Page 1 of 2
És tren, però no és ferrocarril. El transport del futur?
Posted: Sunday 01/05/2005 20:12
by wefer
Em refereixo al Transrapid o, dit d'altra manera, el tren de levitació magnètica desenvolupat a Alemanya.
Pels que no estigueu al corrent, a finals de 2003 es va inaugurar la primera línia comercial d'un tren de levitació magnètica, concretament entre Shangai i el seu aeroport.
Des d'aquell moment, ja fa més d'un any, els trens presten servei comercial en aquesta línia de 30 Km Malgrat ser tant curta, l'impressionant acceleració de que és capaç el sistema, nomñes limitada pel comfort dels viatgers, fa que els trens arribin a superar els 430 Km/h de velocitat, fent-lo el tren en servei més ràpid del món. En proves, s'han arribat a superart els 500 Km/h sense cap mena de problemes.
Actualment, i donat els bons resultats obtinguts malgrat la joventut de l'enginy, els xinesos ja estan pensant en una prolongació de 170 Km, i a Alemanya s'està fent el projecte per construir una línia de similars característiques a Munich.
Pels que volgueu saber més del Transrapid, aquesta és la seva pàgina web:
http://www.transrapid.de/en/index.html
Us recomano, si disposeu de temps per baixar-los i/o banda ampla, que us baixeu els vídeos:
http://www.transrapid.de/de/medien/video.html
I unes quantes fotos, per anar fent boca:
transrapid.
Posted: Monday 02/05/2005 10:20
by ffer
El transporte por ferrocarril es sin duda el más respetuoso con el medio ambiente el más económico y todo lo que tu quieras, pero no me lo imagino llegando hasta el super de la esquina, descargar 4 cajas y parar 30 mts más allá para descargar otraos bultos.No estoy en contra del tren pero debemos ser conscientes de que al menos con la estrcturación actual lo del transrapid no está nada mal pero su aplicación escasa encarece tanto el producto que no creo que sea rentable.Claro que si en Alemania ya cobran peaje especial al transporte parece que es cuanto menos intimidatorio puede que sea el transporte del futuro pero no del nuestro sino el de otros.
Posted: Tuesday 03/05/2005 11:59
by Duke
Trobo que les infraestructures són cares, l'impacte visual es terrible i no reporta gaires beneficis.
De moment no deixa de ser una curiositat, inviable en països petits que no vulguin fragmentar el territori, a menys que el traçat sigui 100% subterrani, amb la qual cosa el preu no ho justifica per res. Si que pot ser útil per atravessar el Sahara, per exemple.
Posted: Wednesday 04/05/2005 12:05
by josep_serre
A mi l'invent no em convenç.
De moment sabem que funciona el ferrocarril i que això és una cosa completament nova i que no pot aprofitar el ferrocarril existent formant-ne part de la seva xarxa.
No dic que en determinats casos no pugui ser bo, però a mi no em convenç.
El cost que té i l'impacte visual és molt superior al del ferrocarril i les avantatges no tinc gaire clar si ho compensa.
Posted: Wednesday 04/05/2005 23:38
by wefer
josep_serre wrote:
El cost que té i l'impacte visual és molt superior al del ferrocarril
Mmmm... no creguis. Segons el que he pogut llegir, el cost és més o menys el mateix que el d'una línia d'alta velocitat. Pensa que els radis de curvatura són semblants, i a més un tren magnètic no té gaires limitacions en l'aspecte dels pendents. Les futures línies de Transrapid, podran ser com muntanyes russes si es vol. Això fa que la cosntrucció de túnels es minimitzi molt i, en terreny muntanyós, sigui més barat.
En quant a l'impacte ambiental... home, el fet que vagi sobreelevat fa que es vegi molt, està clar. La pregunta és: i per què va sobreelevat? Hi ha alguna raó per la qual no pugui anar a nivell de terra, com una línia de tren? La resposta és no. Òbviament, aquest sistema no permet els passos a nivell, però és que cap LAV té passos a nivell...
Si es consrueix sobreelevat, l'impacte estètic és gran però, i l'impacte ecològic? Doncs pràcticament nul. La fauna pot passar sense cap mena de problema d'un costat a l'altra i ni s'adona que per allà passi una línia de comunicacions. Aixó una LAV no ho permet (i una autopista, ni ho comento), i s'han de fer passos expressament que tenen una eficàcia més que dubtosa. A més, el Transrapid és un sistema molt silenciós, que gasta menys que un tren convencional... què més podem demanar?
Abans que comencés a funcionar, eren moltes les veus (algunes presumptament expertes) que asseguraven que no funcionaria, que hi hauria un desastre si es quedava sense corrent perquè deixaria de levitar
etc, etc. El sistema, fa un any que funciona, i a sobre ho fa bé.
Per tant, l'únic problema és "que es veu molt". OK. Però és que a mi, com a mínim, m'agrada com queda
Potser estaria bé una escapadeta a Xina per provar-lo. S'hi pot arribar en tren fins allà, atravessant Rússia?
Posted: Wednesday 04/05/2005 23:58
by FGC powa
No sé quins són els costos de construcció/km, però si no fòssin gaire escandalosos podrien haver fet l'AVE utilitzant aquest sistema. Al cap i a la fi, l'impacte visual de l'AVE també és bastante elevat.
A més, amb els forats que van aparèixer a Zaragoza tindríem una gran muntanya russa que afegiria emocions al viatge.
Crec que això aniria bé per a acabar amb els diferents amples de via que hi ha actualment a Catalunya i España
Shangai: conejillo de indias mundial
Posted: Sunday 08/05/2005 1:09
by Santfeliuenc
Hola,
Lo que yo creo es que en este novedoso sistema están puestas muchas esperanzas, se tiene confianza, etc. y puede que como se dice y se pregunta en la encuesta de wefer, igual más adelante se llega a algo en este aspecto, pero actualmente me parece que lo que impera son muchas dudas técnicas, mucha incertidumbre, ni ellos mismos sabencómo saldrá esto, qué inconvenientes hay, etc.
Ceo que lo que más hay ahora mismo aquí y relativo a este tema es simple y llana falta de información.
Y en Shangai lo que creo que han hecho es llevarse ese tren allá bien lejos, y tener a esa ciudad y a su aeropuerto como "conejillo de indias" para unir con el citado tren de levitación magnética esos escasos 30 kilómetros.
La tecnología es alemana, la web oficial es alemana, el tren es alemán... lo siento por vosotros pero la cosa está clara: están probándolo en Shangai a ver qué pasa. Y lo que no sé es si es algo privado estrictamente o si emplean dinero estatal. Si les sale bien la cosa, pues seguro que se exportará, pero si ocurren problemas o surgen complicaciones, se averían los trenes, pasan cosas raras y demás, no me extrañaría que no se informase a nadie, que al estar la cosa tan lejos no nos enterásemos de qué leches habría fallado y que convirtiesen eso que vemos en las fotos en línea férrea convencional añadiendo catenaria al tema y poniendo Alta Velocidad normal y que desistiesen de llevarlo a Alemania.
Eso pienso yo, ya me gustaría que la cosa se pudiese implantar pero nos falta información ¿cómo es esto exactamente de la levitación magnética? el petróleo sabemos cómo contamina, los trenes con su catenaria sabemos que van con electricidad, pero ¿y esto?, ¿cómo funciona?, ¿qué tienen de residuos o contaminantes los campos magnéticos?, ¿hay algo perjudicial en ellos?, ¿por qué el viaducto que vemos en las fotos tiene tantos pilares soportándolo cuando podría tener muchísimos menos?, ¿no se supone que eso no se apoya en el puente sino que levita como un hovercraft sobre el agua?, ¿para qué tantos pilares?
¿Lo veis?, nos falta información, por lo menos a mi, yo lo que creo es que están de pruebas, practicando con los chinitos y a ver qué les sale.
Saludos,
Sergio
maglev
Posted: Sunday 08/05/2005 23:49
by hispeed
Hola!
Pel que vaig llegir fa molt temps al respecte (no sé ón) els alemanys no li veien encara futur comercial, seguien experimentant com també fan els japonesos, però el cost descomunal d'implantació del maglev i els feia desistir. Mentrestant tiraven pel dret amb els ICE molt més barats i aprofitant la infraestructura existent del ferrocarril.
Els xinesos tenien (i encara tenen) un sistema ferroviari tercermundista i la idea de possar-se al dia amb el maglev els hi era molt interessant. La tàctica emprada em sembla que era comprar la tecnologia als alemanys (que ja els hi anava bé per treure una mica de rendibilitat a tants anys d'investigacions) i després fer el que fan tant bé els xinesos: copiar i abaratir enormement els costos.
Pel que tinc entés la tàctica els hi ha anat de fàbula, i ara es plantegen fer alguna línia més llarga i de tipus més prioritari (no recordo la línia, però em penso que era unir Shanghai amb una altra ciutat important, aprofitant que ja l'havien unit amb l'aeroport).
transra
Posted: Friday 20/05/2005 20:30
by PWR
Un TAV consumeix, a 300 km/h 51 watts hora per seient i kilòmetre, un transrapid a la mateixa velocitat: 34.
El cost de construcció de la via transrapid es de entre 6 i 25 milions d'euros per Km, desconec els del TAV.
Els costos de manteniment es redueixen dràsticament ja que els components per al funcionament del transrapid són electrònics enlloc de mecànics, els trens quasi no s'espatllen, la via, en ser l'elemnt motor, s'emporta la major part del manteniment: 0.56 eurocents per km i seient, un 65% menys que un TAV.
A més, s´´on més silenciosos.
El magnetisme que mantés eltren levitant i el guia no afecta por a res els passatgers (marcapassos, aparells electrònics..), el magnetisme que rep el passatger s'aproxima al d'un tren normal.
El que no s'ha dit per aquí és que les aplicacions no només són per a línies llargues i altes velocitats. El sistema és perfectament apte per al trasnport urbà (metro). Les acceleracions que permet el transraqpid són similars a les de qualsevol metro i el fre és de recuperació (el tren es converteix en un rotor que indueix corrent a la via.)
Algunes dades per pensar...
Ara be qual el maten: si tan bo és, com és que no es construeixen ja de manera generalitzada aquests trens??? Aquesta es la gran pregunta...
Seguirem investigant...
proves a Le Bouget al 1958/59
Posted: Tuesday 07/06/2005 20:48
by abegot
A l'Aeroport de Le Burget, vaig fer fotos dins un hangar a un vagó magnétic,rodeixat d'Ingeniers, tècnics i patrulles de seguretat.
Després el van treure per una porta lateral i va sortir com una bala, no sé a la velocitat que anaba. Depres va tornar molt lentament, fins a ocupar el lloc d'on havia sotit. Quan trobi els negatius ja us possaré unes fots.
Dos anys després van deixar el projecte pq al Japó havia sortit el tren bala.
A Munic ho han deixat córrer
Posted: Thursday 27/03/2008 12:13
by Guigui
Degut a que s'han disparat els costs calculats del projecte (de 1.850 milions a 3.000), a Munic han deixat córrer definitivament el projecte de Transrapid entre l'estació central (Hauptbahnhof) i l'aeroport. Per a qui sàpiga alemany, poso vincle amb la notícia al
Stern.
Re: És tren, però no és ferrocarril. El transport del futur?
Posted: Friday 28/03/2008 0:37
by javi82
Pels q no sabem alemany també s'ha recollit la notícia per part de l'agència Efe:
http://www.eleconomista.es/empresas-fin ... emana.html
Posted: Friday 28/03/2008 13:35
by Ecomobisostrans
La noticia entera:
Fin de Transrapid en Múnich pone en peligro reputación de industria alemana
17:32 - 27/03/2008
Berlín, 27 mar (EFECOM).- El fin del proyecto para la primera línea del tren magnético Transrapid en Alemania, que debía comunicar Múnich con su aeropuerto, supone un duro revés para la industria germana, que aspiraba a desarrollar su propia tecnología de alta velocidad, en este caso sobre un monorraíl.
Nadie se atrevía hoy a sepultar definitivamente un proyecto que nació hace más de dos décadas y que amenaza con dejar en ridículo el potencial innovador de la industria alemana.
Tras una reunión de crisis con todas las partes implicadas en el proyecto para la construcción de un Transrapid en la capital de Baviera, el ministro de Tráfico y Transportes, Wolfgang Tiefensee, fue el primero en anunciar su definitiva suspensión.
El tramo de 35 kilómetros en el que iba a discurrir el tren monorraíl de levitación magnética debía reducir el trayecto entre el aeropuerto y el centro de Múnich de actualmente 45 a unos diez minutos.
El socialdemócrata Tiefensee comunicó que la decisión se había tomado después de constatar que los costes de construcción amenazaban con explotar.
Los 1.850 millones de euros presupuestados inicialmente para el proyecto en base a un estudio de 2002 se habían disparado entretanto a unos 3.400 millones, costes que ni el Estado ni el Gobierno regional de Baviera estaban ya dispuestos a seguir sufragando.
El Estado se había comprometido a contribuir al proyecto muniqués con un máximo de 925 millones de euros, y Baviera había prometido aportar 500 millones.
El primer ministro bávaro, Günther Beckstein, apenas pudo reprimir su malestar frente a la industria implicada al anunciar junto a Tiefensee el final del proyecto.
El político socialcristiano, quien heredó los planes de su predecesor y gran "fan" del Transrapid, Edmund Stoiber, hizo hincapié en que el estado bávaro había cumplido con su compromiso, cosa que no habían hecho "otros".
Con esos otros Beckstein se refería a la industria encargada de desarrollar el nuevo sistema, fundamentalmente los consorcios Siemens y ThyssenKrupp.
El presidente del departamento del desarrollo del Transrapid Siemens, Peter Löscher, se apresuró a apartar de sí y de ThyssenKrupp toda responsabilidad y la desvió a la industria encargada del desarrollo de la vía, entre ellas, el gigante de la construcción Hochtief.
Mientras los responsables industriales se negaban a quedar como los malos de este culebrón, los ministros Tiefensee, y su colega de Economía, Michael Glos, se esforzaban en evitar que la reputación industrial alemana quedara por los suelos.
"El tren de levitación magnética sigue siendo un producto de primera calidad alemana y a escala internacional esta tecnología tiene un amplio potencial", sostuvo Glos, quien insistió en que el abandono del proyecto en Múnich no constituía el final del proyecto en sí.
Tiefensee, por su parte, aseguró que el Estado alemán seguirá esforzándose por lograr que el sistema se pueda comercializar en el extranjero.
En ese contexto señaló que los Emiratos Árabes han manifestado interés por el proyecto.
Ambos ministros recordaron que el Transrapid se está utilizando con éxito en China, donde une el centro de Shangai con el aeropuerto de Pudong a 30 kilómetros.
Sin embargo, también en China parece haber dificultades con esta tecnología, pues los planes de ampliar el tramo y unir Shangai con Hangzou, a 170 kilómetros, se están retrasando, lo que, según medios chinos, se debe en buena parte al problema de costes.
La canciller alemana, Angela Merkel, se ha negado hasta ahora a ceder a China la tecnología, lo que abarataría sensiblemente los costes, pero tras el fracaso en Alemania, el experto en este sistema de trenes de la Universidad de Dresde, Rainer Schach, pronosticó hoy que las patentes acabarán pasando a China. EFECOM
ih/jcb/lgo
O sea que por cuestiones administrativas y de patentes y demas tonterias estan dejando de construir el medio de transporte terrestre mas eficaz inventado hasta ahora.
Eficacíssim, ja ho crec!
Posted: Friday 28/03/2008 13:54
by Guigui
Aniria de perles circulant per la B-V o la Diagonal, oi?
Posted: Friday 28/03/2008 14:15
by Ecomobisostrans
I qui ha dit que hagin d'anar per aquests llocs? Poden anar perfectament per sota la Diagonal com per qualsevol altre lloc si es construeix la infraestuctura adecuada.
El que jo defenso es que si hi ha una tecnologia que s'ha creat i permet un benefici per a les presones, doncs que s'apliqui, en el cas dels trens si es pot anar a mes de 500 km/h es una vergonya que els facin anar nomes a 320, encara mes quan s'ha tingut que construir una linia de tren exclusiva per l'AVE, que perfectament la podien haver fet MAGLEV o AVE normal i corrent però amb les caracteristiques per que vagi a 500 i pico que es pot perfectament.
Deixem-ho córrer
Posted: Friday 28/03/2008 14:26
by Guigui
Ecomobisostrans wrote:I qui ha dit que hagin d'anar per aquests llocs? Poden anar perfectament per sota la Diagonal com per qualsevol altre lloc si es construeix la infraestuctura adecuada.
El que jo defenso es que si hi ha una tecnologia que s'ha creat i permet un benefici per a les presones, doncs que s'apliqui, en el cas dels trens si es pot anar a mes de 500 km/h es una vergonya que els facin anar nomes a 320, encara mes quan s'ha tingut que construir una linia de tren exclusiva per l'AVE, que perfectament la podien haver fet MAGLEV o AVE normal i corrent però amb les caracteristiques per que vagi a 500 i pico que es pot perfectament.
Repetir-te tots els arguments que s'han adduït cada cop que has saltat amb aquesta sortida deu ser picar en ferro fred, suposo...
Re: És tren, però no és ferrocarril. El transport del futur?
Posted: Friday 28/03/2008 14:42
by Trenscat
Home jo crec que la LAV està bé sobretot si pot interconnectar-se amb altres línies ferroviàries. I en el cas de la LAV Barcelona-França crec que és molt important més que anar a alta velocitat (que també) és la connexió en ample internacional i la possibilitat de fer-hi circular trens de mercaderies. En d'altres països encara és més important construir LAVs convencionals ja que així per arribar a les ciutats poden aprofitar la xarxa existent.
Re: És tren, però no és ferrocarril. El transport del futur?
Posted: Monday 31/03/2008 14:16
by marcel
3.800 millons d'euros per 30km de linia, hem sembla una raó més que suficient per tirar el projecte endarrera.
Re: És tren, però no és ferrocarril. El transport del futur?
Posted: Tuesday 01/04/2008 0:48
by wefer
Crec que el sistema ja és vàlid, que la tecnologia s'ha demostrat que funciona i que tindrà futur... però només s'ha fet la meitat del camí.
Simplement, cal continuar treballant per tal d'aconseguir que els costos siguin raonables i es pugui començar a contruir una xarxa mundial de trens magnètics.
Re: És tren, però no és ferrocarril. El transport del futur?
Posted: Tuesday 01/04/2008 5:07
by megapauer
wefer wrote:Crec que el sistema ja és vàlid, que la tecnologia s'ha demostrat que funciona i que tindrà futur... però només s'ha fet la meitat del camí.
Simplement, cal continuar treballant per tal d'aconseguir que els costos siguin raonables i es pugui començar a contruir una xarxa mundial de trens magnètics.
Això té sol·lució fàcil: vendre les patents als xinesos. Veuràs com abarateixen el sistema de producció.