Page 1 of 1

Transport en una Catalunya independent

Posted: Sunday 08/04/2012 14:37
by Busman
M'animo a obrir per primer cop un fil en aquest fòrum per demanar-vos quines impressions teniu sobre com seria el transport en un hipotètic estat català lliure i independent. Quins avantatges tindria aquesta situació política i quines pegues hi hauria? Prenent com a base que els governants serien els mateixos que tenim ara a nivell autonòmic (o del mateix llinatge polític, si més no), quines creieu que serien les primeres inversions que es durien a terme que en la situación actual no s'han fet?

En general, la perspectiva per al transport seria favorable, desfavorable o seguiria tot tal com està?

Avans d'obrir el fil he fet servir el cercador, que no ha donat cap coincidència satisfactòria. Però mai se sap...

Re: Transport en una Catalunya independent

Posted: Sunday 08/04/2012 16:52
by Lluita1714
En primer lloc crec que aquest és un fil més propi de l'intercanviador.

El ferrocarril i el transport en una estat català seria idèntic a l'actual els primers dies, els primers mesos, i el seu avenç seria el previst com una autonomia els primers anys. Primer, trobo, s'hauria de sanejar el deute amb el valor afegit que representa l'eliminació del dèficit fiscal, i fer-se càrrec de les despeses que suposen el trasllat de l'administració de tot. Després, probablement passats cinc anys o més, el nivell d'inversió en obres públiques, vies de comunicació, transports, serveis en general, i manteniment d'infraestructures i material mòbil, podria créixer, millorant tot plegat en un termini mínim de vint anys, suposant des de llavors un important avenç en la matèria, i un avantatge respecte la pertinença a Espanya. Et recomano que facis una ullada als "Pressupostos de l'Estat Propi 2012", elaborats per Solidaritat Catalana.

http://www.espanyaensroba.cat/

Pocs canvis en el fons

Posted: Monday 09/04/2012 0:24
by Guigui
Amb independència de si hi hauria més diners o no, l'enfocament no canviaria gaire, pel que fa a la política de transports i infraestructures: prioritat al cotxe privat, i si queda res, per un tren en giragonses i soterrat.

Re: Transport en una Catalunya independent

Posted: Tuesday 10/04/2012 19:44
by vr
Canviaria poca cosa, continuaria la mentalitat, prioritats i forma de fer actuals.

Re: Transport en una Catalunya independent

Posted: Tuesday 10/04/2012 19:54
by Ecomobisostrans
Jo soc neutral en quant a l'independentisme (ni pro ni anti), i tampoc crec que canvii res amb els transports, primer té que canviar la mentalitat dels habitants.

Re: Transport en una Catalunya independent

Posted: Tuesday 10/04/2012 20:54
by gatvell
Primer el referendum, llavors la independència.
I quan haguem passar el primer any, i potser segon i tercer, podrem començar a mirar que cal fer.
Que tenim una mira centralista, si.
Però tenim temps, coneixement i seny per canviar. O no?
Ànims!

Re: Transport en una Catalunya independent

Posted: Tuesday 10/04/2012 22:56
by Busman
Tot i que valoro el que heu aportat fins ara (i, en general, tinc la mateixa impressió), la meva pregunta és quines de les coses que ara no s'estan fent per la situació política que tenim es durien a terme en primer lloc. És a dir, si gestionant nosaltres el pressupost invertiríem en aquelles infrastructures que ara reclamem i que no arriben o si canviaríem totalment el model. O si potser no faríem res de res, que tot podria ser.

Re: Transport en una Catalunya independent

Posted: Tuesday 10/04/2012 23:18
by gatvell
Molt bona pregunta...!!
A part de la mentalitat centralista o no, caldria veure quines prioritats es donen.
Crec que no hi hauria una bombolla d'infraestructures ens uns pocs anys, tot i que si hi haurien coses per fer, per exemple: el corredor del Mediterrani (el que en queda per fer) o convertir la N-340 en autovia.
Particularment estic a favor d'afavorir, tot el que sigui possible, les infraestructures ferroviaries en detriment de la carretera; però sense deixar que les carreteres estiguin en mal estat.
Un estat català, podria finançar sense gaire problemes ampliacions a 4 carrils de Terrasa a Barcelona, de Vic a Barcelona, de Mataró a Barcelona, Martorell a Barcelona (FGC i RENFE)... (al sud no ho sé no em conec el territori) i doble via la resta de la xarxa; altrament veure si cal fer-ho a tot arreu.
Jo eliminaria totes aquelles línies d'autobus que passen per poblacions amb tren. Per exemple, d'Hispano-Igualadina, tenen una línea que comença a Guimerà i acaba a Barcelona; doncs fer-la acabar a Igualada i d'allí en tren. Seria una manera de potenciar el servei ferroviari i "netejar" les carreteres. Es podrien fer servir autobusos més petits, i eficients, en rutes més curtes i millorant horaris/freqüencies. No descarto fer un autobus expres, com hi ha a Manresa, que et deixa al mig de Barcelona en una hora o menys, però ho faria pagar, res d'integració tarifària i un preu car. Tenint tren aquest bus es un crapitx.
La línea orbital, penso que es una bona pensada, de la mateixa manera que la línia transversal de Lleida-Girona passant per Igualada, Manresa, Vic...Però aquesta la faria amb el pensament de derivar per ella tots els trens que arribessin a LLeida per anar a la frontera francesa.
I que més? No ho se, ja sortiran coses.

Re: Transport en una Catalunya independent

Posted: Tuesday 10/04/2012 23:25
by Sagrerenc
Si segueixen els mateixos polítics, poca cosa canviarà, se seguirà fomentant el vehicle privat (quart cinturó, B-500, etc) i pel que fa al ferrocarril es continuarà fent obres inútils com soterraments i noves estacions d'alta velocitat innecessàries.

L'únic que segur que milloraria seria la connectivitat ferroviària amb els veïns del nord: pitjor que ara, és impossible.

L'ideal seria tenir un sistema de transport públic totalment integrat (horaris, tarifes i bitllets, atenció a l'usuari), igual que en països de dimensions similars (per exemple, Suïssa).

Otro mundo.

Posted: Tuesday 10/04/2012 23:26
by nicolas
Ya que el hilo se trata de hablar claro, y por cierto me parece una buena pregunta. Se han tocado fundamentalmente 3 temas en relación a esta pregunta:

1) Independencia, aclarar posiciones: Yo sí que estoy 150% a favor de que se independice Catalunya. Es otro planeta, siempre lo fué, y la definición de España como país sigue siendo (en los papeles y en los actos) una declaración de dominio y no hermandad con ciertos ¨territorios¨, con lo cual realmente es una discusión casi estúpida. A partir de ahí, depende de la voluntad, el convencimiento y los 00 de los catalanes. Pero no es un asunto ¨complejo¨ ni discutible ni disfrazable de ninguna froma.

2) Financiación: No creo que la pregunta (del que la hizo ni del tema en sí) esté relacionada con la financiación de las posibles obras. Es un tema menor, porque la financiación de infraestructuras no depende de la ¨caja del verdulero¨ sino de la capacidad de endeudamiento de un país. No hay que confundir los ahorros del banco con la capacidad de generar dinero, son 2 formas diferentes de ser rico o pobre. Catalunya desde el ¨día cero¨ dispondría de un flujo de fondos brutal, que le daría capacidad para financiar (es decir, endeudarse) prácticamente cualquier cosa que necesite, sobre todo teniendo en cuenta que lo realmente pesado ya está hecho, que es la LAV (tierra, túneles, expropiaciones, un infierno...)

3) Política de transporte actual: la independencia de Catalunya no sería un mero detalle para la política de transportes, sino todo lo contrario, porque cambia completamente la base sobre la cual se trabaja. Actualmente hay una política de transportes ¨autonómica¨, es decir, de juguete. Las competencias realmente importantes son del Estado, por lo que la Generalitat tiene poco margen para actuar en cualquier cosa que sea ferroviaria e implique planificar. El Estado español asesina los dos elementos claves de una política de transportes muy conscientemente: la estabilidad en la planificación y la financiación. Todo es papel mojado. Mi opinión, resumida: por qué en Catalunya sólo se hacen autopistas, y de peaje? Pues porque es lo único que se puede hacer sin poner un duro de parte del Estado. El ferrocarril es un tpte público, que requiere financiación que la Gralitat no tiene y al Estado no le interesa porque este Estado no considera que el interés de la sociedad catalana sea ¨su¨ propio interés. Y por eso la política por el tpte privado. A mí me gusta ver las cosas ¨de afuera¨, pero tal vez me equivoque.

Y en todo esto me gustaría agregar entonces ¨mi punto¨:

4) Migración a UIC. Teniendo ya claro que no es lo mismo que la política de tptes de una colonia que la de un estado y que se podría pagar cualquier cosa (que POR SUPUESTO sea necesaria y rentable) porque no habría ningún problema de financiación, entonces sí que se preguntarán: qué necesitará catalunya dentro de 50 años? Y entonces, cómo haremos para mover de forma eficiente el tremendo crecimiento económico y demográfico de un país tan pequeño, además concentrado en el AMB? Está claro que el sistema privado-vial es absolutamente incapaz de resolverlo, por lo tanto la política de transportes será ferroviaria en un 99%, por más estúpido y político que sea el encargado de definirla. Y ya en este punto, es inevitable que el AMB reciba toda la atención porque la verdadera complejidad no estará en los ¨tubos¨ (que se mejoran o amplían y listo) sino en el origen-destino-nodo principal de la red. Ese punto es Barcelona, y se requerirá una capacidad (y fiabilidad!!) tan alta que sólo puede conseguirse convirtiendo a este macro-nodo en una red en sí misma. La capacidad de una verdadera red ferroviaria con varias estaciones de pasajeros, intermodales, de mercancías, apartaderos, talleres, etc es muy superior a la de un pegote de líneas ¨históricas¨ aisladas y hasta con diferentes anchos, así que creo que los esfuerzos a largo plazo estarían en esa dirección.

Nota al respecto de la centralidad de Barcelona: sí, Barcelona es, fué y será el centro indiscutible de Catalunya en todo sentido, por más que crezcan las segundas ciudades. Lamentablemente muchos lumbreras veran esto como una incoherencia luego de criticar la centralidad de Madrid por décadas. La centralidad como estructura de un territorio no es mala per se, sino que lo malo es imponerle a un territorio una estructura que no tiene. España no tiene un centro único natural, y Catalunya sí, tanto en sentido espacial como económico. Lamentablemente, es un concepto que se desvirtúa mucho en el mundo de las guerras político-conceptuales de España y Catalunya, y en el mundo de lo ¨políticamente correcto¨. Es políticamente correcto ¨apostar por la transversalidad y los menos favorecidos¨, pero una cosa es transferir recursos solidariamente de una ciudad potentísima a un pueblito insignificante (que está bien), y otra cosa es malinterpretar la estructura de un territorio (convencerte de que ¨no tiene que haber un centro¨).

Largo, pero esa es mi opinión a esta interesante pregunta.

Un saludo!

Re: Transport en una Catalunya independent

Posted: Tuesday 10/04/2012 23:41
by Busman
Caray, nicolás, qué interesante.

... y las pegas?

Posted: Tuesday 10/04/2012 23:58
by nicolas
Bueno, veo que comentamos varios a la vez. Y ahí me dí cuenta de que me olvidé de las pegas...

... y en eso creo que estaremos todos de acuerdo en que da terror pensar en que un síndrome de nuevo rico se apodere de la administración y terminen de cagarla definitivamente con soterramientos y obras innecesarias con el razonamiento de ¨puedo pagarlo¨.

Pero creo que muchas de las estupideces que se tienen que soportar ahora son consecuencia del sistema perverso política y económicamente en el que tienen que actuar los políticos catalanes o ¨catalanes¨. Excepto la soterritis, que sí que es puramente local, aunque a su vez está muy apuntalada por la forma española de hacer política: me opongo a todo (con lo cual nadie puede decir las cosas como son sino como se puedan decir) y me pongo del lado de la gente cueste lo que cueste porque siempre existe la percepción de que ¨total, paga otro¨ (en Catalunya ¨paga el Estado¨ así que pido lo máximo para arrancarles al menos algo, y en España ¨pagan los pringados catalanes con su déficit¨). Este punto también desaparecería con la independecia.

Entonces.. no veo pegas.

Re: Transport en una Catalunya independent

Posted: Wednesday 11/04/2012 11:23
by Sky
Em sembla difícil fer cap hipòtesi seriosa sense poder conèixer els aspectes d'aquesta Catalunya independent, com seria la seva economia, etc. També aspectes com l'estructura estatal, perquè tindríem un Estat centralista o hi hauria administracions regionals (tipus vegueria) amb competències sobre transport?

De tota manera...

- Caldria crear una nova nomenclatura per a les carreteres al absorbir-se les de titularitat estatal. Potser tindríem una xarxa de carreteres nacionals N-I, N-II, N-III, etc. (en aquest cas referint-se a la nació catalana, és clar).
- Potser passaria el mateix amb la xarxa ferroviària, al tenir competències plenes podrien crear-se noves línies, rebatejar els actuals serveis, etc.
- L'aeroport d'Alguaire podria aprofitar-se i esdevenir una (o la) base de la Força Aèria Catalana. :P

Nomenclatura de carreteres

Posted: Wednesday 11/04/2012 14:44
by Guigui
Sky wrote:- Caldria crear una nova nomenclatura per a les carreteres al absorbir-se les de titularitat estatal. Potser tindríem una xarxa de carreteres nacionals N-I, N-II, N-III, etc. (en aquest cas referint-se a la nació catalana, és clar).
Aquesta nomenclatura ja existeix, i fins i tot té la numeració prevista per a les carreteres que actualment són de titularitat estatal. Una altra cosa és que es consideri ideal...