Page 1 of 1

Unió de les antigues L2 I L5 del metro

Posted: Friday 26/06/2020 22:16
by 122-042-132
La línia 5 de metro s’estenia de Diagonal a La Sagrera, avui 26 de juny fa 50 anys. Font Noticies TMB

El 26 de juny del 1970 s’inaugurava oficialment la prolongació Diagonal - La Sagrera de la línia 5 de metro, coneguda en els seus inicis com a línia V/II.

Tal dia com avui fa 50 anys, la línia 5 s’ampliava quasi 4 quilòmetres (3.999 metres), des de l’estació de Diagonal fins a la de Sagrera (llavors sense l'article). El nou tram incorporava quatre noves estacions, General Mola (rebatejada el 1982 com a Verdaguer), Sagrada Família, Dos de Maig (el 1982 va passar a anomenar-se Hospital de Sant Pau i el 2009 canviava novament de nom per passar-se a dir com la coneixem avui, Sant Pau / Dos de Maig) i Camp de l’Arpa.

Les tres últimes de les noves estacions obertes formaven part del primitiu projecte de la línia 2, però van quedar annexionades a la línia 5, primer provisionalment i més tard ja de forma definitiva. Aquesta és la raó per la qual la prolongació era coneguda en els seus inicis com a línia V/II, origen de l’actual línia blava i que amb l'ampliació travessava Barcelona de punta a punta, des de l’estació de San Ramón (avui Collblanc) fins a la Sagrera, i connectava una part de l’Hospitalet i Sants amb Horta gràcies als seus 12 quilòmetres de longitud . El 1973 s’allargaria fins a Pubilla Cases i tres anys més tard fins a Sant Ildefons, a Cornellà de Llobregat.

Per cobrir les necessitats de servei que va comportat la posada en marxa del nou traçat es van posar en circulació els dos primers cotxes de la sèrie 1000, que tot just acabaven d’arribar i que desprès s’identificarien durant molts anys amb la línia 5.
Aposta pel metro

L’acte d’inauguració del tram ampliat va estar presidit pel llavors cap d’Estat, general Francisco Franco, que es trobava de visita oficial a la ciutat i que uns dies abans havia inaugurat el Telefèric de Montjuïc. Acompanyat de l’alcalde de Barcelona, José María de Porcioles, del vicepresident del Govern espanyol, Luis Carrero Blanco, d’altres ministres i de nombroses autoritats, la posada en escena de la inauguració acabava convertint l’acció en un acte de reconeixement i adhesió al règim i a la figura del Caudillo.

L’ampliació d’aquesta línia la va portar a terme el Ministerio de Obras Públicas, en una etapa en què l’Estat es va fer càrrec de les obres d’infraestructura del metro amb la voluntat de tirar endavant els projectes d’ampliació de la xarxa concretats en un anomenat Pla d’Urgència, aprovat l’any 1963 i revisat el 1966, i amb el qual es volia remarcar el caràcter del metro com a servei públic que havia d’arribar a tots els barris de la ciutat.

Aquesta aposta es confirmaria posteriorment amb el Pla de Metro del 1971, que incloïa un conjunt de importants millores i ampliacions, però que a diferència dels anteriors tenia vocació metropolitana, ja que no sols contemplava l’extensió del suburbà als barris perifèrics de Barcelona, sinó també a les poblacions limítrofes que havien experimentat un fort creixement urbanístic amb l’arribada de la immigració des d’altres indrets d’Espanya.

Re: Unió de les antigues L2 I L5 del metro

Posted: Saturday 27/06/2020 15:10
by Renfe445
Y se nota que el grueso del pasaje en el tramo central de la línea 5 viene de Sagrada Família L2.

Re: Unió de les antigues L2 I L5 del metro

Posted: Saturday 27/06/2020 18:03
by França451
De hecho, tenemos un detalle que alguna vez se ha comentado, pero que no sé si habéis caído en la cuenta del mismo. Hemos hablado muchas veces en su tiempo, de que el binomio 43-44 suplía el trayecto que la verdadera línea V debería haber hecho, esto es, desde Badalona hasta Collblanc. Y digo Collblanc porque en esta inauguración, la línea completa iba dese Collblanc hasta Horta, nada más, ya que las ampliaciones a Can Boixeres, en Hospitalet y luego a Cornellá fueron posteriores. Cuando en 2013 se creó el original H10, partía desde Gorg, a una parada de Pep Ventura, hasta la Avenida de Madrid, muy por encima de Badal, pero se le llamó a la otra terminal "Badal", para diferenciarla de la terminal de su vecino H8, cuando en realidad ambas líneas finalizaban en el barrio de Collblanc. Esta línea representaba lo que la ampliación de Metro de 1970 preveía para la inicial Línea V, es decir, que fuera desde Badalona hasta San Ramón, medida que contemplaron los diferentes planes de Metro posteriores, como el de 1971. En 2013, finalmente tras 43 años de Historia sin poder conectar de forma directa Collblanc con Badalona, una línea de autobús cubría este trazado.

Pero nos queda la otra cara de la moneda. La Inicial Línea II, creada en 1968 desde Vilapicina hasta La Sagrera. Esta línea en 1970 se preveía que llegase hasta Paralel, cruzándose con la recién creada Línea V en la Sagrada Família y fuese una línea "Vertical" que cruzara la ciudad desde los barrios altos hasta los bajos. Las obras de esta línea, que ya estaban en marcha, permanecieron paradas durante 20 años, mientras la ampliación provisional de línea V se hacía definitiva.

Ahora bien, así como pasó con la original Línea V reconvertida a línea de autobús cuarenta años más tarde, la original Línea II cumplió cincuenta años exactos hasta ver cumplido ese sueño original:
En Junio de 2018, TMB creaba la nueva línea D50, desde la Ciutat Meridiana hasta el Paral-lel. Nos interesa de esta línea el tramo a partir de Virrei Amat, que es la segunda parada de la inicial Línea II (recordemos, en 1968 Vilapicina-La Sagrera). Si bien este tramo no se parece mucho, ya que no pasa ni de lejos por Congrés ni La Sagrera, recordemos que cuando en 2017 se anuló la línea 20, se proyectó que fuera la D50 la que circulara desde Camp de l'Arpa a La Sagrera y Felip II, para dar servicio a estas dos estaciones. Este proyecto, de haberse llevado a cabo, anulando la 191, se acercaría aún más al proyecto inicial de la Línea II de Metro, pero perdía la estación de Maragall. Finalmente, Congreso y Sagrera quedaron fuera en favor de Maragall y el Passeig del mismo nombre.
El recorrido final del D50 fue Virrei Amat, Maragall, Camp de l'Arpa, Sant Pau/Dos de Maig, Sagrada Famìlia (pasando entre medias por Encants), Verdaguer, en sustitución de Monumental, Tetuán, Passeig de Gràcia (en sentido Sur Urquinaona), Universitat (antes Catalunya), Sant Antoni, y finalmente y tras varios desvíos, hicieron llegar la línea hasta Metro Paralel en 2019. 51 años después, una línea de bus desde Virrei Amat, recreaba la inicial Línea II de Metro que uniera Nou Barris con la Avenida del Paralel.

Para finalizar, indicar que el recorrido inicial del H10 tampoco era exacto: no pasaba por Plaça de Sants, verneda quedaba lejos del trazado, lo mismo que Sant Roc, y pasba por Plça del Centre, en Línea 3. Actualmente, al llegar a Plaça de Sants recorta dos estaciones el recorrido inicial hasta Sant Ramón pero se vuelve a aproximar a la Línea V a la que recrea con su recorrido.

La movilidad de los ciudadanos en Barcelona con estas dos reivindicaciones históricas de Metro, quedaba así cubierta cincuenta años después, si bien, como todos sabemos, por sendas líneas de bus, que han pasado a la Historia como dos de las líneas más lentas de toda la red, hecho que evade a muchos viajeros de utilizarlas para trayectos largos, en lugar de usar el Metro, que implica un trasbordo en Sagrada Família. Pese a ello, muchos viajeros optan por la alternativa "directa" sin trasbordos que trató de "rellenar el sueño" que el Metro de Barcelona siempre quiso tener y finalmente no pudo.