Page 1 of 13

Remodelación de la Pl. Glòries

Posted: Saturday 19/11/2005 9:46
by Santfeliuenc
Hola,

Estaría prevista para terminar en el 2013 y el enlace que sigue a continuación es lo que se está proponiendo desde el ayuntamiento...

PROPUESTA DE PL. GLÒRIES

La información surgida en EPC es esta:
BCN comienza la transformación integral de la plaza de las Glòries

• Las obras, que durarán ocho años, eliminarán el anillo viario elevado y soterrarán la circulación
• El plan incluye la construcción de un museo y un intercambiador subterráneo de transporte público

ALBERT OLLÉS
BARCELONA

La desaparición del polémico anillo viario elevado de la plaza de las Glòries ha empezado la larga cuenta atrás. El Ayuntamiento de Barcelona ya tiene lista la propuesta de transformación integral de la zona, que ha empezado a discutir esta semana con los vecinos, coincidiendo con el inicio de la construcción del párking subterráneo que sustituirá al que existe ahora en el centro de la plaza. Si se cumplen los plazos marcados, los trabajos culminarán en el 2013.
El proyecto, que incluye viviendas sociales, zonas verdes y equipamientos, tiene como actuaciones más destacadas --además de la desaparición del tambor viario elevado-- el soterramiento del tráfico rodado y la construcción de un intercambiador de transporte público.
La propuesta municipal, que ha ido variando desde que se presentó públicamente el plan en el 2003, se basa en sustituir el polémico nudo circular por dos túneles que discurrirán por debajo de la plaza. El primero absorberá la circulación de entrada a la ciudad, reconduciéndola hacia la Diagonal, y el segundo hará lo propio con la de salida, a través de la Gran Via.

PLAZA CUADRADA
En la superficie se creará una nueva plaza cuadrada, sin barreras físicas ni visuales, concebida como un parque urbano verde. A través del mismo se comunicarán las calles y vías del entorno, pero con una intensidad de tráfico mucho más suave que la actual.
El transporte público es la otra gran apuesta del proyecto, mediante la construcción de un intercambiador subterráneo que tendrá una superficie equivalente a seis manzanas del Eixample y conectará las siete líneas diferentes, entre red ferroviaria, metro y tranvía, que circulan por las inmediaciones de la zona.
Entre las actuaciones previstas destacan la construcción de andenes de las líneas de Renfe C1 y C3-C4 para hacer una nueva estación; el vestíbulo del intercambiador, que incluirá el Museo del Diseño y la modificación de los accesos de la línea L-1 del metro. También deberá adaptarse el trazado del tranvía --en superficie-- a la nueva geometría de la plaza, que se convertirá en el punto de desdoblamiento de la línea T-4 hacia la Diagonal y de la T-5 en dirección a la Gran Via.
La última novedad, que se encuentra en fase de estudio, supondrá la prolongación de la línea Llobregat-Anoia de los Ferrocarrils de la Generalitat.
El ayuntamiento ha creado un grupo de trabajo con varias asociaciones de vecinos y entidades para debatir la propuesta. Entre éstas se encuentran las de Poblenou, Clot-Camp de l'Arpa, Fort-Pienc y Sagrada Família, además de representantes de la Federación de Asociaciones de Vecinos de Barcelona (FAVB).
El pasado jueves se celebró la primera reunión para debatir el proyecto de infraestructuras y transporte público, con el objetivo de agilizar al máximo la tramitación definitiva del mismo. El encuentro coincide con los preparativos para empezar las obras de construcción de la primera actuación incluida en el plan global de urbanización, un aparcamiento público de rotación con una capacidad de 336 plazas.

TRES PLANTAS BAJO RASANTE
El aparcamiento estará ubicado en la manzana donde se encuentra el edificio Ona y se accederá al mismo desde la calle Ciutat de Granada, que conecta la Gran Via y la Diagonal. La nueva instalación, que tendrá tres plantas bajo rasante, costará 6 millones de euros y sustituirá a la que existe ahora en el interior del tambor viario.
El proyecto fue aprobado de forma definitiva el pasado 3 de noviembre e incluye la construcción sobre el futuro párking de un equipamiento --cuyo uso está por concretar-- de 3.000 metros cuadros.
Saludos,
Sergio

Posted: Saturday 19/11/2005 11:52
by metrobaix
FGC a Glories??? Aixo vol dir que es comença a planificar l'entrada de la linia cap al centre de la ciutat? Qu faran la portaran per entença, i depres per diagonal fins arribar a Glories?

Posted: Saturday 19/11/2005 11:57
by wefer
metrobaix wrote:FGC a Glories??? Aixo vol dir que es comença a planificar l'entrada de la linia cap al centre de la ciutat? Qu faran la portaran per entença, i depres per diagonal fins arribar a Glories?
Pl. Espanya -> F. Macià -> Gràcia -> Sagrada Família -> Glòries ;)

FGC a Glòries

Posted: Saturday 19/11/2005 13:10
by Santfeliuenc
Hola,

Pues la verdad es que yo veo correcto y muy acertado el llevar los FGC del Llobregat hasta Glòries, ahora bien, en absoluto por Francesc Macià y luego por Sagrada Familia, sino que la única manera efectiva y seria de llevar los FGC hasta Glòries creo que es longitudinalmente y por Gran Via.

:P

Y además... lo que no veo lógico son los túneles de los que están hablando para soterrar el tráfico rodado dirigiendo la entrada a Barcelona hacia Diagonal y la salida desde Gran Vía hacia Badalona.

- ¿Qué hace el que pretenda entrar desde Badalona y seguir por Gran Vía? igual está puesto, pero a mi no me queda claro, ¿por superficie?

- ¿Qué hace el que pretenda entrar desde Badalona y seguir por el tramo sur de la Meridiana (o subir por ella un pelín hacia el norte)?

- ¿Qué hace quien provenga del centro Barcelona por Gran Vía y pretenda tomar la Meridiana?

- ¿Qué hace quien provenga de Diagonal y quiera salir por Gran Vía hasta Badalona?

- ¿Qué hace el que provenga de Diagonal y pretenda subir por Meridiana?

Vamos, no me queda claro todo esto y me supongo yo que en superficie, por mucho que pretendan apaciguar, pacificar, etc. tendrán que colocar todo esto de alguna forma, porque si no, el tema se puede complicar mucho en la zona.

Saludos,
Sergio

Posted: Saturday 19/11/2005 14:02
by metrobaix
BoNeS,

Company Santfeliuenc, jo crec q el tram de la Gran Via del que parles esta clarament cobert per la L1 en boa part del recorregut de la GV, i per aixo trobo mes encertat portar els FGC fins la Diagonal fins Glories, axi a part que s'unisin els dos tramvies tindriem una linia de metro la L8 que circularia en bona part del traçat de la Diagonal. La resta cap al Baix Llobregat quedaria coberta per la L3.

Sobre el tema del transit crec que els que han fet aquesta especie de seccio-esquema-grafic no tenien massa clar les connexions i si no es el cas i m'estic equivocant " vaia caqueta de connexions, tot esta fatalment unit!

Qu penseu!

Ale

Posted: Saturday 19/11/2005 14:26
by entfe001
Aquest "izquierda-derecha-raaas" de la L8 de la Plaça d'Espanya a la Plaça de les Glòries només s'entén com la mandra d'invertir realment en una nova línia de metro "tradicional" i voler matar dos ocells amb el mateix tret. Que vagi en compte perquè amb aquest plantejament ens podem acabar trobant unes quantes Provences més.

Re: FGC a Glòries

Posted: Saturday 19/11/2005 16:59
by JaMiRo!
Santfeliuenc wrote:Pues la verdad es que yo veo correcto y muy acertado el llevar los FGC del Llobregat hasta Glòries, ahora bien, en absoluto por Francesc Macià y luego por Sagrada Familia, sino que la única manera efectiva y seria de llevar los FGC hasta Glòries creo que es longitudinalmente y por Gran Via.
En aquest sentit, s'havia comentat des de l'Autoritat del Transport Metropoilità també de portar cap a Badalona i la zona del Maresme els FGC, si bé ja estem parlant a llarg termini (proper Pla Director d'Infraestructures).

Salutacions!

Gran Vía está fatalmente servida por L1 y L2

Posted: Saturday 19/11/2005 17:00
by Santfeliuenc
Hola,
Company Santfeliuenc, jo crec q el tram de la Gran Via del que parles esta clarament cobert per la L1 en boa part del recorregut de la GV, i per aixo trobo mes encertat portar els FGC fins la Diagonal fins Glories, axi a part que s'unisin els dos tramvies tindriem una linia de metro la L8 que circularia en bona part del traçat de la Diagonal. La resta cap al Baix Llobregat quedaria coberta per la L3.
Pues si eso es lo que tú crees me parece muy bien, pero yo creo que no. La Gran Vía y por mucho que tenga a la línea 1 con las estaciones del tramo entre Pl. Espanya y P. Universitat con las paradas Urgell y Rocafort en el medio, que no son más que las dos paradas de los extremos y dos más en el medio y añadiéndole otro tanto con la línea 2 entre Pl. Universitat y Tetuán, zona donde pasa más o menos lo mismo... la Gran Vía digo, no está con este esquema servida correctamente en absoluto puesto que ya para hacer el tramo "granviario" completo necesitamos de un trasbordo de esos larguillos y además nos dejamos una inmensa zona de la avenida por cubrir, puesto que seguimos teniendo Gran Vía desde Tetuán y hacia el Besós y también seguimos teniendo Gran Vía desde Pl. Espanya y hasta por lo menos la residencia sanitaria de Bellvitge, por lo que el otro tramo de L8 que cubre parte de esta avenida tampoco nos sirve ya que volvemos a tener y encontrarnos con un nuevo trasbordo que hace que como pretendamos ir desde Magòria hasta Tetuán el trayecto se nos haría interminable.

La Gran Vía necesita y precisa de un trayecto y un recorrido longitudinal, lo mismo que la avenida Diagonal porque es que además dicha arteria es la puerta de entrada y el lugar donde nos surgirían los intercambiadores más útiles con el resto de líneas.

El eje de la N-340 a la entrada de Barcelona también tiene 3 líneas de metro que van, desde Can Vidalet a Plaça de Sants, con la L5, peaso de trasbordo a la L1, luego un brevísimo tramo desde Plaça de Sants y hasta Pl. Espanya para coger la L3 y despues de otro trasbordo, L3 hasta Drassanes para terminar de recorrer el tramo. Lo malo es que después, el que viaja por allí ha de subirse a un bus por la inexistencia de un eje litoral de metro o cercanías que cubra la zona, ha de coger el autobús del interior del puerto (el 88 ) tras una larguísima espera (¿y van yan?) y el tema se hace inaceptable. Y es que encima, al llegar por el otro lado a Can Vidalet se acabó el metro, puesto que no sigue el eje por el corredor natural y no se puede llegar ni a Esplugues, ni a Sant Just, ni a Sant Feliu.

Y que la Diagonal queda servida por las vueltecillas de montaña rusa que daría esa L8 prolongada desastrosamente de esa forma, sumándole tan sólo la L3 es algo que igualmente no comparto, puesto que por la Diagonal debe de discurrir otra línea longitudinal y de extremo a extremo que en el medio genere los intercambiadores con el resto de líneas que se formarían en el corredor.

La Diagonal y la Gran Vía son dos ejes que por el espacio con el que contamos en ello, por el tamaño y por la imporancia del tráfico que en ellos encontramos así como por la gran importancia de los intercambiadores que surgirían, han de ser áreas por las que longitudinalmente circulen tanto las líneas de cercanías del área metropolitana conectando a ambos extremos con los corredores existentes, como también han de ser pasillos que alberguen el paso de al menos una línea de metro.

El tramo de L1 que pasa por Gran Vía, así como el de L2 han de ser desviados por otros lugares para aprovechar sus instalaciones para un nuevo corredor longitudinal. La L1 por ejemplo puede desviarse perfectamente por la Av. Mistral una vez fuera de Pl. Espanya y puede perfectamente llegar hasta Glòries para volver a enlazar con la Meridiana de varias formas, una de ellas por Ciutat Vella, lo mismo que la L2 puede variar su trazado con otro tramo igual de cortito que permita que las instalaciones de ambas líneas bajo la Gran Vía cedan su espacio a un nuevo túnel multiusos que incluya lo que debe de existir bajo esa gran avenida reconvirtiendo el intercambiador central en lo que debería ser y no en la barbaridad que hay por ahí dibujada con más vueltas de tuerca para los ya castigados FGC de Balmes con esa aberración de la figura en forma de "T" o de "T invertida", etc.

Pero bueno, cada uno es cada uno y como aquí las cosas gustan de hacerse al contrario de lo que indica la lógica, no me extrañaría nada ver hecas realidad barbaridades de este tipo y encima con la gente asintiendo, diciendo que sí a todo, que todo eso es maravilloso y sintiéndose a gustito con esas salvajadas que hacen daño solamente de verlas.

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Saludos,
Sergio

Posted: Saturday 19/11/2005 18:45
by hugobcn
aleshores l'actual estació Glories del trambesòs desapareixerà?,totes les obres que s'ha fet aquest estiu per fer doble la via a la plaça no hauràn servit de res? es tindrà que tornar a tallar el trambesòs? Trobo que aquí el k s'ha de fer és planificar les coses.....si al 1992 (remodelació de les glòries) haguessin pensat que al 2005 aquesta plaça aniria a terra les coses s'haguessin fet millor.....SEnyors que estem parlant de fa tan sols 13-14 anys de la inaguració de l'actual plaça....pq es fan les coses tan malament???? serà el 3%,,,,,??

Posted: Saturday 19/11/2005 22:05
by wefer
Tranquil... les obres està previst que finalitzin el 2013, la qual cosa vol dir que, com a mínim fins el 2015, no s'hauran acabat. I per aquell any, encara falta una dècada.
Per tant, ni que sigui per 4 o 5 anys, segur que la doble via ens farà servei.

Ueeeeeeeeeeeeeeeee...

Posted: Sunday 20/11/2005 15:09
by JaMiRo!
Val, ara que s'han posat de debò amb Glòries, que em facin un favor i que ES CARREGUIN EL NUS DE LA TRINITAT...

Mare meva, quin mal que fa a la vista allò...

Salutacions!

Posted: Sunday 20/11/2005 15:30
by Fran-Ikarus
Jamiro, no són comparables. La plaça de les Glòries és això, una plaça ubicada plenament a dins de la ciutat, en una cruïlla de vies importants però que no deixen de ser vies urbanes, tret de l'entrada de l'autopista, que tot i que es vagi "urbanitzant" a base de posar-hi semàfors, encara no pot amagar el que és.

En canvi, el nus de la Trinitat és una cruïlla d'autèntica entrada d'autopistes (i massivament utilitzada) amb la Ronda (via pretesament ràpida que aconsegueix ser-ho només en hores vall).

No ho veig tan fàcil. Ara, que si a base de soterrar es pogués fer, "no he dicho nada".

Ja, però...

Posted: Sunday 20/11/2005 19:11
by JaMiRo!
Fran-Ikarus wrote:Jamiro, no són comparables. La plaça de les Glòries és això, una plaça ubicada plenament a dins de la ciutat, en una cruïlla de vies importants però que no deixen de ser vies urbanes, tret de l'entrada de l'autopista, que tot i que es vagi "urbanitzant" a base de posar-hi semàfors, encara no pot amagar el que és.

En canvi, el nus de la Trinitat és una cruïlla d'autèntica entrada d'autopistes (i massivament utilitzada) amb la Ronda (via pretesament ràpida que aconsegueix ser-ho només en hores vall).

No ho veig tan fàcil. Ara, que si a base de soterrar es pogués fer, "no he dicho nada".
Hola!

És possible que no siguin comparables, però el Nus de la Trinitat és una aberració en el que a ordenació del trànsit es refereix, i més si es té en compte que va ésser construït quan els Scalextrics estàven de moda... >:(

Estic d'acord amb tu, si el poden fotre sota terra, millor (ara per ara, però, crec que és utòpic)...Fins que no estigui més integrat al teixit urbà no crec ni que s'ho proposin. :|

Salutacions!

Reforma de la Plaça de les Glòries de Barcelona

Posted: Wednesday 15/03/2006 10:31
by wefer
De l'AVUI:
-------------------------------------
La nova plaça de les Glòries mantindrà els Encants
L'Ajuntament tramita el pla que enderroca el pas elevat Gran Via i Diagonal se soterraran
Es reduirà l'alçada de l'edifici d'oficines


Carles Sabaté

La reforma de les Glòries comença a caminar. Després d'un parell d'anys de planificació, l'Ajuntament iniciarà avui la tramitació oficial per tirar a terra el tambor elevat que el mateix Ajuntament va construir el 1992, i per soterrar les dues grans avingudes que hi conflueixen: Gran Via i Diagonal. A més, el pla afecta una desena d'illes de cases del voltant de la nova plaça, que acolliran habitatges i podrien encabir els nous Encants.

La comissió d'Urbanisme municipal debatrà avui el pla per tal que el pròxim plenari aprovi la proposta de l'equip de govern de modificar l'actual Pla General Metropolità (PGM). La proposta inclou les línies bàsiques exposades per l'alcalde Joan Clos ara fa dos anys, i que passen per soterrar el trànsit de la Gran Via (direcció única Maresme) i la Diagonal (de sentit únic d'entrada a Barcelona).

L'enderroc del pas elevat permetrà guanyar un parc a peu pla d'una superfície similar a la del parc de l'Escorxador (4 illes). En aquest espai verd, s'hi conservarà l'antiga fàbrica de paraigües, que podria acollir una escola bressol o un centre cívic. El mercat de Bellcaire podria ubicar-se en una illa reservada per a equipaments on ara hi ha el Bosquet de les Glòries. L'Ajuntament preveu mantenir els Encants al voltant de la nova Glòries, ja que els intents de reubicació han resultat complicats. Però l'equipament que s'hi reserva no té prou capacitat per encabir-hi l'actual nombre de parades amb la superfície que tenen actualment, ja que les paradetes de mobles vells ocupen força espai. Caldrà acabar de negociar el canvi.

Més avall, a tocar de la Diagonal i el Teatre Nacional, hi haurà la majoria dels habitatges. Encara està per definir l'alçada dels edificis, però l'Ajuntament preveu reservar-ne el 75% per a habitatges a preu taxat.

El pla preveu ubicar una escola i altres equipaments. També es manté la construcció de l'edifici d'oficines a l'actual aparcament del costat del centre comercial. Aquest edifici Ona (tindrà una forma ondulada) havia de superar el centenar de metres, però finalment en farà no més de 80, per evitar de cobrir parcialment la nova icona arquitectònica, la torre Agbar.

Tot i que el tambor elevat rodó de la plaça s'enderrocarà, el projecte de l'equip de govern preveu mantenir la construcció de l'edifici dissenyat per Oriol Bohigas i que sobrevolava l'anella viària. Aquest edifici "grapadora" o "agulla de tocadiscos", serà la seu del Museu del Disseny i les Arts Decoratives, que acollirà tant mostres de nova creació com el fons que actualment s'exhibeix al Palau de Pedralbes. Aquest palau està pendent de ser traspassat al govern per destinar-lo a residència d'autoritats.

El primer tinent d'alcalde, Xavier Casas, presenta avui el projecte i també la reforma del subsòl. Sota la plaça s'hi habilitarà un intercanviador del transport públic que la travessa: metro, tramvia, la línia de rodalies i el possible pas dels FGC aprofitant aquesta línia de Renfe en desús, i que arriba fins a l'estació de França.

Posted: Wednesday 15/03/2006 12:02
by davida
El diari Avui ha donat un nou punt de vist de la zona de les glories, pero igualment correcte. Al croquis que surt al diari escrit o la versio pdf la part de dalt es el el costat mar, a l'esquerra el besos i a la dreta el llobregat. Com si fos vist desde el Tibidabo.
Quan normalment tots el mapa de Barcelona son just el contrari, vistos desde el mar. A la esquerra el Llobregat, a la dreta el Besos, a dalt el Tibidabo i abaix el mar.

Posted: Wednesday 15/03/2006 21:54
by abegot
Llexeixo, que pensan enderrocar "tots" els edificis, ... "el Consolador" també?

Jo, tinc una dreça d'interés de la Plaça de Les Glories. Com arquitectura, projectes, informació i CD's

http://www.deconstruccio.org/

i referent a la pl. de les Glories :

http://www.deconstruccio.org/continguts/glories.htm

Posted: Thursday 16/03/2006 10:27
by xussep80
En aquest enllaç trobareu el dossier de presentació del projecte de l'Ajuntament de Barcelona:

http://w3.bcn.es/ComuCDA/PaginaIntermediaVw/0,2205,1792110_1808064_1,00.html

Posted: Thursday 16/03/2006 14:30
by wefer
Diari AVUI:
------------------------------------
Les Glòries i els voltants estaran deu anys en obres
L'anella es podria enderrocar en 4 anys
El pla depèn d'altres administracions i Renfe ni ha respost a la proposta
L'oposició alerta que no s'ha amortitzat la rotonda del 1992

Carles Sabaté

Les Glòries i els voltants de la plaça estaran deu anys en obres, segons les previsions de l'Ajuntament. El pla de reforma abasta 35 hectàrees i les mateixes illes de l'Eixample. Entre les tramitacions i les construccions de l'intercanviador soterrat, les estacions, els enderrocs de l'anella i els edificis del voltant... una dècada.

El primer tinent d'alcalde i responsable d'Urbanisme, Xavier Casas, va avançar ahir els terminis. La comissió d'urbanisme municipal va aprovar el pla amb l'abstenció de CiU i el PP.

Durant el 2007 es tramitarà la planificació urbanística de la zona. Actualment, ja es construeix l'aparcament sota l'edifici d'oficines que substituirà el de l'anella. Aquesta rotonda construïda el 1992 es podria començar a enderrocar "d'aquí a 4 o 5 anys", un cop enllestits els túnels semisoterrats que donaran continuïtat a la Gran Via i la Diagonal. Els dos passos estaran sobre els túnels del tren i metro, i assoliran un màxim de 2 metres d'alçada sobre el futur parc de 12 hectàrees. "El pendent ni es notarà" en un marc tan gran de zona verda", preveu el primer tinent d'alcalde.

La resta d'equipaments de ciutat (Encants, Museu del Disseny), els de barri (escola, escola bressol, CAP, llar d'avis, habitatges socials...) i els habitatges començaran a aixecar-se un cop acabada "la reforma del subsòl, de la xarxa viària i la superfície".

Casas té dos arguments per defensar el pla: "Ara ja es pot potenciar el transport públic a Glòries per convertir-lo en un gran intercanviador i pol d'atracció". També recorda que l'anella viària "s'ha amortitzat". L'Ajuntament es va gastar 24 milions d'euros en la rotonda el 1992, i ara proposa enderrocar-la 14 anys després. L'oposició va recordar ahir que durant anys l'equip de govern s'havia negat a tirar a terra l'anella. Fins i tot, el mateix Casas havia desacreditat el candidat de CiU a l'alcaldia a les municipals del 1999, Joaquim Molins, quan aquest va proposar el mateix que ara ha aprovat l'equip de govern. El regidor de CiU Eduard Garcia va recordar-ho, i va alertar que "els arguments presentats no justifiquen la despesa. Refer la plaça després de 14 anys demostra el seu gravíssim error de planificació". També el regidor del PP, Jordi Cornet, va advertir l'equip de govern que "la proposta copia la connexió viària vigent abans del nyap del 1992". Cornet qualifica el pla d'"electoral".

De fet, l'Ajuntament avança el planejament tot esperant el compromís de les altres administracions. El govern hauria de construir l'intercanviador i dur-hi els Ferrocarrils de la Generalitat. El govern només s'ha compromès a estudiar la construcció de l'estació. En canvi, Renfe ni tan sols ha respost a les demandes d'informació de l'Ajuntament sobre la proposta. El problema és que Renfe ja té una estació a mig quilòmetre (Clot) i en tindrà una altra a la zona (Sagrera). No serà fàcil que aposti per finançar una nova estació. Casas confia a convence'ls.

Posted: Thursday 16/03/2006 23:00
by Cahorand
Diari AVUI wrote:[...] El govern hauria de construir l'intercanviador i dur-hi els Ferrocarrils de la Generalitat. El govern només s'ha compromès a estudiar la construcció de l'estació.
Des d'on vindrien els FGC? Desde Plaça Catalunya o desde Plaça Espanya? M'imagino que des d'Espanya, doncs en l'últim PDI es contemplava el perllongament d'FGC d'Espanya fins a Francesc Macià, Travessera de Gràcia i Diagonal, però no diu res d'enllaçar-ho amb Glòries. Aleshores, com ho podrien fer, això últim?

Posted: Saturday 13/01/2007 1:52
by wefer
http://www.avui.cat/
-------------------------
La plaça de les Glòries s'aixecarà 3 metres per soterrar el trànsit
La Diagonal i la Gran Via discorreran per túnels falsos
Les obres per enderrocar el viaducte podrien començar en uns tres anys
Entitats veïnals i grups polítics han presentat al·legacions al projecte

Virgínia Mascaró

Els primers treballs de remodelació de la plaça de les Glòries començaran a ser una realitat aviat. Primer es desmuntarà el tambor de l'aparcament i, en uns tres anys, es demolirà el viaducte (anella viària), cosa que implicarà una forta transformació visual. Ara bé: el gran canvi es donarà quan s'executi el projecte definitiu de transformació de la plaça i el seu entorn, que està a punt de ser aprovat, afirma el regidor del districte de Sant Martí, Francesc Narváez.

Està previst que la plaça s'aixequi uns tres metres d'alçada, cosa que visualment suposa un pendent molt lleuger, però que servirà i permetrà construir-hi a sota uns falsos túnels per on circularan els vehicles d'entrada, que aniran per l'avinguda Diagonal, i de sortida, per la Gran Via. El nou projecte farà realitat un espai verd unitari, en el subsòl del qual es construirà un intercanviador de transport, que durà a terme el govern, afirma Narváez.

L'intercanviador o vestíbul permetrà enllaçar directament la línia de Mataró i la connexió de Sants fins a l'estació de França de Renfe, i amb la futura línia del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), a més de la línia 2 del metro.

Aquests treballs podrien començar a ser una realitat en uns tres anys, aproximadament, tot i que la finalització de les obres previstes serà a llarg termini, puntualitza Narváez.

La transformació de la plaça, que a nivell de superfície serà una zona verda pública, implicarà el canvi urbanístic de tot l'entorn. Per exemple, al terreny actualment ocupat pel bosquet que hi ha al costat del TNC s'hi ubicaria el mercat de Bellcaire. Als voltants de la plaça s'hi faran equipaments de nova creació, ja siguin generals, com locals al servei dels barris de l'entorn, com ara un CEIP, una biblioteca, un CAP i altres.

Els nous equipaments previstos representen el 50% del nou front a la plaça. Això permet recuperar una geometria que reconeix la plaça com l'encreuament de la Diagonal, la Meridiana i la Gran Via.

Pendent d'aprovació

La modificació del Pla General Metropolità a la plaça de les Glòries va ser aprovat inicialment el mes de març del 2006 pel ple de l'Ajuntament i es va posar a informació pública fins al juny. L'aprovació definitiva l'ha de fer la subcomissió d'Urbanisme de Barcelona.

Entitats i grups polítics han presentat al·legacions al document original, que hi seran incorporarats si el milloren, assegura l'Ajuntament.