wefer wrote:Granolleri wrote:A França com bé s'ha dit n'hi ha a Clarmont d'Auvèrnia i a París les línies T5 i T6.
Dels creadors de fracassos com el metro sobre pneumàtics i el
VAL, ara ens arriba el Translohr!!! L'autobús disfressat de tramvia que no té cap mena de lògica ja que combina el pitjor dels dos sistemes però que farà les delícies dels afeccionats al Scalextric.
En fi... coses dels francesos que no entendré mai.
No voldria erigir-me en defensor del Translohr i el metro sobre pneumàtics però voldria aportar una mica de llum al debat des de França, aprofitant la meva àmplia experiència com a usuari de metros sobre pneumàtics (i després d'haver probat el Translohr també). Comencem per ordre cronològic:
Les Michelines (autorails sobre pneumàtics)
Als anys 30, André Michelin, va dissenyar uns autorails sobre pneumàtics, aptes per a circular sobre els rails de la xarxa ferroviària francesa. Aquests pneumàtics, anomenats
pneurails, constaven d'una llanta que assegurava el guiatge del vehicle (equivalent a la pestanya de les rodes metàl·liques) acoblada a un pneumàtic que rodava sobre el rail. El primer d'aquests vehicles, anomenats
Michelines, va circular el 1931 entre París-St-Lazare i Deauville amb un temps de 2h03min (exactament el que tarda un Intercités actualment). Es va fabricar una centena de
Michelines, que circulaven bàsicament per línies de la xarxa secundària. Aquests vehicles van tenir una vida efímera i el 1952 van ser retirats de la circulació. El gran inconvenient era que l'amplada del rail era massa reduïda per suportar els pneumàtics i s'havien d'alleugerir al màxim els vehicles, o bé augmentar el nombre d'eixos dels vehicles. Com a ordre de magnitud, un pneurail podria suportar una càrrega d'uns 650 kg, contra 8,5 tones d'una roda metàl·lica.
Rames sobre pneumàtics
El següent pas va ser l'any 1949, amb la construcció de tres rames diferents de sis cotxes cadascuna, tractades per locomotores de vapor. Van tenir una durada molt efímera, però van arribar a assegurar relacions de llarga distància com París-Estrasburg o París-Mulhouse-Basilea amb uns temps de trajecte molt bons. El 1956 les rames sobre pneumàtics es van retirar del servei.
El metro sobre pneumàtics
El primer prototip de metro sobre pneumàtics és el MP 51, a la via d'enllaç entre les actuals línies 3bis i 7bis. A diferència dels anteriors assajos en ferrocarril, en el cas del metro s'acondiciona la via amb dues pistes per a cada fila de pneumàtics. Els estudis de la RATP van demostrar els avantatges del metro sobre pneumàtics:
- Millors acceleracions i frenades.
- Possibilitat de pujar i baixar grans pendents (12% a la línia 2 de Lausana).
- Menor soroll de rodadura.
En canvi els inconvenients eren els següents:
- Menor velocitat punta.
- Consum energètic més important.
Els bons resultats dels assajos fan que la RATP decideixi convertir a pneumàtics una línia del metro de París. La línia 11 es converteix en un laboratori a gran escala, per la seva curta longitud i pel seu perfil difícil (rampes del 4%) ja que la línia puja des de Châtelet (per sota el Sena) fins a Télégraphe (punt més alt de París), abans de continuar fins a Mairie des Lilas.
L'èxit a la línia 11 fa que s'estudiï la conversió a pneumàtics de tota la xarxa de metro. Les següents línies a pneumatitzar-se van ser les més carregades de la xarxa: la línia 1 (1963) i la línia 4 (1966). Però l'evolució del material sobre rodes metàl·liques va minimitzar els avantatges dels metros sobre pneumàtics, es va abandonar la conversió generalitzada, i només la línia 6 va convertir-se a pneumàtics (1974), per tal de disminuir el soroll de rodadura i minimitzar les molèsties als veïns, ja que discorre en viaducte en un 45% del seu recorregut. La línia 14, inaugurada el 1998, és l'única del metro de París que s'ha concebut amb una tecnologia sobre pneumàtics, però el futur Metro del Gran París (línies 15, 16, 17 i 18) seran sobre rodes metàl·liques.
A part de París, els metros de Marsella i Lió també han adoptat una tecnologia sobre pneumàtics, que ha estat exportada a Montreal, Mèxic, Santiago de Xile.
El VAL
El VAL, sigla que vol dir
Vehicle Automatique Léger però que originalment volia dir
Villeneuve-d'Ascq - Lille, que és la primera línia on es va implantar. La gran diferència amb el metro sobre pneumàtics és que el VAL no disposa també de rodes metàl·liques (per poder circular d'una línia a una altra o com a mesura d'emergència en cas de punxada). El VAL va ser concebut per Matra, i s'ha implantat als metros de Lille, Toulouse, Rennes, OrlyVAL i CDGVAL. La tecnologia VAL s'ha aplicat també a Torí, Corea, Taipei i l'aeroport de Xicago.
Tramvia sobre pneumàtics
I finalment, el Translohr, desenvolupat per Alstom i aplicat per primera vegada a Clermont-Ferrand, seu de Michelin (on si no) l'any 2006. El Translohr ha desembarcat a la regió de París per circular a les línies T5 (2013) i T6 (2014) i s'ha exportat a Pàdua, Mestre, Xangai i Tianjin.
Atenció no confondre amb el TVR (
Transport sur Voie Reservé) de Nancy o Caen, ideat per Bombardier, i que té la característica de poder circular fora dels rails, sense guiatge i en tracció dièsel.
Els avantatges dels tramvies sobre pneumàtics són:
- Cost de la infrastructura menor (un rail en comptes de dos).
- Rampes majors. Algú dirà que a Lisboa circulen tramvies amb rampes de 13,5%. Ara bé, la longitud, el pes i la velocitat d'un Translohr no té res a veure.
- Millor acceleració i frenada.
- Menor radi de corbatura, per tant, millor adaptabilitat en zones amb carrers estrets.
- Més silenciós a les corbes.
Els inconvenients:
- Desgast de la calçada a les bandes de rodadura.
- Major consum d'energia.
- Monopoli del constructor del material mòbil.
Personalment, he provat el T5 i el T6, i m'ha semblat que la bona acceleració i frenada fan que aquestes línies tinguin una velocitat comercial força bona (millor que el T7 i T8 sobre rodes metàl·liques). En canvi, precisament això fa que sigui menys còmode per a l'usuari que va dret.
Pel que fa al Poma de Laon, fa temps que hi vull anar però el problema és que els diumenges tanca. Aviam quan tingui un dissabte lliure si hi vaig i el puc provar. Existeixen sistemes similars a Perusa (Itàlia) i Oeiras (prop de Lisboa).