Page 1 of 1

Cercatalents per fitxar excap de TMB

Posted: Wednesday 05/08/2009 11:37
by metring
Que algú m'ho expliqui, que no ho entenc :x


http://www.elpunt.cat/noticia/article/1 ... e-tmb.html

5 d'agost del 2009
El Punt

L'Ajuntament va pagar a cercatalents 16.240 euros per tornar a fitxar una excap de TMB

Feia dos mesos i mig que havia plegat de Ferrocarril Metropolità quan la van contractar a Parcs i Jardins, on va estar mig any

05/08/09 02:00 - Barcelona - ivan vila


Barcelona L'Ajuntament de Barcelona va pagar a una empresa especialitzada en la selecció de càrrecs directius 16.240 euros per fitxar una cap per a l'Institut Municipal de Parcs i Jardins que fins feia dos mesos i mig havia treballat per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), una empresa en què participa també el consistori. La xifra abonada situa el procés selectiu en el quart més car dels trenta encarregats per l'Ajuntament en els últims cinc anys i mig. La treballadora es va incorporar a Parcs i Jardins com a cap de relacions laborals i prevenció i hi va estar només sis mesos. Quan va plegar, per tornar a cobrir la vacant aquest cop es va optar per la promoció interna del fins aquell moment cap de personal. Per substituir aquest, però, sí que es va tornar a recórrer a cercatalents.

Els 16.240 euros els va pagar l'Ajuntament a l'empresa Alexander Hughes, SL per buscar un cap d'àrea de relacions laborals i prevenció per a l'Institut Municipal de Parcs i Jardins. L'escollida, Cèlia Piqué, fins feia unes setmanes havia treballat a Ferrocarril Metropolità de Barcelona, SA, l'empresa que gestiona el metro i una de les dues que integren Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que depèn de l'Entitat del Transport Metropolità (ETM) –en què participen 18 municipis de la primera corona– i és presidida per la regidora de Seguretat i Mobilitat de Barcelona, Assumpta Escarp. S'havia incorporat a Ferrocarril Metropolità de Barcelona SA el segon semestre del 2007 en qualitat de responsable de relacions col·lectives i va plegar el 29 de febrer, encara dins del període de prova de sis mesos, segons les fonts consultades per desavinences amb un superior, un extrem que l'Ajuntament no va voler comentar.

Quan la treballadora es va incorporar a l'institut municipal, presidit per la tinent d'alcalde de Medi Ambient, Imma Mayol, no es va amagar el fet que el fitxatge provenia de TMB. Al contrari, en el número de juliol del 2008 de Barcelona verda, el butlletí informatiu que s'edita des de la direcció de Parcs i Jardins, s'informava de la circumstància.

El fitxatge, però, no va durar, i el poc més de mig any que la treballadora va estar a Parcs i Jardins no ajuda gens a considerar adient l'esforç econòmic fet en la selecció: s'hi va incorporar el 19 de maig i va ser-ne baixa el 31 de desembre. Aquest cop, a més, per cobrir la vacant es va optar per la promoció interna i va ser ascendit el fins llavors cap de personal, Oriol Salvat. Però per substituir aquest sí que es va recórrer un altre cop a una empresa de cercatalents, la qual va cobrar 6.960 euros per l'encàrrec.

Per què la promoció interna a la qual es va recórrer finalment no es va fer servir en primera instància és una pregunta que el consistori ahir no va contestar. Un portaveu municipal es va limitar a indicar que «primer es va considerar més adient un procés i després l'altre», que «els dos són igual de lícits» i que els processos de selecció «són absolutament transparents». Sobre l'elecció final d'una persona que tot just havia plegat d'un altre ens en què participa també l'Ajuntament, el mateix portaveu va esgrimir l'argument que «la vida laboral d'una persona no s'acaba quan plega d'una empresa». Sobre la pertinència del cost del procés selectiu, tenint en compte les circumstàncies, l'Ajuntament no va voler fer cap comentari.

Aquest any, Parcs i Jardins ha tornat a recórrer a gabinets de caçadors de talents per buscar un responsable de nòmines. La selecció ha costat 6.090 euros. Tant aquest cas com el de la substitució del cap de personal abans esmentada queden força lluny del que va costar la selecció de la cap de relacions laborals, la quarta més cara de les trenta que ha encarregat el consistori des del 2004, segons consta en una resposta escrita a una pregunta del PP formulada en l'última comissió de Presidència, en què es precisava que l'Ajuntament ha gastat en aquest capítol 325.356 euros, 315.026 dels quals corresponen als últims tres anys i mig.

Barcelona d'Infraestructures Municipals (BIMSA) és l'empresa municipal que en aquest període ha recorregut més vegades a cercatalents i també la que s'hi ha gastat més diners: 93.500 euros per pagar vuit processos de selecció. Després ve ProEixample, amb 50.600 euros destinats a cobrir cinc vacants. Parcs i Jardins ocupa el tercer lloc d'aquest rànquing, amb 41.238 euros gastats en quatre fitxatges: els tres ja esmentats i un director de recursos humans que va ser contractat el 2006. El 22@ només va recórrer un cop a aquesta fórmula; en aquest cas per buscar un director de màrqueting i comunicació; ara bé, el procés de selecció, encarregat a Brain Consultores, SA, va costar 30.000 euros, cosa que el converteix en el més car dels 30 efectuats pel consistori i els ens que en depenen mitjançant aquests gabinets.

Retrets del comitè d'empresa
I.V
El comitè d'empresa de Parcs i Jardins, embrancat en una inacabable batussa sobre la política de contractació amb la direcció, interpreta que només una de les quatre places cobertes via gabinets externs –la de director de recursos humans– es podia ocupar sense concurs públic o promoció interna, en tractar-se d'un càrrec directiu pel qual no regeix l'acord de condicions laborals. Pels altres tres, els representants de la plantilla consideren que calia una oferta pública d'ocupació, una argumentació que s'emmarca en la denúncia, feta el febrer passat, que l'empresa ha contractat una cinquantena de tècnics i personal qualificat «sense control i sense procés selectiu». Fa tres mesos, Imma Mayol ja va argumentar en una comissió de Medi Ambient que Parcs podria no optar per l'oferta pública, perquè és una entitat pública empresarial i podria aplicar criteris propis d'empreses privades, però que el concurs es fa servir per cobrir les places fixes, ja que així està pactat en conveni. En canvi, el procés selectiu per a les contractacions temporals queda a discreció de la direcció, tot i que el comitè esgrimeix l'exemple dels peons, que fins i tot per fer suplències han de figurar en la borsa dels que van superar les proves del concurs públic i no van obtenir plaça.

En el cas de la cap de relacions laborals i prevenció provinent de TMB, a més, fonts del comitè apunten que se li va fer un contracte de relleu d'un jubilat parcial, i en aquests casos l'acord laboral de Parcs i Jardins diu que la selecció es farà mitjançant «oferta pública d'ocupació i, excepcionalment, sistemes alternatius que garanteixin els principis d'igualtat, publicitat, mèrit i capacitat acordats en la comissió de Contractació».

Darrera actualització ( Dimecres, 5 d'agost del 2009 02:00 )

Malbaratament compulsiu

Posted: Wednesday 05/08/2009 11:47
by Guigui
D'una banda, el tema és un claríssim off-topic ja que el tema de TMB només hi surt circumstancialment (tot i que, al capdavall, també l'afecta, veient com les "gasta" l'ajuntament, i mai millor dit).

Ara, si es gasten la pela grossa en headhunters, per a què tenen un director de recursos humans? Fins que els polítics no es responsabilitzin d'aquesta manera de malgastar fons públics amb el seu patrimoni privat, no anirem enlloc.

Re: Cercatalents per fitxar excap de TMB

Posted: Saturday 08/08/2009 1:43
by wefer
La consultora Alexander Hughes no sé com serà... encara que veient la seva (cutre) pàgina web, no inspira massa confiança la veritat.

Conec la manera de treballar d'alguna altra consultora, molt més afamada que aquesta, i només puc dir una cosa: es podrien considerar una estafa com una casa. La gran majoria del personal són becaris sense qualificació, que no tenen ni tan sols una carrera acabada, enmascarats darrera un personatge titulat que l'únic que fa és donar la cara i cobrar una animalada per acabar dient el que diria qualsevol que tingués dos dits de front, sense necessitat de fer cap mena d'estudi ni pensar-s'ho dos minuts. Tot plegat, plasmat en un informe que segurament només serà un "copia/enganxa" d'un altre informe entregat el dia anterior, amb el nom de l'empresa canviat i un parell de dades recollides de la wikipèdia.
D'alguna manera, són els hereus moderns del que abans se'n dia "charlatanes".

Ara mateix, sobretot amb la crisi, aquests tipus d'empreses s'estan convertint en un vertader "chollo": poques despeses, i beneficis infinits.

I sí, potser és una mica off-topic...