudes. En ellas, exige que todos los aspirantes expliquen el papel que tuvieron en el transporte de prisioneros a campos de concentración durante la Segunda Guerra Mundial.
De la mateixa manera que haurien d'explicar a tothom quin paper han tingut les companyies americanes en "afers menors" com el cop d'estat de Pinochet o el transport clandestí de presos a Guantánamo. Ah no, que els EUA estan per damunt del bé i del mal.

Re: La SNCF demana perdó pel seu paper a l'Holocaust

Posted: Saturday 29/01/2011 21:25
by victorcasta
Lluita1714 wrote:1. La SNCF no té cap culpa, que hagués passat si haguessin desobeït?. I molt menys Guillaume Pepy.
Creus que Joan Pau II no va havia de demanar mai disculpes per la Inquisició i les morts de personatges com Galileu, o el laissez-faire que va tenir l'església catòlica durant el nazisme?

Re: La SNCF demana perdó pel seu paper a l'Holocaust

Posted: Sunday 30/01/2011 0:54
by Lluita1714
victorcasta wrote:Creus que Joan Pau II no va havia de demanar mai disculpes per la Inquisició i les morts de personatges com Galileu, o el laissez-faire que va tenir l'església catòlica durant el nazisme?
La SNCF no va ser la societat impulsora de la mesura anti-semita, va ser-ho el govern francès, que obligà la SNCF a fer aquesta barbàrie, i ja ha demanat disculpes.
Joan Pau II era polac, no era la persona més idònia per demanar perdó pel nazisme. Sí ho és l'actual papa, alemany i de les joventuts nacional-socialistes. L'únic que han de demanar perdó, és per la complicitat amb els casos de pederàstia, que són d'actualitat i responsabilitat de Ratzinger.

Haurien de demanar perdó els escolaritzats durant el franquisme per haver cantat el Cara al Sol? Ho feren sota coacció, igual que la SNCF va fer aquest transport.

Per diplomàcia, els governs demanen perdó per alguns fets contemporanis, però mai les empreses. Hauria demanar perdó la Jeep pels seus cotxes en totes les guerres? Que jo sàpiga, ningú ha demanat perdó per Hiroshima, per Nagasaki, per Vietnam, per Angola, per recolzar la supremacia israeliana sobre Palestina, per defensar la dictadura de Gadafi, la dictadura de Mubàrak, la dictadura de Franco, fins-i-tot per la caça de bruixes de McCarthy... No, els EEUU no ho fan això.

Re: La SNCF demana perdó pel seu paper a l'Holocaust

Posted: Monday 31/01/2011 19:14
by carles10000
"me n'alegro que s'enfonsi el seu míser país en pro de la Xina, que no es fica en els problemes de la resta: I si hi ha una tercera guerra mundial, ben segur que serà culpa dels americans i els xinesos."
Millor acudit de la setmana.........
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
Aixo de la Xina lis dius als del Tibet,y a l'inversio a l'Africa pels seus propis interessos (Petroli i minerals....) a l'hora de mirar cap al altre costat ,a lo que estat passant a Birmania (petroli...) La Xina ho fa tot per interesos economics i es el primer consumidor del mon......per cert a comprat deute espanyol.......
Es com la dues vares de medir de Hugo Chaves, critica als americans i al seu imperi, i ell esta fent lo mateix en tots els paisos de l'America Llatina pero en plan cutre salchichero......
Desde l'epoca de l'antiguetat tots han siguts interessos economics en la relacio de les civilicacions,Imperis i despres països......l.

Re: La SNCF demana perdó pel seu paper a l'Holocaust

Posted: Monday 31/01/2011 19:24
by Lluita1714
Poden invertir el que vulguin. Els diners els dona la llibertat de fer-ho, però no van demanant comptes a la resta d'estats pel que facin o hagin fet, igual que també es tapa els ulls i evita que cap xinès s'assabenti res d'Egipte o de moviments revolucionaris internacionals. A mi, sincerament, tant me fa el mal intern, a mi, egoistament, em preocupa el nostre estat del benestar, que, després d'haver viatjat una mica, m'ha demostrat ser el millor sistema del món en aquest moment.