L'energia nuclear, a més de ser altament perillosa, és caríssima.
Es parla aquí que per recuperar la inversió d'una central solar es triga al voltant de 10 anys. Déu n'hi do... però no s'ha explicat quan es triga a recuperar la inversió d'una central nuclear: sabeu quan es recupera aquesta inversió? Fàcil: MAI.
És per això que, si bé la iniciativa privada ha invertit en la construcció de centrals de tot tipus (incloent les solars i les eòliques, que avui dia són un gran negoci), CAP central nuclear ha sigut construïda per empreses privades, sinó que ha calgut fer-les amb diners públics.
Tornant al tema de la seguretat... doncs tots tenim al cap una població soviètica on hi va passar "alguna coseta". És improbable un accident? Sí, ho és... però no és impossible. I el problema és que un accident a una central d'aquest tipus no és un incident que representi la mort de mitja dotzena de persones com pot passar en un accident a una planta de gas. No, un accident nuclear representa la mort de milers de persones i fer que centenars de quilòmetres quadrats quedin inhabitables.
Per cert, cal dir que fa uns anys va haver-hi un accident a Vandellós, fruit d'una cadena d'errors teòricament impossibles, de manera que va anar de molt poc (confirmat per gent de dins de la central) que no es convertís en un altre Txernòbil... Si s'hagués consumat el desastre, a hores d'ara tota la província de Tarragona seria seria zona deserta.
De fet, fins i tot està calculat: si l'augment de demanda dels pròxims anys es resolgués construïnt noves centrals nuclears, hi ha una probabilitat de tenir un Txernòbil d'un 5% abans del 2055:
http://www.mityc.es/NR/rdonlyres/73C02C ... oderch.pdf
Val la pena el risc? Jo crec que no.
Jo tinc molt clar que pensar en l'energia de fisió nuclear és anar cap enrera. És una tecnologia obsoleta, ineficaç i perillosa.
Els diners estan molt millor invertits en el desenvolupament de tecnologies amb futur, com la solar, actualment amb molt poca inversió però que pot resoldre perfectament totes les necessitats energètiques actuals i futures. Només cal pensar que el Sol irradia cada metre quadrat de la superfície terrestre amb la barbaritat de 1.000 W
http://es.wikipedia.org/wiki/Energia_solar
Només que aprofitéssim un 30% d'aquesta energia (hi ha sistemes que ja n'aprofiten fins un 50%), gratis i inesgotable (com a mínim a escala temporal humana) en unes quants centrals, tindríem el problema de l'energia més que solucionat. Ni tan sols els futurs reactors de fusió podrien competir-hi en eficàcia ja que el Sol ja és precisament això: un enorme reactor de fusió, que no ens costa res de construcció ni de funcionament. Només cal que aprenguem a fer-lo servir adequadament.