Page 1 of 26

El futuro del aeropuerto del Prat...

Posted: Saturday 18/03/2006 11:13
by Santfeliuenc
Hola,

De EPC:
EL ARTÍCULO DEL DÍA
AEROPUERTO Y PODER

• La gestión de El Prat es básica para el encaje de Catalunya en un sistema mundial de ciudades

GERMÀ Bel
Catedrático de Economía de la UB y profesor visitante de la de Harvard

El traspaso de la gestión comercial y financiera del aeropuerto de Barcelona es el escollo final más importante en la reforma del Estatut. Seguro que el proyecto aprobado el pasado septiembre en el Parlament estaba por encima de lo políticamente viable. Pero es muy probable que el recorte efectuado en las Cortes acabe dejando el nuevo Estatut bastante por debajo de lo que conviene a Catalunya y resulta viable para España.
Los avatares de El Prat constituyen el mejor ejemplo de esta situación. Primero, porque este traspaso es funcionalmente adecuado y políticamente viable, para Catalunya y para España. Segundo, porque las infraestructuras tienen un componente físico que las hacen muy visibles. Para la gran mayoría de los ciudadanos es más fácil entender "qué pasa" con el aeropuerto que con la financiación, cuestión esta última, por ejemplo, que tiene interpretaciones para todos los gustos.
Aquí se abordan dos cuestiones: ¿Por qué es importante --además de natural-- la gestión territorial de los aeropuertos? ¿Por qué es tan difícil que se reforme el anómalo --por único-- sistema de España? Una cosa ha de quedar clara de entrada: lo que se discute es la gestión financiera y comercial. En cambio, el control y ordenación del tráfico aéreo suele estar centralizado, y de hecho aún debería centralizarse más en el ámbito de la UE, pues nuestro espacio aéreo común está tres veces más fragmentado que el de EEUU.
¿Por qué es tan importante la gestión de los aeropuertos? Porque la gestión de las grandes infraestructuras es un factor básico para el desarrollo territorial y para el encaje de un territorio en el sistema mundial de ciudades. La oferta de vuelos intercontinentales directos es un factor importante cuando las empresas multinacionales deciden sobre la localización de sus sedes. Como saben muchos directivos empresariales, sin vuelos directos con la costa Este de Estados Unidos se está fuera del mapa mundial del poder económico. Y en esta cuestión la situación de Barcelona es muy mala, y la de España muy anormal.

UN PAR de hechos pueden ilustrarlo. Uno, que el aeropuerto de El Prat tuvo un tráfico algo superior a 24 millones de viajeros en el 2004. Es el noveno de toda la UE. Esto está bien. Y dos, que entre las 30 ciudades de la UE con más tráfico, Barcelona es la que tiene un porcentaje más bajo de destinos fuera de la UE, el 8%. Es destacable un hecho: en el 2005 había 30 ciudades europeas con vuelos intercontinentales directos todo el año. Barcelona no está entre ellas, por lo que es la ciudad europea más importante que no tiene oferta continuada de este tipo de vuelos. En los países grandes o muy poblados hay diferentes ciudades con vuelos intercontinentales: Gran Bretaña (4), Alemania (3), Italia (2) e incluso Suiza (2). Además de España, Francia es el único país de gran población y superficie en el que sólo una ciudad --París-- tiene vuelos intercontinentales. Aunque es bueno precisar que mientras París casi dobla en población a Madrid, la población de Lyon, segunda área metropolitana de Francia, no llega al 40% de la de Barcelona. En conclusión, el caso de El Prat es único, y no se puede explicar ni por la falta de población (demanda propia) ni por la falta de potencial económico (viajes de negocios). En cambio, sí tiene una relación directa con las formas de financiar y de gestionar los aeropuertos españoles.
El sistema de gestión y financiación de aeropuertos en España es único en comparación con otros países de la UE, EEUU, Canadá o Australia. La excepción española es que, existiendo más de un gran aeropuerto, la gestión es centralizada y a cargo del Estado. Esto es un hecho. En los países grandes, los aeropuertos de las capitales políticas y/o económicas no son gestionados por el Estado: en Londres, Milán, Roma, Amsterdam, Washington DC, Nueva York, Los Angeles, Ottawa y Toronto la gestión es de tipo metropolitano (pública o privada). En alguna (no todas) de las grandes ciudades alemanas, el Gobierno federal participa en la titularidad, siempre en posiciones minoritarias. Sólo los aeropuertos de París son gestionados por el Estado, pero no los del resto de Francia, que tienen una dirección local.
Aunque a mucha gente se le haya hecho natural el sistema español, en el contexto de países desarrollados es anormal. Por tanto, vamos a la segunda cuestión. ¿Por qué es tan difícil su reforma?
No dediquemos más espacio al argumento de que la gestión integrada permite la "coordinación estatal" del sistema. Sonrojaría a quien lo defendiera en una reunión de expertos. El otro gran motivo aducido es la conveniencia de tener una caja única para pagar los aeropuertos deficitarios. No es cierto: en todos los países existen ayudas a los aeropuertos pequeños y deficitarios, aunque no haya caja única. Y, en el caso de España, los excedentes de la caja única se dedican sobre todo a pagar la monumental inversión realizada en Barajas. Ésta ha supuesto casi el 60% de la inversión total acumulada en los últimos 14 años. Cualquier experto sabe que Barajas no se puede autofinanciar sólo con sus ingresos; le ayudarán, y mucho, el resto de aeropuertos con beneficios, y sobre todo los de Málaga, Alicante, Baleares y Canarias.

LA POLÍTICA practicada con los gobiernos del PP era explícita: la comunicación internacional de España debía centrarse en la capital política, tal y como sucede en Francia. La política aeroportuaria, y de infraestructuras en general, era coherente con esta orientación. Se trataba de una cuestión de poder. En estos momentos se está escribiendo la política de los próximos años. Esperemos que acabe bien. En definitiva: ¿Por qué le llaman interés general cuándo es sólo poder?
Saludos,
Sergio

Gavà, El Prat de Llobregat

Posted: Friday 07/04/2006 14:23
by abegot
El fiscal de Medi Ambient també vol aturar els aterratges a la tercera pista

Marçal Lladó (laMalla.net)

El fiscal de Medi Ambient, José Joaquín Pérez de Gregorio, ha demanat a l’Audiència de Barcelona que limiti l’ús de la tercera pista de l’aeroport. En concret, ha demanat que es prohibeixin els aterratges des de l’est, aquells que suposen un trasbals acústic als veïns de Gavà Mar. Tot i que només es tracta d’un 7% de les operacions de l’aeroport, el seu impacte auditiu supera amb escreix el que permet la normativa europea. Tot i la petició del fiscal, encara poden passar mesos abans qeu l’Audiència prengui una decisió i aturi els polèmics aterratges.

El desembre passat ja va transcendir un informe dels Mossos d’Esquadra en què es considerava que el soroll de la tercera pista era delictiu. Això vol dir que supera les restriccions acústiques establertes en la normativa europea, que posa el llindar en els 65 decibels. Quan els avions aterren a la tercera pista des de l’est (fet que només es dóna en condicions meteorològiques adverses), els veïns de Gavà Mar poden arribar a suportar un soroll superior als 100 decibels.

Ara, el fiscal de Medi Ambient de Catalunya se suma a les reclamacions dels veïns hi ha demanat que es prohibeixin aquests aterratges delictius.

Tot i que es tractaria d’una mesura cautelar, des de l’Associació de Veïns de Gavà Mar es considera pràcticament una victòria, ja que és la primera vegada que la Fiscalia demana una mesura cautelar d’aquest tipus. En paraules del seu advocat, David Jurado, recollides per l’agència Europa Press, “els indicis de delicte són tan clars que ens hem d’avançar a la sentència i com a mesura cautelar l’hem de prohibir”.

Abans que s’obtingui aquesta mesura cautelar, però, encara podien passar mesos, ja que l’Audiència de Barcelona ha d’estimar la petició del fiscal. Cal recordar que aquesta arriba en el context d’una querella que els veïns de Gavà Mar han presentat contra Aena. Anteriorment va ser desestimada pel jutjat del Prat de Llobregat, però els veïns van presentar recurs davant l’Audiència de Barcelona.

http://www.lamalla.net/canal/medi_ambie ... ?id=189860
Enllaços
http://www.gavamar.com/
http://www.aena.es/csee/Satellite?pagename=Home
http://www.lamalla.net/canal/medi_ambie ... ?id=183161
http://www.lamalla.net/canal/medi_ambie ... ?id=180862
http://www.lamalla.net/canal/medi_ambie ... ?id=178539
http://www.lamalla.net/canal/medi_ambie ... ?id=177489
http://www.lamalla.net/canal/medi_ambie ... ?id=174837
http://www.lamalla.net/canal/medi_ambie ... ?id=165146

La tercera pista del Prat, encara

Posted: Friday 07/04/2006 16:34
by abegot
Editorial del diari AVUI divendres, 7 d'abril del 2006

La tercera pista del Prat, encara

La Fiscalia de Medi Ambient ha demanat a l'Audiència de Barcelona que limiti dràsticament el funcionament de la tercera pista de l'aeroport del Prat perquè no continuï perjudicant la salut dels veïns de Gavà Mar. En determinades condicions atmosfèriques el soroll dels avions supera amb escreix els 65 decibels que permet la Unió Europea. La mesura cautelar que ha proposat el fiscal és extraordinària. Mentre l'Audiència pren una decisió, convé fer-se algunes preguntes. És cert, com es pot constatar massa sovint a Catalunya, que en aquest país la denominada cultura del no ha impedit obres i serveis d'utilitat pública o necessaris per al bon funcionament de l'economia. Ningú vol aguantar cap molèstia per petita que sigui. És cert també que la descoordinació entre les diferents administracions ha fet sovint encara més mal que el rebuig dels implicats.

Però també ho és que, quan ja tenen llum verda, les grans infraestructures en aquest país no es fan amb la més mínima garantia.

Només cal pensar en la línia del TGV de Lleida a Madrid o en l'ampliació de l'aeroport del Prat. Després, no se'n responsabilitza ningú.

I agree...

Posted: Friday 07/04/2006 19:12
by JaMiRo!
Hola!
Algú de El País wrote:[...] La gestión de El Prat es básica para el encaje de Catalunya en un sistema mundial de ciudades. [...]
Barcelona HA de formar part com a gran metròpoli que és d'un sistema global de ciutats sense dependre de ningú més que ella mateixa!

8)

Salut!

Re: I agree...

Posted: Friday 07/04/2006 20:24
by Santfeliuenc
Hola,
JaMiRo! wrote:Hola!
Algú de El País wrote:[...] La gestión de El Prat es básica para el encaje de Catalunya en un sistema mundial de ciudades. [...]
Barcelona HA de formar part com a gran metròpoli que és d'un sistema global de ciutats sense dependre de ningú més que ella mateixa!

8)

Salut!
Pues resulta que sin una cuarta pista y operaciones realizadas masivamente cara al mar y desde el mar o cara a Zona Franca y desde Zona Franca eso nunca será posible... al menos en BCN.

Y ni que decir tiene que pretender tener un aeropuerto competitivo y no llevarle líneas ferroviarias como las de cercanías cada 6 minutos o el metro cada 2-3 minutos, y con la L2 y no la L9, el tema se vuelve cada vez más complicado. Y si encima la 3ª pista no vale para nada, la terminal entre pistas no está hecha y vamos mamoneando con doblar pistas en Reus y Girona, con colocar un trazado óptimo del AVE en Tarragona y colocar una estación como Perafort en el medio de la nada, sin conexión directa con el aeropuerto de Reus, sin llegar directamente a la terminal de Reus y con Girona lo mismo, la verdad es que estamos poco más o menos que haciendo el capullo.

¿De verdad es más barato lo que nos ha quedado ahora que hacer pasar al AVE de BCN a TGN por el trazado paralelo al litoral pero hacia el interior y con algún nuevo túnel por el Garraf? a mi me parece que para nada es más barato esto, pues nos hipoteca el futuro. La clave era pasar en un túnel longitudinal de cabo a rabo bajo la Rambla Nova de Tarragona y no se hace por lo que sea. La salida de ese túnel hubiese sido la lógica hacia la terminal de un aeropuerto de Reus que debería tener dos pistas y terminales al menos dos terminales nuevas entre ellas y después ese AVE previo paso por Reus tendría ya que haber ido retomando gradalmente el trazado que lleva actualmente hacia Lleida y Zaragoza. El enlace con las líneas Euromed del litoral Mediterráneo vendría ya dado por sí sólo y veríamos las estaciones de viajeros en los núcleos importantes y el aeropuerto, no en un descampado hacia donde tendrán que llevar autovías y realizar scalextric's para poder traer a la población de Reus, Tarragona, Salou, La Pineda, Cambrils, Valls, etc. al lugar así como a los usuarios del aeropuerto.

¿De verdad es más barato? lo dudo.

Y en Barcelona pretendemos hacer que se forme parte de un compendio de ciudades independientes económicamente, ¿ah sí? ¿de verdad? ¿haciendo las cosas así y porque es... más barato?

Pos a mi me da la risa...
xD xD xD xD xD xD xD

Saludos,
Sergio

¡Relájese, compadre!

Posted: Friday 07/04/2006 23:56
by JaMiRo!
¡No se me enfade usted, caballero!

Re: ¡Relájese, compadre!

Posted: Saturday 08/04/2006 10:38
by Santfeliuenc
Hola,
JaMiRo! wrote:¡No se me enfade usted, caballero!
Pozí, me enfado, me irrito y me indigno.

Grrrrr !

:cop

Saludos,
Sergio

Posted: Monday 10/04/2006 0:20
by victorcasta
Diari Avui, diumenge 9 d'abril

Nadal planteja ara crear una quarta pista a l'aeroport

· El conseller llança la idea però no en concreta la ubicació ni el moment de fer-la



El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va plantejar ahir la possible conveniència de crear una quarta pista a l'aeroport de Barcelona davant les dificultats de funcionament que està tenint la tercera. El conseller, però, no va precisar ni quan s'hauria de fer aquesta nova pista ni on s'hauria d'ubicar.

Nadal va fer aquestes declaracions després que el fiscal hagi demanat la supressió cautelar dels aterratges per la tercera pista venint de Castelldefels en haver vist indicis de delicte per la contaminació acústica. "És veritat que si pesen tants interrogants sobre la tercera pista, tots haurem de preguntar-nos si no en convé una quarta", va reflexionar Nadal durant la inauguració a Barcelona de Firataxi.

A les darreres eleccions al govern de la Generalitat el candidat del PP, Josep Piqué, va plantejar construir la quarta pista sobre el mar. En un principi ningú li va fer massa cas i semblava que feia volar coloms. Fa un parell de mesos, en una visita a Viladecans, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, veia aquesta opció com a factible i posava exemples d'aeroports amb pistes sobre el mar. La idea de Nadal també podria passar per aquí, ja que actualment el marge de creixement de l'aeroport de Barcelona està molt limitat. És clar, però, que a banda dels costos també toparia amb els interessos de l'Ajuntament del Prat, ja que tornaria a perdre la platja que tants anys li ha costat recuperar i també segurament la pineda. Una altra opció de la qual també s'ha parlat seria convertir l'aeroport de Reus o el de Girona-Costa Brava en l'autèntica quarta pista de l'aeroport barceloní.

Posted: Monday 10/07/2006 8:53
by wefer
De l'AVUI:
-------------------------
Veïns de Castelldefels tallen els accessos a l'aeroport del Prat i indignen els passatgers

La Plataforma Prou Soroll demana mesures contra la contaminació acústica
Els manifestants tornen a exigir la supressió dels vols de nit


Irene Jurado

Uns 200 veïns de Castelldefels es van manifestar ahir des del Canal Olímpic de la ciutat fins a l'aeroport del Prat per protestar contra el soroll dels avions que sobrevolen el municipi. La caravana de cotxes, escortada per la Policia Nacional, va arribar a quarts d'una a les instal·lacions aeroportuàries i va dificultar els accessos al pàrquing, tot i que, en aquesta ocasió, de seguida van dispersar-se per por a les sancions del nou carnet per punts. La Policia Local del Prat va organitzar un dispositiu per desviar els vehicles per l'interior de l'aparcament.

Un cop estacionats els cotxes, els veïns van continuar la marxa a peu i van desplegar les seves pancartes enmig d'un dels passos de vianants de la rambla que dóna accés a les terminals, cosa que va provocar llargues cues de vehicles. Un equip de megafonia, col·locat a les portes de la Terminal B, amenitzava la protesta amb música intercalada amb estridents sorolls d'avions enregistrats.

Un dels manifestants, micròfon en mà, es va encarregar d'explicar als usuaris els motius de la manifestació: "AENA no ens escolta, estem farts de patir la contaminació química i acústica dels avions que sobrevolen la ciutat, volem mesures correctores ara".

Recuperar el descans

El president de la Plataforma Prou Soroll, José Velasco, va insistir en la necessitat d'aturar els vols de nit, "que són els que més molèsties provoquen i impedeixen el descans del veïnat". Com ja és habitual, minuts després, els manifestants van entrar a les terminals a repartir díptics informatius i un representant de la plataforma va lliurar un manifest al bloc tècnic d'AENA.

Quan semblava que la marxa tornava a casa, els ànims es van escalfar i els manifestants van decidir tallar el pas de vehicles mitja hora més. La Policia Nacional, desprevinguda, no va poder desviar el trànsit i es va produir un important embús davant les terminals. Alguns conductors i taxistes van fer sonar el clàxon enmig del col·lapse i van escridassar els veïns criticant la seva actitud.

Posted: Monday 10/07/2006 9:12
by wefer
http://www.vilaweb.cat
----------------------------------
Una tercera part dels viatgers que van passar pel Prat el 2005 volaven amb Iberia

Tot i l'increment de la competència, l'aeroport barceloní continua depenent de la primera companyia espanyola

ORIOL RIBET. Barcelona

L'enrenou que ha ocasionat Iberia des que va anunciar que suprimiria bona part dels vols que opera des del Prat està, amb els números a la mà, del tot justificat. L'antiga companyia de bandera espanyola continua acaparant gairebé una tercera part dels moviments (enlairaments i aterratges) que es van fer el 2005 a l'aeroport barceloní. Dels 307.811 moviments, 94.413 van correspondre a Iberia. En nombre de passatgers, les xifres encara són mes eloqüents. Malgrat els esforços d'alguns per treure importància a una hipotètica fugida d'Iberia, el cert és que els hipotètics competidors de l'aerolínia estan, en números, a molta distància de la primera companyia del Prat, malgrat que totes han anunciat grans plans de creixement per als pròxims anys.

Entre els que en les darreres setmanes han intentat treure importància a les amenaces d'Iberia de marxar del Prat, hi ha el secretari de Mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, que durant la presentació d'un vol regular a Bogotà de la companyia Avianca va insistir que «l'aeroport del Prat no depèn d'Iberia». L'optimisme de Nadal té com a rerefons els èxits que ha aconseguit el comitè de rutes aèries els darrers mesos en la captació de noves rutes, entre les quals destaca la de Barcelona a Filadèlfia, i la més recent a Singapur. Però amb números a la mà, aquests èxits no amaguen que el Prat, després de molts anys de liberalització en el sector aeri, continua depenent en gran mesura d'Iberia.

Segons les dades d'Aena, l'any passat van passar pel Prat uns 27,1 milions de passatgers, dels quals 9,5 van viatjar amb Iberia. A molta distància, Spanair va transportar 3,2 milions de passatgers; Air Europa, 2,1 milions; Vueling i EasyJet, 1,3 milions, i Lufthansa, 949.697. La bona notícia, pels defensors de l'atractiu que té el Prat i de la capacitat que tindria de refer-se d'una eventual retirada d'Iberia, és que la situació era encara pitjor cinc anys enrere. El 2001, i també segons les dades oficials d'Aena, Iberia va transportar 9,6 milions de passatgers, mentre que el seu immediat competidor, Spanair, no arribava als dos milions.

Durant els darrers anys, l'aparició d'aerolínies, com EasyJet primer i Vueling després –situades a mig camí entre les aerolínies de baix cost i les convencionals–, han representat un salt endavant pel que fa al nombre de passatgers del Prat. És més discutible però que a curt termini puguin tenir la capacitat per cobrir el buit que deixaria Iberia si marxés. EasyJet, per exemple, ni tan sols té base a Barcelona, una condició indispensable per entrar en el mercat dels vols estatals amb connexió punt per punt. Per ara, els vols que arriben o surten del Prat que són d'aquesta companyia provenen d'aeroports on EasyJet sí que té base, ja sigui el Regne Unit o altres ciutats europees. La companyia diu que vol tenir base al Prat, però no ha concretat si n'arribarà a tenir i quan.

El cas de Vueling és diferent perquè ha demostrat una gran empenta amb molt poc temps, però recentment un accionista de referència de la companyia admetia que és aviat per parlar de vols de llarga durada o d'incrementar de cop la flota d'avions. «Les coses s'han de fer pas a pas», comentava aquest accionista.

Spanair, que ja ha dit que vol augmentar considerablement les operacions que fa des del Prat, podria ser a curt termini una certa alternativa a Iberia. Això si cal alternativa, perquè si es fa cas dels anuncis que fa Iberia, simplement substituirà una gran part dels vols que deixarà al Prat pels que farà Catair els pròxims anys.

La batalla per la filial encoberta de baix cost

La batalla que ha desfermat Iberia en pretendre substituir bona part dels vols que opera des del Prat pels que farà Catair (participada per Iberia Agrolimen, Iberostar, ACS i Nefinsa) té un doble vessant. Un, el que enfronta la direcció amb els pilots del Sepla, que denuncien que Iberia els vol treure feina traspassant bona part de les operacions a Catair. L'altre vessant d'aquest enfrontament és entre Iberia i altres companyies, com Vueling. Iberia defensa que Catair no és una filial, ja que la seva participació és minoritària, i s'agafa a això per mantenir-se ferm a la voluntat de no aplicar a aquesta empresa el seu conveni. En resum, que els treballadors de Catair no cobraran ni molt menys que el que cobren els d'Iberia. Si això és així, diuen competidors com Vueling, Iberia no pot pretendre traspassar bona part dels slots que té al Prat a Catair. Aquesta companyia de baix cost de nova creació, segons aquest punt de vista, hauria de començar de zero, és a dir, que d'entrada obtindria molts pocs slots

Accesos

Posted: Monday 10/07/2006 20:37
by Santfeliuenc
Hola,
wefer wrote:De l'AVUI:
-------------------------
Veïns de Castelldefels tallen els accessos a l'aeroport del Prat i indignen els passatgers

La Plataforma Prou Soroll demana mesures contra la contaminació acústica
Els manifestants tornen a exigir la supressió dels vols de nit


Irene Jurado

Uns 200 veïns de Castelldefels es van manifestar ahir des del Canal Olímpic de la ciutat fins a l'aeroport del Prat per protestar contra el soroll dels avions que sobrevolen el municipi. La caravana de cotxes, escortada per la Policia Nacional, va arribar a quarts d'una a les instal·lacions aeroportuàries i va dificultar els accessos al pàrquing, tot i que, en aquesta ocasió, de seguida van dispersar-se per por a les sancions del nou carnet per punts. La Policia Local del Prat va organitzar un dispositiu per desviar els vehicles per l'interior de l'aparcament.

Un cop estacionats els cotxes, els veïns van continuar la marxa a peu i van desplegar les seves pancartes enmig d'un dels passos de vianants de la rambla que dóna accés a les terminals, cosa que va provocar llargues cues de vehicles. Un equip de megafonia, col·locat a les portes de la Terminal B, amenitzava la protesta amb música intercalada amb estridents sorolls d'avions enregistrats.

Un dels manifestants, micròfon en mà, es va encarregar d'explicar als usuaris els motius de la manifestació: "AENA no ens escolta, estem farts de patir la contaminació química i acústica dels avions que sobrevolen la ciutat, volem mesures correctores ara".

Recuperar el descans

El president de la Plataforma Prou Soroll, José Velasco, va insistir en la necessitat d'aturar els vols de nit, "que són els que més molèsties provoquen i impedeixen el descans del veïnat". Com ja és habitual, minuts després, els manifestants van entrar a les terminals a repartir díptics informatius i un representant de la plataforma va lliurar un manifest al bloc tècnic d'AENA.

Quan semblava que la marxa tornava a casa, els ànims es van escalfar i els manifestants van decidir tallar el pas de vehicles mitja hora més. La Policia Nacional, desprevinguda, no va poder desviar el trànsit i es va produir un important embús davant les terminals. Alguns conductors i taxistes van fer sonar el clàxon enmig del col·lapse i van escridassar els veïns criticant la seva actitud.
LOS ACCESOS AL AEROPUERTO SIGUEN SIENDO LAMENTABLES Y CUALQUIER INCIDENCIA LO PARALIZA EN SEGUNDOS Y COLAPSA, NO SOLAMENTE SUS INSTALACIONES, SINO TAMBIÉN LAS DE LA AUTOPISTA MÁS CERCANA, EL EJE VIARIO MÁS PRÓXIMO, ETC.

¡¡¡ LLEGADA DE LA L2 AL AEROPUERTO YA !!!

¡¡¡ METRO Y CERCANÍAS BAJO LAS TERMINALES YA !!!

¡¡¡ METRODELTA YA !!!

Saludos,
Sergio

Posted: Saturday 15/07/2006 19:04
by wefer
http://www.avui.cat/
------------------------------------
Gavà i Castelldefels volen pistes segregades al Prat
Reclamen que l'aeroport operi sempre amb l'opció menys sorollosa

Josep Ferrer

Els Ajuntaments de Gavà i Castelldefels consideren que l'aeroport de Barcelona pot operar amb 90 moviments alhora i, per tant, arribar a moure 55 milions de passatgers a l'any treballant amb pistes segregades. Aquest sistema es posa en marxa a l'octubre i és l'opció que menys molesta els veïns dels dos municipis. A l'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, no li ha agradat la indefinició de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, que dijous va deixar oberta qualsevol possibilitat d'operativitat un cop s'inauguri la nova terminal. Per aquest motiu demana a Aena que "aclareixi definitivament les rutes aèries que es pretenen fer servir". En opinió seva, "les úniques compatibles amb la tranquil·litat del veïnatge són les pistes segregades".

Segons l'alcalde de Castelldefels, Antoni Padilla, "tècnicament no és necessari operar amb pistes independents per arribar a la màxima capacitat, i un exemple és l'aeroport londinenc de Heathrow". Balsera també va avançar que a partir de setembre entrarà en funcionament una Oficina de Control de l'Aeroport de Barcelona, per tal de "centralitzar possibles denúncies i accions legals que emprendrem en cas que l'ens aeroportuari no respecti els acords de la Comissió de Seguiment Ambiental". Gavà assegura que, darrerament, Aena s'ha saltat alguns d'aquests protocols d'ús.

Posted: Sunday 16/07/2006 17:21
by wefer
http://www.avui.cat/
-------------------------------
Licitat el nou accés a l'aeroport del Prat

Redacció

El ministeri de Foment va anunciar ahir la licitació de les obres de l'enllaç i el vial d'accés a la nova terminal de passatgers de l'aeroport de Barcelona per un pressupost base de 23,75 milions d'euros. El traçat del vial d'accés a la nova terminal discorre entre la futura terminal del Prat, que està previst que entri en funcionament l'any 2008, i l'enllaç amb la modificació de l'autovia de Castelldefels (C-31), segons va informar un portaveu del ministeri de Foment.

Els vials projectats estaran separats per una mitjana de dos metres en el tram inicial del ramal principal d'accés -al costat de la futura terminal-, que anirà eixamplant-se fins als 5,5 metres. Aquesta circumstància permetrà que s'ampliï en un carril més l'entrada a l'aeroport en cas que el creixement del trànsit ho requereixi.

De la mateixa manera, en la licitació es preveu la possibilitat d'ampliació de la calçada de sortida, que tindrà quatre carrils, amb nous carrils per l'exterior en el cas que el volum de vehicles ho exigeixi en el futur. L'aeroport de Barcelona tindrà capacitat per a 55 milions de passatgers l'any i 90 operacions l'hora a partir de l'any 2008, una vegada entri en funcionament la nova terminal de passatgers.

Aterrizaje

Posted: Sunday 16/07/2006 23:58
by Santfeliuenc
Hola,

Buenas noches a todos, acabo de aterrizar casi ahora mismo en El Prat y la verdad es que es un escándalo la escasez de medios ferroviarios de acceso y salida de dicho recinto. La verdad es que dentro de poco lo pasaremos mal, muy mal. Al tiempo.

Unas preguntillas, he escuchado en la radio y leído en alguna parte que Aena ha cedido y parece que el aeropuerto va a empezar a operar con otra configuración de pistas, ¿alguien sabe cuál es la actual configuración y cuál es la nueva que adpotarán? y otra cuestión más, también he leído que se va a realizar una ampliación para tener, aparte de los previstos con la nueva terminal entre las pistas, 15 millones de pasajeros más ¿qué significa eso? que a la nueva terminal entre pistas ya le están haciendo ampliaciones antes de acabarse su construcción? ¿en qué consiste exactamente esa ampliación? ¿dónde se va a ampliar?

Saludos,
Sergio

Posted: Monday 17/07/2006 0:29
by A-380
La configuración sera, que aterrizaran por la principal y despegaran por la 3ª, excepto los grandes aviones que siguen en la principal, esto permitirá sacar antes los aviones de finges y remoto, y aumentara la cola de salida. Cuando se inagure la nueva terminal se retornara a la configuración actual.
Habrás visto obras de ampliación de la terminal A, esto ya dará de si para unos 3.000 ó 5.000 pasajeros mas diarios, además, como muchos decíamos, ¿como es posible que doblando el numero de operaciones por hora y el parking de aeronaves, y cuadriplicado el espacio de terminales?.
Pues chico, el problema que tenemos es que muchas compañias han solicitado ampliar rutas y otras compañias que todavía no operan en BCN quieren venir. Y algunos no saben contar todavía.
Te recomiendo que visites, "L'aeroport de Barcelona continua creixent, malgrat Ibèria" y "Ampliar Reus i Girona".

Saludos, :hola
Pedro

Posted: Monday 17/07/2006 22:57
by wefer
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt
--------------------------------------------
L'Ajuntament de Gavà controlarà l'aeroport de Barcelona

ACN. Barcelona.

L'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha anunciat la creació de l'oficina de control de l'aeroport de Barcelona, que està previst que comenci a funcionar al setembre i que es convertirà en una eina de control del compliment de les rutes aèries. «Intensificarem el control diari que l'Ajuntament de Gavà fa dels assumptes relacionats amb l'aeroport i canalitzarem les denúncies i accions legals que emprendrem en el cas que l'ens aeroportuari no respecti els acords de la comissió de seguiment ambiental de l'aeroport de Barcelona», va dir Balsera, que també va manifestar que últimament s'ha detectat que un dels acords presos «no s'està respectant». «L'acord pactat per incrementar els límits de tolerància del vent pels enlairaments i aterratges en configuració oest fins a un màxim de 10 nusos no s'està portant a terme amb el rigor necessari per evitar la greu contaminació acústica que hi ha a Gavà Mar, i que s'ha agreujat en els últims dies per la utilització en proporcions excessives de la tercera pista», va dir.

Posted: Wednesday 19/07/2006 1:33
by abegot
Ya empezamos a diversificar responsabilidades. "Todos queremos, mas"

PD.: Hay una solución, para el problema del ruido, SOTERRAR !! (Moda del tiempo, de nuestro tiempo)

Si señores, soterrar la ciudad de El Prat, estarán calientes en invierno y fresquitos en verano.

Mientras tando, el aeropuerto podrá disponer de nuevas pistas, más largas y las terminales las mejores del mundo.

Posted: Wednesday 19/07/2006 2:36
by Ferrovi
Jo faria algo semblant a la parida del missatge anterior.
Al Prat, traslladar a la població, a Sant Boi, després, ampliar totes les pistes de l'aeroport a l'antiga població, i fer avall l'actual :roll: . Aixi, els unics que es poden queixar son els veins de la Zona Franca, els pocs veins de la Zona Franca per no dir que son nuls. Per a més pistes d'aterratge... ampliacions al mar.
Ambiciós eh...!

Re

Posted: Wednesday 19/07/2006 20:46
by Santfeliuenc
Hola,

Yo creo que no hace falta ni tanto sarcasmo ni tanta invención estrambótica. No hay que soterrar ni tampoco trasladar nada sino simplemente utilizar un poquito la cabeza y aprovechar las etapas de obras e inversiones para hacerlas bien. Para nada nos sirve de mucho el tener las mejores terminales del mundo, las pistas más largas o el mejor aeropuerto si lo colocas en el medio del ártico, en el medio de un desierto yermo y sin poblaciones en más de 300 km alrededor, pero aquí en BCN y en el mismo espacio que hay ahora, tan solo ganándole un poquito de terreno por un extremo, se puede posibilitar una cuarta pista, restringir las operaciones de manera que no se pase por encima de ninguna zona urbana o zona poblada y a la vez potenciar los aeropuertos de Reus y de Girona, que sería lo primero a realizar para que ambos contasen con una planta de 2 pistas con terminal entre ambas.

Ahora bien, si se tienen las mejores instalaciones pero en un sitio inadecuado o sin servir por ferrocarril, bus, etc. la verdad es que no te sirve de nada tenerlas.

En BCN tenemos un recinto más que aceptable de momento que por carecer de la terminal entre pistas tiene multitud de desventajas ya que la 3ª pista se hizo antes que las terminales. Tenemos un recinto que por carecer de transporte público básico sigue mostrando sus vergüenzas ya que no es que no llegue el metro o alguna línea de cercanías de manera decente, sino que ya no llegan ni las líneas de TMB simplemente por beneficiar a una empresa y a unos buses que son 4 veces más caros y que gozan de una situación desleal e ilógica de privilegio. Y así no podremos llegar a aspirar a mucho más que al caos actual.

El metro ha de llegar al aeropuerto desde el centro y desde las ciudades aledañas del Baix, las cercanías han de pasar por él, pero no cada 30 minutos, sino por lo menos cada 6 ó 7 y con convoys de gran capacidad, y si esa línea no es rentable que se le ensamble el tramo a la línea del Vallés que sube por Meridiana y ya vereis si es rentable la línea. Pero es que aquí lo gordo es que ya no llegan ni los autobuses de TMB, que mira que es triste el no poder contar con al menos 6 ó 7 líneas urbanas que unan BCN con el aeropuerto. Y lo mismo digo de líneas interurbanas que unan las poblaciones del Baix Llobregat con El Prat y el aeropuerto.

Saludos,
Sergio

70 milions de passatgers !!

Posted: Thursday 20/07/2006 21:52
by Àlex Gavà Mar
Manel Nadal ha dit en la inauguració del nou vol de Singapore Airlines que s'està començant a preparar un nou pla director de l'aeroport del Prat anirà amb una d'aquestes dues opcions:
- Quarta Pista
- Funcionament conjunt amb els aeroports de Girona i Reus


Calculen que al voltant del 2015-2020, El Prat haurà superat els 50 milions de passatgers i llavors volen tenir enllestit l'edifici satèl·lit que es farà al costat de la nova torre de control per arribar als 70 milions. En Nadal ha afirmat que volen dotar al Prat de capacitat per davant de la demanda.

Segons l'Agència EFE, el satèl·lit serà en forma de Y pel que m'imagino que mantindran la pista transversal.

Demà ho podrem veure tot ampliat a tota la premsa.