Page 1 of 2

Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Tuesday 22/12/2020 19:51
by marcvilaaa_
Bon dia! :hola

No sé si aquest tema ja existeix, però voldria que amb l'ajuda de tots, féssim una llista de la quantitat d'estacions, de vies o de trens que estan abandonats a la xarxa de ferrocarril de Catalunya (qualssevol de les companyies existents: TMB, Rodalies, FGC...).
Conec l'existència d'estacions abandonades al subsol o en superfície, però seria interessant fer una llista conjunta.
Ho podríem fer així, però qualsevol suggeriment s'accepta (si voleu, podeu afegir un altre assumpte a la llista):

Estacions abandonades o en estat d'abandonament

-

Trens abandonats o en estat d'abandonament:

-

Vies abandonades o en estat d'abandonament:

-

Altres:

Moltes gràcies! :)

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Tuesday 22/12/2020 21:10
by David.F.C.M.B.1000
Hola yo nose si ya existe ya un tema dedicado a los abandonos ferroviarios pero me parece bien tu idea, yo me se unos cuantos:

Estaciones abandonadas

- Renfe:

estación vallcarca entre Sitges y Garraf línea R2 sud.

estación castellarnau entre Terrassa y Sabadell Nord línea R4.

estación Montcada y Reixac - Sant Joan entre Montcada bifurcacio y Montcada ripollet linea R3.



- metro de Barcelona:

estación de correos línea 4 entre Barceloneta y Jaume I.

estación Banco línea 4 entre Barceloneta y Jaume I situada al lado de la de correos

estación Gaudí línea 5


FGC:

Sabadell Rambla antigua estación, estuvo en desuso durante un tiempo pero ahora la usan para hacer actos y simulacros de incendio


Trenes abandonados

Renfe:

Estación mora la nova hay 6 coches estrella abandonados desde 2009 estos son lo últimos que quedan allí ya que en 2015 desguazados todos excepto esos 6 que están aun allí...


Talleres Vilanova y la geltru hay el resto de coches el 030R y 060M de la 447 accidentada que chocó contra la topera en Mataró en el año 2012. También no se si aun seguirá allí ya que desde la pandemia no e vuelto a pasar hay una 440r o 470 también en ese taller abandonada.

Talleres de Sant Andreu comptal hay desde el 2009 una ut 440 original concretamente la 131M única 440 original de Cataluña según tengo entendido esta preservada por el Museo de Vilanova y en teoría tendría que estar allí pero allí sigue pudriéndose esta en muy mal Estado la pobre... 😞😢. También hay varios coches elipsos y 4 coches de catalán Talgo sin furgon abandonados desde 2013. En la otra parte del taller descansan los restos canibalizados del coche 059M de la ut 447 accidentada en Mataró en 2012 que es parte de la composición del remolque y el otro coche motor abandonada en Vilanova, desde el día del accidente que esta allí...

Entre la estación de puigverd - Lleida y Lleida Pirineos se puede ver desde el tren un coche de un 594, según listado.es, es la unidad 107M que sufrió un incendio en vilavella en 2011 desde entonces esta caníbalizado en tradinsa.


Metro de Barcelona:

Cocheras del triangle (catacumbas del triangle)

Hay desde 2009 la única composición que queda de 1100 es concretamente la 1169M R1418 1170M, el resto de la composición coches 1171M, 1172 están las coches de línea 5 vall d'Hebron. También en catacumbas del traingle aparte de ese 1100 según tengo entendido también trasladaron un coche de un 400 de la línea 1 que estubo apartado en la cocheras de Sagrera de línea 1 y lo trasladaron las catacumbas del triangle y aparte de ese tren y del 1100 se que descansan varios tranvías y buses que hace años que están allí abajo...


Talleres can boigeres línea 5, hay un coche de la serie 100 en una de las naves desde hace años concretamente es el 126.



FGC:

En la antigua estación de Sabadell Rambla hay una ut 111 allí está sin asientos y que según tengo entendido la utilizan para actos y simulacros de incendio esa unidad llegó allí por sus propios medios el último día que estuvo la estación en activo y allí se quedo... Creo que a día de hoy sería imposible sacarla entera ya que no hay vía que conecte con el ramal actual...

Sinceramente te diría más sitios de trenes abandonados pero ya los desguazado desde hace unos años, un saludo.

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Wednesday 23/12/2020 9:14
by Adolescent barceloní
Com a vies abandonades podríem citar la línia Reus - Roda, que està pràcticament sencera (sense catenària, però) a excepció d'un petit tram a Roda i un altre tram als voltants de l'estació de Camp de Tarragona de l'AVE. Des del complex de Repsol a la Pobla de Mafumet, la línia es fa servir per a trens de mercaderies.

També tenim a la geografia catalana altres casos com el de la línia Tortosa - Santa Bàrbara - Freginals, o el de la línia Olot - Girona i Girona - Sant Feliu de Guíxols. En tots dos casos, l'antiga línia és una via verda i no es conserva res a part d'alguns edificis d'estacions i algunes andanes.

Un altre cas que podem citar és la via UIC abandonada entre la Tor de Querol i Puigcerdà. En aquest cas, la via està abandonada perquè no hi ha connexió per la part de Puigcerdà entre la via que ve de la Tor i la platja de vies UIC de l'estació. Les vies mantenen la catenària i a la platja de vies fins i tot hi havia els senyals lluminosos dels semàfors, almenys l'últim cop que vaig ser per allà, abans de la reforma.

I per últim, una que ha estat abandonada recentment, la de Salou i Cambrils per la costa, que està pràcticament sencera també (sense catenària).

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Wednesday 23/12/2020 21:29
by Sanato
L'antic enllaç que va estar operatiu uns mesos entre Roda de Barà i la LAV... i si no l'han desmantellat, amb canviador d'ample

L'enllaç entre la via convencional i la LAV a Figueres... es fa servir d'alguna forma o tb està en procés d'abandonament?

I no se si l'han desmantellat, fa uns anys a la sortida de Girona poc abans de Celrà hi havia un apartador cap a un polígon industrial

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Tuesday 29/12/2020 1:58
by UT440_132M
Aporto el meu granet de sorra al fil de les estacions abandonades a casa nostra.
Pel que fa a la R3, hi tenim l'antic baixador de Llerona, en runes. L'antic baixador de Taradell - Mont-rodon, ara reconvertit en sots estació elèctrica.
Aigües de Ribes, en estat ruïnós també, i tot i estar operatiu el baixador d'Urtx - Alp, l'edifici de l'estació també està en runes.
No menciono el baixador d'Illa, a Campdevànol, ja que fou arrasat durant les obres de renovació de via i infraestructura al 2007.

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Tuesday 29/12/2020 11:50
by França451
Queinxans, en la R3.
Cornellà-sant Ildefonso, en la R4, junto al parque de Can Mercader.
En la R1 tenemos un caso interesante con un hilo propio: Can Pou, Camp de Mar, o Premià Nord C.Com, como mejor queráis llamarla. Cuando a los comercitis les de por cambiar de idea y dejen de chillar sacrilegio a abrir una estación para dar servicio a un centro comercial, entre otras cosas, podremos desencallar ese proyecto, parado desde los años 60. Mismo caso en la R8 para la estación de Baricentro.
En la R8 tenemos Santa Perpetua Granja Soldevila, que como hicieron en Madrid con Mirasierra, la estación de acabará pero luego hasta que se inaugure....
En la R4 otra vez se hizo una estación para una casa de... Ejem... Gente pudiente: Torrebonica. Cuando el negocio se fue al garete la estación se suprimió y luego se hizo Terrassa Este.

En la misma R4 tenemos por ahí Olesa de Montserrat, junto al impresionante viaducto, y entre Castellet y Manresa están Els Comtals y Castellgalì. La última salió en todas las fotos del desgraciado choque frontal entre un Regional y un R4.

En las líneas regionales hay unas cuantas estaciones abandonadas.

Respecto a metro de Barcelona están Banco y Correos en la L4, Gaudí en la 5, Ernest Lluch que a este paso en agosto de 2021 no abrirá aún y en la L3 tenemos Ferrán. Respecto a la L1 tenemos Bordeta, y por ahí anda Bordeta cocheras, si bien esa última creo que no hay restos.

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Tuesday 29/12/2020 12:48
by UT440_132M
França451 wrote: Tuesday 29/12/2020 11:50 Queinxans, en la R3.
Queixans no està abandonada, simplement fora de servei. Al seu interior s'hi allotja un restaurant.

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Monday 15/02/2021 15:21
by marcvilaaa_
De moment, aquí faig un resum de tot el que heu dit. Moltes gràcies i desitjo que puguem continuar ampliant la llista. A part, espero que el futur govern de la Generalitat preservi tots aquests llocs abandonats i reculli tota la història del ferrocarril a Catalunya encara que ho veig difícil.

Estacions abandonades, en estat d'abandonament o fora de servei:

Rodalies/Renfe:

- Estació de Vallcarca, entre Sitges i Garraf – R2 Sud

- Estació de Castellarnau, entre Terrassa o Sabadell Arnau – R4

- Estacions de Torrebonica, Llerona, Sant Ildefons i Castellgalí, estacions que van tancar als anys noranta a causa de la “gran renovació de Rodalies” on es deia que aquests baixadors estaven situats en indrets on no hi havia suficient població.

- Estació Montcada i Reixac, entre Montcada Bifurcació i Montcada Ripollet – Sant Joan, tancada a causa de la proximitat d’una altra estació a cent metres – R3

- Estació d’Aigües de Ribes, entre Campdevànol i Ribes de Freser. Es troba en estat ruïnós i la principal funció era donar servei a l'hotel Montagut situat molt a prop i avui dia també tancat.

- Estació d’Urtx-Alp que, tot i estar operatiu, està en runes. Es troba entre la Molina i Puigcerdà. Després d’aquest baixador també s’hi troba Queixans, una altra estació fora de servei on l’edifici de viatgers està ocupat per un restaurant.

- Estació Premià Nord, només queda l’estructura de Ciment entre Vilassar de Mar i Premià de Mar – R1

- Estació de Barcelona – Vilanova, situada sota el Teatre Nacional de Catalunya, es va construir el 1972 i està totalment equipada per prestar servei, però mai va arribar a fer-ho. L’any 2016 va ser notícia per un incendi en les seves instal·lacions.

- Estació del Baricentro, es troba sota el centre comercial Baricentro, té andanes i la instal·lació corresponent, però encara que es va construir el 1982, tampoc ha arribat a entrar en servei mai.

- Estació “fantasma” de l’AVE al Prat de Llobregat: és una estació completament acabada, però que mai ha entrat en funcionament. Es va construir el 2008.

- Baixador de Taradell – Mont-Rodon, ara convertit en sots estació elèctrica.

- Altres estacions com Torrebonica, Olesa de Montserrat o Els Comtals van anar desapareixent.

Metro TMB:

- Correus, entre Jaume I i Barceloneta – Línia 4 (20/02/1934 - 20/03/1972)

- Banc, entre Jaume I i Barceloneta – Línia 4 (No inaugurada)

- Gaudí, entre Sant Pau I Dos de Maig i Sagrada Família – Línia 5 (No inaugurada)

- Ferran, entre Liceu i Drassanes. Va estar operativa entre 15/04/1946 i 01/03/1968.

- Bordeta (10/06/1926-23/12/1983) es troba entre Plaça de Sants i “Bordeta Cotxeres”, d’aquesta última ja no en queden restes.

FGC:

- Estació de Sabadell – Rambla: s’utilitza com a centre formatiu per als empleats de FGC i per simulacres d’incendi. Va deixar de funcionar a causa del nou túnel que es va crear en aquella ciutat.

Trens abandonats o en estat d'abandonament:

Rodalies/Renfe:

- Mora la Nova: 6 cotxes Estrella abandonats des de 2009 (el 2015 van ser desballestats sis més)

- Tallers de Vilanova i la Geltrú: la resta dels cotxes 030R i 060M, unitats 447 accidentades a Mataró l’any 2012. Possiblement també hi ha una 440R o una 470 abandonada.

- Tallers de Sant Andreu Comtal: des del 2009 hi ha l’única 440 original a Catalunya, concretament la 131M. Teòricament està preservada pel Museu de Vilanova però continua abandonada. També hi ha alguns cotxes Elipsis i 4 cotxes Catalan Talgo des de 2013. A l’altra part del taller continuen les restes del cotxe 059M de la 447 accidentada a Mataró, la part del remolc del mateix tren abandonat a Vilanova.

- Entre l’estació de Puigverd – Lleida i Lleida Pirineus es pot veure un 594 que segons el llistat listado.es és la unitat 107M que va patir un incendi a Vilavella el 2011.

Metro TMB:

- Cotxeres del Triangle: des del 2009 l’única composició que queda del 1100 és concretament la 1169M R1418 1170M. També hi ha la resta de la composició dels cotxes 1171M i 1172 de la línia 5 (Vall d’Hebron). A part, és va traslladar un cotxe 400 de la línia 1 que havia estat apartada a les cotxeres de Sagrera de la línia 1 a les catacumbes del Triangle. Finalment, també descansen alguns tramvies i busos.

- Cotxeres de Can Boixeres de la línia 5: hi ha un cotxe de la sèrie 100 (126) en una de les naus.

FGC:

- A l’antiga estació de Sabadell Rambla hi ha una unitat 111 que es troba sense seients i s’utilitza per, com s’explica en l’apartat d’estacions fora de servei, simulacres d’incendi. Segurament serà impossible treure aquesta unitat, ja que no hi havia que connecti amb el ramal actual.

Vies abandonades o en estat d'abandonament:

- Línia Reus-Roda, està pràcticament sencera encara que sense catenària a excepció d’un tram a Roda i un altre als voltants de l’estació de Camp de Tarragona de l’AVE. Des del complex de Repsol fins a la Pobla de Mafumet la línia s’utilitza per a trens de mercaderies.

- Vies verdes: hi ha altres casos com la línia Tortosa – Santa Bàrbara – Freginals o la línia Olot – Girona i Girona – Sant Feliu de Guíxols. Actualment són vies verdes i només es conserven algunes estacions i andanes. També hi ha la via verda del Vallès a la S2 situada sobre l'antiga via de FGC que connectava Sant Quirze amb Bellaterra. Per tal de donar servei a la Universitat Autònoma, es va substituir el tram original.

- Via UIC entre la Tor de Querol i Puigcerdà: la via està abandonada, ja que no hi ha connexió per la part de Puigcerdà entre la via que ve de la Tor i la platja de vies UIC de l'estació. Les vies mantenen la catenària i a la platja de vies fins i tot hi havia els senyals lluminosos dels semàfors, almenys abans de la reforma.

- Entre Salou i Cambrils: ha estat abandonada recentment i està pràcticament sencera encara que sense catenària.

- Entre la via convencional i la LAV a Figueres: no se sap si està en procés d’abandonament o no.

- A la sortida de Girona abans de Celrà s’hi troba un apartador que va cap a un polígon industrial.

Altres:

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Monday 15/02/2021 17:18
by França451
Hola.

Hay una vía verde muy curiosa que no se ha mencionado. Está en el entorno de la UAB, y es la antigua vía de FGC que iba directa desde Bellaterra a Sant Quirze. Por lo que leí en este foro, parece ser que éste era el trazado original. Hay algunos túneles que simbolizan que parece que el trazado, al menos durante un tramo fue de vía única. Posteriormente, creo que en los 90, se hizo un ramal de Bellaterra a la UAB, que partía de la vía desviada de Bellaterra. Posteriormente, creo que fue hacia el 2000, se suprimió el trazado original y desde la UAB se construyó un nuevo trazado hasta Sant Quirze, suprimiendo el trazado directo original. Actualmente éste trazado se puede recorrer entero y es una vía verde. Se encuentra en la línea S2.

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Monday 15/02/2021 17:33
by marcvilaaa_
França451 wrote: Monday 15/02/2021 17:18 Hola.

Hay una vía verde muy curiosa que no se ha mencionado. Está en el entorno de la UAB, y es la antigua vía de FGC que iba directa desde Bellaterra a Sant Quirze. Por lo que leí en este foro, parece ser que éste era el trazado original. Hay algunos túneles que simbolizan que parece que el trazado, al menos durante un tramo fue de vía única. Posteriormente, creo que en los 90, se hizo un ramal de Bellaterra a la UAB, que partía de la vía desviada de Bellaterra. Posteriormente, creo que fue hacia el 2000, se suprimió el trazado original y desde la UAB se construyó un nuevo trazado hasta Sant Quirze, suprimiendo el trazado directo original. Actualmente éste trazado se puede recorrer entero y es una vía verde. Se encuentra en la línea S2.
Doncs és veritat, no tenia constància d'aquesta via verda. Gràcies!
Segons el que he trobat, s'anomena Via Verda del Vallès i transcorre diferents trams, un d'ells el de l'antiga via de FGC, d'1,8 km. Per tal de donar servei a la Universitat Autònoma, es va substituir el recorregut original.
Aquí deixo uns enllaços per més informació: https://ca.wikipedia.org/wiki/Via_Verda_del_Vall%C3%A8s i http://www.viasverdes.com/itinerarios/i ... asp?id=146.

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Monday 15/02/2021 18:58
by Renfe445
L'any 84 es va posar en servei l'estació de la Universitat Autònoma en forma de ramal, és a dir que seguia la via directa de Bellaterra a Sant Quirze. Els serveis que arribaven eren o llançadores des de Bellaterra i alguns serveis desde Pl. Catalunya.

El 1995 es va deixar d'utilitzar la línia directa per tal que tots els serveis vagin per la variant via Universitat, suposo per tal que els que vénen de Sabadell no hagin de fer transbord a Bellaterra arribant directes. No sé si hi havia un altre motiu més important, perquè coi, què costa transbordar.

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Tuesday 16/02/2021 20:17
by ortegote
A FGC a la LLobregat Anoia, lèdifici de viatgers de Vilanova del Camí ja no s'utiñitza.

Abandonada no esta pero ja no forma part de l'us dels viatgers, amb la nova estació al principi es feia servir encara per comprar bitllets a la maquina.
La dic per que a la llista tens Montcada i reicha Sant Joan que ja no es fa servir però no esta abandonada ja que hi viu gent a l'estació.

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Tuesday 23/02/2021 19:37
by marcvilaaa_
ortegote wrote: Tuesday 16/02/2021 20:17 A FGC a la LLobregat Anoia, lèdifici de viatgers de Vilanova del Camí ja no s'utiñitza.

Abandonada no esta pero ja no forma part de l'us dels viatgers, amb la nova estació al principi es feia servir encara per comprar bitllets a la maquina.
La dic per que a la llista tens Montcada i reicha Sant Joan que ja no es fa servir però no esta abandonada ja que hi viu gent a l'estació.
A Montcada i Reixac - Sant Joan viuen persones dins l'estació? A part, ara com us ho feu a Vilanova del Camí sense l'edifici?

Gràcies!

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Wednesday 24/02/2021 18:24
by ortegote
marcvilaaa_ wrote: Tuesday 23/02/2021 19:37
ortegote wrote: Tuesday 16/02/2021 20:17 A FGC a la LLobregat Anoia, lèdifici de viatgers de Vilanova del Camí ja no s'utiñitza.

Abandonada no esta pero ja no forma part de l'us dels viatgers, amb la nova estació al principi es feia servir encara per comprar bitllets a la maquina.
La dic per que a la llista tens Montcada i reicha Sant Joan que ja no es fa servir però no esta abandonada ja que hi viu gent a l'estació.
A Montcada i Reixac - Sant Joan viuen persones dins l'estació? A part, ara com us ho feu a Vilanova del Camí sense l'edifici?

Gràcies!
A veure l'estació te una part de vivenda que es on viu la gent, normalment son ferroviaris jubilats que tenen l'estació llogada a ADIF.

A vilanova del camí van posar una maquina d'autovenda a la zona d'andana i bé t'has d'esperar a l'andana.

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Saturday 06/03/2021 1:05
by 437.001
Renfe445 wrote: Monday 15/02/2021 18:58 L'any 84 es va posar en servei l'estació de la Universitat Autònoma en forma de ramal, és a dir que seguia la via directa de Bellaterra a Sant Quirze. Els serveis que arribaven eren o llançadores des de Bellaterra i alguns serveis desde Pl. Catalunya.

El 1995 es va deixar d'utilitzar la línia directa per tal que tots els serveis vagin per la variant via Universitat, suposo per tal que els que vénen de Sabadell no hagin de fer transbord a Bellaterra arribant directes. No sé si hi havia un altre motiu més important, perquè coi, què costa transbordar.
El motiu era fer doble via entre Bellaterra i Sabadell.

I, ja de pas que la feien, i com que hi havia doble via preparada des de Bellaterra fins a Universitat Autònoma, doncs van fer la variant entre Universitat Autònoma i Sant Quirze, i de pas van millorar el transport entre Sabadell i la UAB.

Va quedar força més pràctic que mantenint el transbordament a Bellaterra.

========================================================================

Algunes estacions, abandonades o sense passatgers, que no sé si heu mencionat, són:

A Barcelona

-Barcelona-Morrot (oberta, fa moltíiiiiiiissims anys que no té passatgers, estació original de la línia de Vilanova)
-Barcelona-Clot (al C/Escultors Claperós, diferent de Clot-Aragó i en superfície -queden restes dels tallers que tenia-)
-Barcelona-Poblenou (crec que estava a Passeig Taulat, en algun punt entre Bilbao i Provençals, però no en queda res)
-Barcelona-Vilanova (l'Estació del Nord!!!)
-Barcelona-Magòria (a Gran Via cantonada Moianès, molt a prop de l'actual estació de FGC de Magòria-La Campana, és l'estació original de CGFC, en superfície, suprimida fa molts anys degut a que Plaça Espanya és més cèntrica -l'edifici existeix i està protegit-)
-Barcelona-Plaça Catalunya (estació original de la línia de Vilafranca, en superfície i totalment diferent de l'actual, crec que estava entre Rambla Catalunya i Balmes, va ser substituïda fa més de 100 anys per l'actual de Passeig de Gràcia quan es va connectar la línia de Vilafranca amb l'Estació de França -no en queda res-)
-Barcelona-Sants (original, situada a la Plaça de Sants -no en queda res-)
-Horta (de fet, l'estació de la Sagrera, fa moltíssims anys que no té passatgers, tot i que evidentment, en tornarà a tenir)
-Santa Coloma de Gramenet (a l'alçada del pont del Passeig de Santa Coloma, fa moltíssims anys que no en queda res)
-Castellgalí (on fa poc hi va haver un tràgic accident en xocar dos trens, R4, entre Sant Vicenç de Castellet i Els Comtals)
-La Puda (R5, entre Olesa i Aeri de Montserrat)
-Monistrol-Cremallera (R5, entre Monistrol de Montserrat i Castellbell i el Vilar)
-Callús (al ramal Manresa-Súria)
-Santpedor (al ramal Manresa-Sallent, l'estació va quedar fora del traçat perquè van fer una variant, i ara no en queda res)
-Martorell-Coromina (R4, entre Martorell i Castellbisbal, estació original de Martorell de l'actual R4 abans de fer el primer pont del Llobregat, situada a Castellbisbal, relativament a prop de l'estació de FGC de Martorell-Vila, i on dintre de poc hi tornaran a passar els trens -sense parar-. L'edifici ara és una casa particular)

A Girona

-Platja de Garbet (entre Llançà i Colera)
-Peralada (entre Figueres i Vilajuïga)
-Tonyà (entre Sant Miquel de Fluvià i Vilamalla)

A Lleida

-Raïmat (entre Lleida i Binéfar, oberta, però ja no hi paren trens)
-Almacelles (entre Lleida i Binéfar, oberta, però ja no hi paren trens)
-Térmens (original, l'actual està en un altre emplaçament)
-Palau-Puigcercós (original, l'actual està en un altre emplaçament)
-Salàs de Pallars (original, l'actual està en un altre emplaçament)

A Tarragona

-La Canonja (entre Tarragona-Classificació i Vila-seca)
-Garcia (entre Móra la Nova i Ascó)
-Mianes (entre Tortosa i Freginals per l'antic traçat)
-Santa Bàrbara (entre Tortosa i Freginals per l'antic traçat)
-Freginals (entre L'Aldea-Amposta i Ulldecona)
-Salou (traçat abandonat entre Port Aventura i Vandellòs)
-Cambrils (antiga, traçat abandonat entre Port Aventura i Vandellòs)
-Mont-roig del Camp (traçat abandonat entre Port Aventura i Vandellòs)
-L'Hospitalet de l'Infant (antiga, traçat abandonat entre Port Aventura i Vandellòs)
-Vandellòs (entre L'Hospitalet de l'Infant i L'Ametlla de Mar)
-El Morell (línia Reus-Roda, tancada)
-La Secuita-Perafort (línia Reus-Roda, tancada, en el seu lloc actualment hi ha l'estació de Camp de Tarragona)
-El Catllar (línia Reus-Roda, tancada)
-La Riera de Gaià (línia Reus-Roda, tancada)
-La Pobla de Montornès (línia Reus-Roda, tancada)

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Saturday 06/03/2021 14:25
by Renfe445
437.001 wrote: Saturday 06/03/2021 1:05 -Barcelona-Clot (al C/Escultors Claperós, diferent de Clot-Aragó i en superfície -queden restes dels tallers que tenia-)
-Barcelona-Poblenou (crec que estava a Passeig Taulat, en algun punt entre Bilbao i Provençals, però no en queda res)
-Barcelona-Vilanova (l'Estació del Nord!!!)
-Barcelona-Magòria (a Gran Via cantonada Moianès, molt a prop de l'actual estació de FGC de Magòria-La Campana, és l'estació original de CGFC, en superfície, suprimida fa molts anys degut a que Plaça Espanya és més cèntrica -l'edifici existeix i està protegit-)
-Barcelona-Plaça Catalunya (estació original de la línia de Vilafranca, en superfície i totalment diferent de l'actual, crec que estava entre Rambla Catalunya i Balmes, va ser substituïda fa més de 100 anys per l'actual de Passeig de Gràcia quan es va connectar la línia de Vilafranca amb l'Estació de França -no en queda res-)
-Barcelona-Sants (original, situada a la Plaça de Sants -no en queda res-)
Quan encara existia l'Estació del Nord per a ferrocarril i encara l'estació de Plaça Catalunya no s'havia connectat a l'estació de Sants, com s'organitzaven els serveis? Intueixo que Nord es quedava amb els serveis de llarg recorregut i Pl. Catalunya amb els de Rodalies, però com s'ho feien a Pl. Catalunya? Tenien cua de maniobres o deixaven les dues vies, un servei per cada via?
De fet al parlar de l'història del Transversal, és imprescindible parlar de l'estació de la Plaça de Sants.
Per cert heu parlat de Barcelona-Bogatell? I la desapareguda estació de mercaderies del Gorg?
437.001 wrote: Saturday 06/03/2021 1:05 -Santa Coloma de Gramenet (a l'alçada del pont del Passeig de Santa Coloma, fa moltíssims anys que no en queda res)
Quan Baró de Viver i el Bon Pastor encara era de Santa Coloma... :twisted: Encara que igualment la línia de ferrocarril sempre ha estat a Barcelona però enganxada al terme.

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Saturday 06/03/2021 20:13
by França451
Renfe445 wrote: Saturday 06/03/2021 14:25
437.001 wrote: Saturday 06/03/2021 1:05 -Barcelona-Clot (al C/Escultors Claperós, diferent de Clot-Aragó i en superfície -queden restes dels tallers que tenia-)
-Barcelona-Poblenou (crec que estava a Passeig Taulat, en algun punt entre Bilbao i Provençals, però no en queda res)
-Barcelona-Vilanova (l'Estació del Nord!!!)
-Barcelona-Magòria (a Gran Via cantonada Moianès, molt a prop de l'actual estació de FGC de Magòria-La Campana, és l'estació original de CGFC, en superfície, suprimida fa molts anys degut a que Plaça Espanya és més cèntrica -l'edifici existeix i està protegit-)
-Barcelona-Plaça Catalunya (estació original de la línia de Vilafranca, en superfície i totalment diferent de l'actual, crec que estava entre Rambla Catalunya i Balmes, va ser substituïda fa més de 100 anys per l'actual de Passeig de Gràcia quan es va connectar la línia de Vilafranca amb l'Estació de França -no en queda res-)
-Barcelona-Sants (original, situada a la Plaça de Sants -no en queda res-)
Quan encara existia l'Estació del Nord per a ferrocarril i encara l'estació de Plaça Catalunya no s'havia connectat a l'estació de Sants, com s'organitzaven els serveis? Intueixo que Nord es quedava amb els serveis de llarg recorregut i Pl. Catalunya amb els de Rodalies, però com s'ho feien a Pl. Catalunya? Tenien cua de maniobres o deixaven les dues vies, un servei per cada via?
De fet al parlar de l'història del Transversal, és imprescindible parlar de l'estació de la Plaça de Sants.
Per cert heu parlat de Barcelona-Bogatell? I la desapareguda estació de mercaderies del Gorg?
437.001 wrote: Saturday 06/03/2021 1:05 -Santa Coloma de Gramenet (a l'alçada del pont del Passeig de Santa Coloma, fa moltíssims anys que no en queda res)
Quan Baró de Viver i el Bon Pastor encara era de Santa Coloma... :twisted: Encara que igualment la línia de ferrocarril sempre ha estat a Barcelona però enganxada al terme.
Vamos a ver. Por lo que recuerdo la Estaciò Nord me contasteis que sacaba trenes de la línea de Sant Joan de Les Abadesses y de Puigcerdà, por lo tanto de allí partían los trenes para Vic primeramente salían de la Estaciò de França para coger vía La Llagosta-Granollers y cuando hicieron el tramo de Bifurca a Franqueses pasaron a ir desde la estación Nord. De aquí se unían a la línea de Meridiana camino de Sant Andreu Arenal, que era la siguiente estación. No pasaban Arc de Triomf.

De Plaça de Catalunya salían los actuales R4 Nord, R12 y similares, por vía Arc de Triomf y Arenal. Arc de Triomf en esos años estaba soterrada, lo mismo que Plaça Catalunya. Como curiosidad has de saber también que la primera línea que llegaba a Zaragoza lo hacía por este itinerario, vía Sabadell-Manresa-Lleida-Tardienta. Hay un horario de los años 80 cortesía de Wefer que tiene un servicio que despista un poco. Se trata de un TER a Salamanca que hasta Zaragoza sigue este itinerario, pero sale de la Estaciò de França por el ramal de las aguas a Bifurca. Pero quitando estás excepciones que hicieron después, cuando sólo existían estaciones terminales, EdF general era cabecera de las actuales R2 Nord, R2 Sud y regionales, Estaciò Nord era cabecera de cercanías y regionales de la actual R3, França est. De Cercanías era la cabecera de la R1 (recuerda que esta línea estaba segregada del resto de la red, era una línea por un trazado completamente independiente, ) Plaça de Catalunya era cabecera de los actuales cercanías y regionales de R4 Nord y R12 y finalmente la estación de Sants era cabecera de la R4 Sur. En esa primera etapa la línea de Vilanova iba por el Puerto, pasando por el Morrot, y posteriormente al eliminar este trazado costero cogía por Aragò a PdG y Sants. De todos modos como hubo estaciones y tramos en superficie en Barcelona y luego soterrados, todo esto se entremezclan un poco.

Disculpen el pequeño off topic.

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Tuesday 09/03/2021 23:54
by 437.001
Renfe445 wrote: Saturday 06/03/2021 14:25 Quan encara existia l'Estació del Nord per a ferrocarril i encara l'estació de Plaça Catalunya no s'havia connectat a l'estació de Sants, com s'organitzaven els serveis? Intueixo que Nord es quedava amb els serveis de llarg recorregut i Pl. Catalunya amb els de Rodalies, però com s'ho feien a Pl. Catalunya? Tenien cua de maniobres o deixaven les dues vies, un servei per cada via?
Si algun dia t'hi fixes, les agulles costat Arc de Triomf encara hi són (i en cas d'incidència es poden utilitzar).
No hi havia cua de maniobres: hi havia l'estació primitiva d'Universitat de la L1, que abans de perllongar el túnel de Renfe a Sants ho impedia (i que per cert, era com Rocafort i Urgell, l'actual en dos nivells es va haver de fer precisament els anys 1970, quan Renfe es va prolongar a Sants).

En general llarg recorregut ex-Norte (País Basc, Astúries, Galícia, Saragossa, tot via Manresa-Lleida) anava a l'Estació del Nord, i Rodalies (Terrassa, Manresa, Vic) a Plaça Catalunya.
El què no sé és on anaven els trens de Puigcerdà.
Els trens de València anàven a Estació de França, tot i que el tram Tarragona-València-La Encina era de Norte (però Barcelona-Tarragona tant per Vilafranca com per Vilanova, era de MZA).

La resta de trens (és a dir, els de les línies ex-MZA: Mataró-Blanes-Maçanet, Granollers-Maçanet-Girona-Portbou,
i a Sant Vicenç de Calders i més enllà tant per Vilafranca com per Vilanova) sortien tots l'Estació de França i seguien per la línia actual fins a Passeig de Gràcia, Sants "Plaça de Sants", i El Prat.
Llarg recorregut tant cap a València (tots via Tarragona) com cap a Saragossa via Móra, i cap a Madrid (tots via Roda-Camp de Tarragona-Reus!!!), sortia tot de l'Estació de França.
Curiosament, en aquella època, la línia de Reus a Lleida i la de Roda a Picamoixons eren secundàries, i no tenien trens de llarg recorregut.

Tot i que com ja he dit, originalment els trens de la línia de Vilafranca (i Tarragona) sortien tots de Plaça Catalunya com pujant per Rambla Catalunya, i anaven a buscar el carrer Aragó.
I els trens de la línia de Vilanova (i Valls) originalment sortien tots del Morrot.
Renfe445 wrote: Saturday 06/03/2021 14:25De fet al parlar de l'història del Transversal, és imprescindible parlar de l'estació de la Plaça de Sants.
Que per alguna cosa es deia "Sans" en castellà, i no "Plaza de Salvador Anglada" (carlista afusellat el 1936, no sé si abans de la guerra es deia "Plaza de Sans").
L'estació de Sants original, estava allà. Costat Sants Estació, no Mercat Nou.
I on hi ha les vies i andanes actuals (o sigui a "Sants Estació"), hi havia una estació de mercaderies.
Renfe445 wrote: Saturday 06/03/2021 14:25Per cert heu parlat de Barcelona-Bogatell? I la desapareguda estació de mercaderies del Gorg?
No, perquè que jo sàpiga, no tenien passatgers.
Renfe445 wrote: Saturday 06/03/2021 14:25
437.001 wrote: Saturday 06/03/2021 1:05 -Santa Coloma de Gramenet (a l'alçada del pont del Passeig de Santa Coloma, fa moltíssims anys que no en queda res)
Quan Baró de Viver i el Bon Pastor encara era de Santa Coloma... :twisted: Encara que igualment la línia de ferrocarril sempre ha estat a Barcelona però enganxada al terme.
Avui dia una estació allà no sé si faria més nosa que altra cosa, amb el Nus de la Trinitat.

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Sunday 20/06/2021 14:10
by 437.001
França451 wrote: Saturday 06/03/2021 20:13 Vamos a ver. Por lo que recuerdo la Estaciò Nord me contasteis que sacaba trenes de la línea de Sant Joan de Les Abadesses y de Puigcerdà, por lo tanto de allí partían los trenes para Vic primeramente salían de la Estaciò de França para coger vía La Llagosta-Granollers y cuando hicieron el tramo de Bifurca a Franqueses pasaron a ir desde la estación Nord. De aquí se unían a la línea de Meridiana camino de Sant Andreu Arenal, que era la siguiente estación. No pasaban Arc de Triomf.
A ver, originalmente, los trenes de la línea de Vic, Ripoll y Sant Joan de les Abadesses salían de Estación de Francia, debido a que no circulaban por infraestructura propia entre Barcelona y Granollers-Centre. No es del todo correcto decir "vía La Llagosta", ya que la estación de La Llagosta se construye a finales del siglo XX. Mejor decir "vía Montmeló".

Los trenes de Puigcerdà creo que ya circularon de inicio por la nueva línea entre Montcada-Bifurcació y Les Franqueses por Parets.

De la Estación del Norte originalmente sólo salían los trenes de la línea de Manresa (o más allá, incluyendo Zaragoza).
França451 wrote: Saturday 06/03/2021 20:13De Plaça de Catalunya salían los actuales R4 Nord, R12 y similares, por vía Arc de Triomf y Arenal.
No, de Plaça Catalunya no salía ningún tren que fuera más allá de Manresa.
Recuerda que Barcelona-Terrassa-Manresa se electruficó en 1928, y Manresa-Calaf-Lleida en 1981.
No fue hasta muy al final, cuando la Estación del Norte ya estaba condenada, que se empezó a sacar trenes desde Plaça Catalunya, ya anunciando el cierre, y también se pasaron la gran mayoría de trenes de largo recorrido a Estación de Francia (vía Vilanova-Tarragona-Reus-Móra), salvo el TER de Salamanca y un expreso que no recuerdo a dónde iba (¿Irún?).
França451 wrote: Saturday 06/03/2021 20:13Pero quitando estás excepciones que hicieron después, cuando sólo existían estaciones terminales, EdF general era cabecera de las actuales R2 Nord, R2 Sud y regionales, Estaciò Nord era cabecera de cercanías y regionales de la actual R3, França est. De Cercanías era la cabecera de la R1 (recuerda que esta línea estaba segregada del resto de la red, era una línea por un trazado completamente independiente, ) Plaça de Catalunya era cabecera de los actuales cercanías y regionales de R4 Nord y R12 y finalmente la estación de Sants era cabecera de la R4 Sur.
No, como he dicho, los trenes de Vilafranca salían originalmente de Plaça Catalunya (una estación distinta de la actual, y en superficie), desde donde subían por más o menos Rambla Catalunya hasta alcanzar la actual calle Aragó, desde donde seguían a Sants y Molins y más allá.
Luego, con el crecimiento del Eixample y la absorción de otras compañias, se creó el trazado entre Can Tunis, Sants, la entonces nueva estación de Passeig de Gràcia, y Bifurcación Marina (y por lo tanto Estación de Francia), haciendo que los trenes de Vilanova dejaran de usar Morrot, y que los trenes de Vilafranca dejaran de usar la primitiva Plaça Catalunya.
França451 wrote: Saturday 06/03/2021 20:13En esa primera etapa la línea de Vilanova iba por el Puerto, pasando por el Morrot,
No, no pasaban por el puerto ni Estación de Francia: originalmente la estación de viajeros para ir a Vilanova era la de Morrot.

Re: Trens i estacions abandonades o en estat d'abandonament

Posted: Sunday 20/06/2021 14:17
by marcvilaaa_
Tot plegat quedaria així:

Estacions abandonades, en estat d'abandonament o fora de servei:

Província de Barcelona:

Rodalies/Renfe:

-Barcelona-Clot (al C/Escultors Claperós, diferent de Clot-Aragó i en superfície -queden restes dels tallers que tenia-)
-Barcelona-Poblenou (a Passeig Taulat, en algun punt entre Bilbao i Provençals, però no en queda res)
-Barcelona-Vilanova (l'Estació del Nord)
-Barcelona-Magòria (a Gran Via cantonada Moianès, molt a prop de l'actual estació de FGC de Magòria-La Campana, és l'estació original de CGFC, en superfície, suprimida fa molts anys, ja que Plaça Espanya és més cèntrica -l'edifici existeix i està protegit-)
-Barcelona-Plaça Catalunya (estació original de la línia de Vilafranca, en superfície i totalment diferent de l'actual, crec que estava entre Rambla Catalunya i Balmes, va ser substituïda fa més de 100 anys per l'actual de Passeig de Gràcia quan es va connectar la línia de Vilafranca amb l'Estació de França -no en queda res-)
-Barcelona-Sants (original, situada a la plaça de Sants -no en queda res-)
-Santa Coloma de Gramenet (a l'alçada del pont del Passeig de Santa Coloma, fa anys que no en queda res)
-Martorell-Coromina (R4, entre Martorell i Castellbisbal, estació original de Martorell de l'actual R4 abans de fer el primer pont del Llobregat, situada a Castellbisbal, relativament a prop de l'estació de FGC de Martorell-Vila. L'edifici ara és una casa particular)
- Estació de Vallcarca, entre Sitges i Garraf – R2 Sud
- Estació de Castellarnau, entre Terrassa i Sabadell Arnau – R4
- Estacions de Torrebonica, Llerona, Sant Ildefons i Castellgalí, estacions que van tancar als anys noranta a causa de la “gran renovació de Rodalies” on es deia que aquests baixadors estaven situats en indrets on no hi havia suficient població. A l’última, fa uns anys hi va haver un tràgic accident en xocar dos trens de l’R4, entre Sant Vicenç de Castellet i Els Comtals.
- Estació Montcada i Reixac, entre Montcada Bifurcació i Montcada Ripollet – Sant Joan, tancada a causa de la proximitat d’una altra estació a cent metres – R3
- Estació d’Aigües de Ribes, entre Campdevànol i Ribes de Freser. Es troba en estat ruïnós i la principal funció era donar servei a l'hotel Montagut situat molt a prop i avui dia també tancat.
- Estació d’Urtx-Alp que, tot i estar operatiu, està en runes. Es troba entre la Molina i Puigcerdà. Després d’aquest baixador també s’hi troba Queixans, una altra estació fora de servei on l’edifici de viatgers està ocupat per un restaurant.
- Estació Premià Nord, només queda l’estructura de Ciment entre Vilassar de Mar i Premià de Mar – R1
- Estació de Barcelona – Vilanova, situada sota el Teatre Nacional de Catalunya, es va construir el 1972 i està totalment equipada per prestar servei, però mai va arribar a fer-ho. L’any 2016 va ser notícia per un incendi en les seves instal·lacions.
- Estació del Baricentro, es troba sota el centre comercial Baricentro, té andanes i la instal·lació corresponent, però encara que es va construir el 1982, tampoc ha arribat a entrar en servei mai.
- Estació “fantasma” de l’AVE al Prat de Llobregat: és una estació completament acabada, però que mai ha entrat en funcionament. Es va construir el 2008.
- Baixador de Taradell – Mont-Rodon, ara convertit en sots estació elèctrica.
- Altres estacions com Olesa de Montserrat o Els Comtals van anar desapareixent.

Metro TMB:

- Correus, entre Jaume I i Barceloneta – Línia 4 (20/02/1934 - 20/03/1972)
- Banc, entre Jaume I i Barceloneta – Línia 4 (No inaugurada)
- Gaudí, entre Sant Pau I Dos de Maig i Sagrada Família – Línia 5 (No inaugurada)
- Ferran, entre Liceu i Drassanes. Va estar operativa entre 15/04/1946 i 01/03/1968.
- Bordeta (10/06/1926-23/12/1983) es troba entre Plaça de Sants i “Bordeta Cotxeres”, d’aquesta última ja no en queden restes.

FGC:

- Estació de Sabadell – Rambla: s’utilitza com a centre formatiu per als empleats de FGC i per simulacres d’incendi. Va deixar de funcionar a causa del nou túnel que es va crear en aquella ciutat.
-La Puda (R5, entre Olesa i Aeri de Montserrat)
-Monistrol-Cremallera (R5, entre Monistrol de Montserrat i Castellbell i el Vilar)
-Callús (al ramal Manresa-Súria)
-Santpedor (al ramal Manresa-Sallent, l'estació va quedar fora del traçat perquè van fer una variant, i ara no en queda res)

Província de Girona:

-Platja de Garbet (entre Llançà i Colera)
-Peralada (entre Figueres i Vilajuïga)
-Tonyà (entre Sant Miquel de Fluvià i Vilamalla)

Província de Lleida:

-Raïmat (entre Lleida i Binéfar, oberta, però ja no hi paren trens)
-Almacelles (entre Lleida i Binéfar, oberta, però ja no hi paren trens)
-Térmens (original, l'actual està en un altre emplaçament)
-Palau-Puigcercós (original, l'actual està en un altre emplaçament)
-Salàs de Pallars (original, l'actual està en un altre emplaçament)

Província de Tarragona:

-La Canonja (entre Tarragona-Classificació i Vila-seca)
-Garcia (entre Móra la Nova i Ascó)
-Mianes (entre Tortosa i Freginals per l'antic traçat)
-Santa Bàrbara (entre Tortosa i Freginals per l'antic traçat)
-Freginals (entre L'Aldea-Amposta i Ulldecona)
-Salou (traçat abandonat entre Port Aventura i Vandellòs)
-Cambrils (antiga, traçat abandonat entre Port Aventura i Vandellòs)
-Mont-roig del Camp (traçat abandonat entre Port Aventura i Vandellòs)
-L'Hospitalet de l'Infant (antiga, traçat abandonat entre Port Aventura i Vandellòs)
-Vandellòs (entre L'Hospitalet de l'Infant i L'Ametlla de Mar)
-El Morell (línia Reus-Roda, tancada)
-La Secuita-Perafort (línia Reus-Roda, tancada, en el seu lloc actualment hi ha l'estació de Camp de Tarragona)
-El Catllar (línia Reus-Roda, tancada)
-La Riera de Gaià (línia Reus-Roda, tancada)
-La Pobla de Montornès (línia Reus-Roda, tancada)


Trens abandonats o en estat d'abandonament:

Rodalies/Renfe:

- Mora la Nova: 6 cotxes Estrella abandonats des de 2009 (el 2015 van ser desballestats sis més)

- Tallers de Vilanova i la Geltrú: la resta dels cotxes 030R i 060M, unitats 447 accidentades a Mataró l’any 2012. Possiblement també hi ha una 440R o una 470 abandonada.

- Tallers de Sant Andreu Comtal: des del 2009 hi ha l’única 440 original a Catalunya, concretament la 131M. Teòricament està preservada pel Museu de Vilanova però continua abandonada. També hi ha alguns cotxes Elipsis i 4 cotxes Catalan Talgo des de 2013. A l’altra part del taller continuen les restes del cotxe 059M de la 447 accidentada a Mataró, la part del remolc del mateix tren abandonat a Vilanova.

- Entre l’estació de Puigverd – Lleida i Lleida Pirineus es pot veure un 594 que segons el llistat listado.es, és la unitat 107M que va patir un incendi a Vilavella el 2011.

Metro TMB:

- Cotxeres del Triangle: des del 2009 l’única composició que queda del 1100 és concretament la 1169M R1418 1170M. També hi ha la resta de la composició dels cotxes 1171M i 1172 de la línia 5 (Vall d’Hebron). A part, es va traslladar un cotxe 400 de la línia 1 que havia estat apartada a les cotxeres de Sagrera de la línia 1 a les catacumbes del Triangle. Finalment, també descansen alguns tramvies i busos.
- Cotxeres de Can Boixeres de la línia 5: hi ha un cotxe de la sèrie 100 (126) en una de les naus.

FGC:

- A l’antiga estació de Sabadell Rambla hi ha una unitat 111 que es troba sense seients i s’utilitza per, com s’explica en l’apartat d’estacions fora de servei, simulacres d’incendi. Segurament serà impossible treure aquesta unitat, ja que no hi havia que connecti amb el ramal actual.

Vies abandonades o en estat d'abandonament:

- Línia Reus-Roda, està pràcticament sencera encara que sense catenària a excepció d’un tram a Roda i un altre als voltants de l’estació de Camp de Tarragona de l’AVE. Des del complex de Repsol fins a la Pobla de Mafumet la línia s’utilitza per a trens de mercaderies.
- Vies verdes: hi ha altres casos com la línia Tortosa – Santa Bàrbara – Freginals o la línia Olot – Girona i Girona – Sant Feliu de Guíxols. Actualment són vies verdes i només es conserven algunes estacions i andanes. També hi ha la via verda del Vallès a la S2 situada sobre l'antiga via de FGC que connectava Sant Quirze amb Bellaterra. Per tal de donar servei a la Universitat Autònoma, es va substituir el tram original.
- Via UIC entre la Tor de Querol i Puigcerdà: la via està abandonada, ja que no hi ha connexió per la part de Puigcerdà entre la via que ve de la Tor i la platja de vies UIC de l'estació. Les vies mantenen la catenària i a la platja de vies fins i tot hi havia els senyals lluminosos dels semàfors, almenys abans de la reforma.
- Entre Salou i Cambrils: ha estat abandonada recentment i està pràcticament sencera encara que sense catenària.
- Entre la via convencional i la LAV a Figueres: no se sap si està en procés d’abandonament o no.
- A la sortida de Girona abans de Celrà s’hi troba un apartador que va cap a un polígon industrial.

Per cert, gràcies a tots!! :riure